Könyvajánló – Adrian Tchaikovsky: Pókfény

A magyar science fiction rajongók előtt 2017 óta nem titok, hogy a Tchaikovksy név immár nem csak zeneművek kapcsán jöhet szóba. Kezdetben a brit író sci-fi műveiben (Az Idő Gyermekei, Hadállat) gyönyörködhettünk, de idén a Fumax kiadó jóvoltából betekintést nyerhettünk Tchaikovsky fantasy irodalmába is. Nagy érdeklődéssel futottam hát neki a Pókfénynek, s mint jó pár órányi megfeszített olvasás után kiderült, nemhogy csalódást nem okozott, hanem minden elképzelésemet felülmúlta!


A történet egyszerű, mondhatni sablonos alapokra épül (találd meg>>pusztítsd el), a kalandorok vezetője a Fény bajnoka, feladatuk pedig elpusztítani a sötét urat. Igen, néha úgy éreztem, hogy egy epikus fantasy paródiáját olvasom, mert az író nem volt rest, és ahol csak lehet szándékosan kidomborította a műfaj parodisztikus elemeit. Összefoglalva minden megvan a műben ahhoz, hogy remek fantasynak nevezhessem, emellett pedig az a fajta szatirikus humor jellemzi, ami nálam a csúcsra emeli.
A cselekmény menete gyors és magával ragadó volt, az előadás stílusa pedig nyers és feledhetetlen. Úgy éreztem, az első oldalakon a hősök karon fogtak, és elrángattak magukkal a Sötét Torony küszöbéig, egészen rövid idő alatt. Tömörsége ellenére igazi teljességet éreztem benne, hiszen a harsányan kacagós részek közé befurakodtak a nagyon is komoly, filozofikus témák, ahogy ezt Tchaikovskynál megszokhattuk. Az utazás során, a külső ellenségek mellett a csapatnak saját démonaival is meg kell küzdenie, ami sok esetben nehezebbnek tűnik mit kiirtani egy egész kolóniányi pókfattyat, vagy néhány jól megtermett Vészlovagot. A jó humor mellett ez a könyv másik erős oldala: az erkölcsi kérdések folyamatos boncolgatása, néha belső monológok, néha heves összeütközések formájában. A könyv utolsó szakaszában a sötét úrral való konfliktus kivitelezése volt hab a tortán, ami olyan jóra sikeredett, hogy ez tette számomra igazán egyedivé a sztorit.
Minden téren bátran ajánlom a könyvet olyan olvasóknak is, akik még nem olvastak fantasy műveket, de hajlandóságot éreznek rá, mert a Pókfényben minden benne van, ami a műfajt szerethetővé teszi, és terjedelme folytán is kevésbé elrettentő.
Köszönet érte a Fumax kiadónak, lélegzet-visszafojtva várom az író további könyveit.

Albert Zoltán

Fordította: Habony Gábor
Kiadó: Fumax
Terjedelem: 312 oldal
Megjelenés éve: 2019

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..