Könyvajánló – Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Mondhatnánk, hogy a grönlandi cápa nem jó fej. Pedig de, csak ő hosszú távra tervez ezért vet be mindenféle praktikákat, hogy túléljen a zord környezet és az őt esetleg kifogni szándékozó emberekkel szemben. Nagyon hideg és sötét van a jég alatt,de ez nem ok arra, hogy okos fajunk békén hagyja őt. Egyébként ez az élőlény él a leghosszabb ideig, legalábbis az állatvilág szereplői között (akár 500 évig is).


Nemrégiben fogtak ki egyet ezen cápák közül, és a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy ő már akkor is ott lubickolt az óceánban, amikor nálunk a törökök vendégeskedni kezdtek.
Na, az van, hogy Strøksnes könyve amellett, hogy érintőlegesen regény is, tele van a fentihez hasonló infókkal. Igaz, az ő stílusa sokkal kifinomultabb, de nem is szándékom versenybe szállni vele. Nekem maradt az élmény, hogy élvezhessem a munkája gyümölcsét.
Mindamellett, hogy kétségtelenül nagy tudásanyagot tartalmaz a mű, képes végig fenntartani az olvasó figyelmét. Mintha magunk is ott lennénk, a két barát mellett a csónakban a nagy elhatározással, hogy kifognak egy grönlandi cápát, mert… Mert emberből vannak, és mert valami ősi erőnek olykor engedelmeskedik a lélek. Kihívás, bizonyítási kényszer, vágy, hogy eljussunk a teljesítő képességünk határára. A szerző sem fogalmazza meg konkrétan a választ, de érzésem szerint nem is kell. Főleg nem, ha cserébe egy ilyen szokatlan, műfajilag nagyon nem behatárolható könyv lesz a végeredmény, ami azonban kétségtelenül megérinti az olvasóját.
Nem mindegy, hogy milyen hangulatban kezdünk ebbe a remekműbe. Időt is kell szánni rá – értem ezalatt, hogy ne lopott 5-10 percekre vegyük a kezünkbe a kötetet. Ez a mű figyelmet igényel, de maradéktalanul meg is hálálja a ráfordított időt. Gazdagabbak leszünk általa, és közben észre sem vesszük, hogy szinte nincs is cselekmény. Sodródunk a szavak tengerében, és közben érezzük a mélységet, de a fölöttünk lévő végtelen eget is.
Ott északon valami van az emberekben. Az arról a vidékről származó szerzők tollából mindig valahogy másabb, de jól másabb történetek(…) születnek. Ha krimit írnak, akkor abban nagyok, ha szépirodalmat, akkor abban fogalmaznak olyan éterien, mint senki más, ha pedig egy ilyen, már-már ismeretterjesztő/regényt, akkor abban tudnak olyan utazásra invitálni, ami másokra nem jellemző.
Értékes, elgondolkodtató és hosszú idegig a gondolatainkban maradó írás a Tengerkönyv. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki arra vágyik, hogy megismerje a tengert, az élővilágát, és bizony az emberi lélek egyes olyan aspektusait, amiket a szürke hétköznapok monotonitása a háttérbe szorít.
A kötetért köszönet a Jelenkor kiadónak.

Dobos Attila

Fordította: Szöllősi Adrienne
Kiadó: Jelenkor
Terjedelem: 368 oldal
Megjelenés éve: 2018

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..