Jane Goodall is jön az idei Szigetre

Augusztus 7. és 13. között, hét nap alatt kilenc headliner lép fel a Nagyszínpadon, ahol mások mellett Jane Goodall is fontos üzenettel érkezik a fesztiválozókhoz. A Fidelio idén a múzeumi programok célbajuttatását erősíti.
A Nagyszínpad programját az első napon az idei Nagy-Szín-Pad! verseny győztese kezdi, majd Michael Kiwanuka és Jain folytatja, az estét Ed Sheeran fejezi be. Másnap jön sorban a Quimby, a Franz Ferdinand, Richard Ashcroft és a The 1975. A születésnapos Halott Pénzzel indul a péntek majd 6LACK, Tove Lo és Martin Garrix. Szombatra érkezik a Punnany Massif, Mura Masa, Macklemore és a The National. Vasárnap jön Tyla Jaweh, a Honne, a Years & Years és zárásként Post Malone. Hétfőn lép fel a Nagyszínpadon a Big Thief, Tom Odell, a Catfish and the Bottlemen és a Florence + The Machine. A Sziget zárónapján Frank Carter & The Rattlesnakes, Johnny Marr, Twenty One Pilots a sorrend, majd érkezik a Foo Fighters, akik egy 2 és fél órás koncerttel zárják a Nagyszínpad idei programját.

Idén két napon is előfordul majd, hogy a headlinerek előtt is headliner játszik,

mint például az utolsó napon a Foo Fighterst megelőző Twenty One Pilots vagy a szombati The National – Macklemore „kombó” – mondta el Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője.

A Mastercard Színpad by A38 felhozatalában szerepel: Razorlight (UK), The Blaze (F), Welshly Arms (US), CHVRCHES (UK), Anna Of The North (N), James Blake (UK), Parcels (AUS), Jungle (UK), Coheed and Cambria (US), Black Mountain (CAN)

Az Európa Színpad programjának összeállításakor minden évben kiemelt szempont, hogy olyan feltörekvő zenekarokat hívjanak meg, akik hazájukon kívül még kevésbé ismertek. A színpad nevétől függetlenül nem csak európai fellépőkre kell számítani: lesz ausztrál, izraeli, jordán, török, de koreai fellépő is az európai csapatok mellett.

A Petőfi Rádió – Telekom VOLT Színpad korábban kimondottan a hazai fellépőknek dedikált műsorát ebben az évben első alkalommal külföldi előadók is színesítik. A világzenei színpad megszűnésére való tekintettel a műfajt két izraeli együttes, a The Angelcy, valamint a különös életúttal bíró Gili Yalo képviseli majd, míg a hazai vonalat az Úzgin Űver erősíti. A színpad egyik legnagyobb színfoltja minden bizonnyal a több milliós nézettséggel bíró, óvónőből rapperé avanzsált ukrán hölgy, Alyona Alyona lesz. A programban helyet kapott az Anima Sound System, a Fran Palermo, az Ivan & The Parazol és a Cloud 9+ is. A hagyományokhoz híven idén is Müller Péter Sziámi AndFriends és vendégük, a Romano Drom közös bulijával zárják a fesztivált.

Ha kíváncsiak vagytok a világ különböző tájairól érkező együttesekre, táncosokra, artistákra és DJ-k-re, lépjétek át a Global Village határát, ahol egy új köntösbe öltöztetett világzenei kavalkáddal találkozhattok. A „világfalu” közepe egy nagy tábortűz, amely mellett egy nyitott koncertsátorral, interaktív beszélgetésekkel, örömzenéléssel és bállal várunk benneteket minden nap. A magyar zenei szcénát két zenei projekt képviseli, a Zoord feat. Szokolay Dongó Balázs & Mogyoró Kornél, illetve a Cimbalom Brothers.

A Sziget nagy hangsúlyt fektet a menekültként Európába érkezett fellépők bemutatására is. Ilyen például a szíriai Naïssam Jalal fuvolaművész a Magyar Zene Háza – Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon, ahol a látogatók karmesterként is kipróbálhatják magukat a Sziget Symphony Orchestra és Dobszay Péter karmester segítségével.

A Fidelio bemutatja: Múzeumi Negyed
Idén is megtalálod a Fideliót a Sziget fesztiválon. A 2008-ban létrehozott Múzeumi Negyed a legnagyobb és legérdekesebb budapesti és magyarországi múzeumok interaktív bemutatkozásának helyszíne, egy kulturális és művészeti találkozóhely.

Az idén kitelepülő intézmények: Aquincumi Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Mai Manó Ház, Magyar Természettudományi Múzeum, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ.

A múzeumok kihelyezett programokkal, játékokkal várják azokat a fesztiválozókat, akik a lazítás mellett történelmi, művészeti ismereteiket is szeretnék bővíteni, valamint augusztusban a résztvevő múzeumok aktuális kiállításai kedvezményes, félárú jeggyel látogathatók a sértetlen Sziget, valamint CITYPASS karszalaggal érkezőknek.

A Nagy Utcaszínház idei fellépői a Les Commandos Percu ütősökkel operáló csapata, akik formabontó Silence, vagyis Csend című előadásukat mutatják be minden este az utolsó nagyszínpados fellépő után. Előadásuk nyers, testközeli, ősi érzékeinkre és félelmeinkre kiélezett hatásokat ígér, dobokkal és tűzzel – mind a színpadon, mind a közönség soraiban.

Az idei Színház és Táncsátor a korábbi évekhez hasonlóan több színpadon, egész napos programmal várja a Szigetlakókat. A színházi program részét képezi a chilei Marco Layera projektje, amiben 9 tinédzser lánnyal közösen hoztak létre egy előadást, mely a mai fiatal generáció problémáit helyezi középpontba. A lányok rendkívül őszintén, saját tapasztalataikon keresztül beszélnek többek között a családon belüli erőszakról, az iskolai megfélemlítésről (bullying), kiközösítésről és az abortuszról, felvetve a felnőtt társadalom felelősségét.

A dél-koreai Elephants Laugh darabja előítéletességről, illetve egymás elfogadásáról és megértéséről beszél rendkívül megható és elgondolkodtató módon. Az előadásban a dél-koreai művészek mellett Magyarországon élő menekültek is szerepelnek. Sol Picó spanyol táncos-koreográfus pedig egy olyan helyspecifikus, a Szigetre adaptált előadással érkezik, amelyet 20 fiatal magyar táncossal közösen hoznak létre, és ami a menekültekről, illetve a meneküléssel kapcsolatos tragédiákról szól.

A Cirque du Sziget évek óta töretlen népszerűsége bizonyítja, hogy a fesztivál sokak számára elképzelhetetlen az újcirkuszi előadások nélkül. A fellépők olyan fontos kérdésekkel is foglalkoznak, mint a fogyatékkal élő és ép embertársaink együttműködése. Gyönyörű példája ennek a francia Cirque Inextremiste előadása. A szabadság iránti természetes vágy és a céljainkért való állhatatos kiállás fontossága áll a dél-koreai BONGnJOULE kínai rudas számának középpontjában, akárcsak a francia Le Grand Jeté! óriás karikás kettősének előadásában.

100 éves a Bauhaus
A Német Turisztikai Hivatal egy 3D nyomtatóval készített „Bauhaus” házzal várja a látogatókat. Itt tehet egy virtuális látogatást a Bauhaus Iskola alapítója, Walter Gropius szobájában! A VR szemüveg alkalmazásával megélhetik a látogatók a Bauhaus kezdetét, a modernista stílus első egységes kompozícióját, Gropius dolgozószobáját. E technika segítségével virtuálisan besétálhat az eredetivel azonosan berendezett szobába, szétnézhet és átélheti a „Bauhaus-élményt“.

A Sziget Fesztivál egyik legszerethetőbb helyszíne és kulturális oázisa, az ArtZone 2019-ben ismét a kreatív és interaktív programok alfája és omegája lesz. A közreműködő művészek, társulatok, alapítványok és művészeti egyetemek száma megközelítőleg húsz, ami már önmagában garancia a színes programpalettára.

Fenntartható fesztiválozás

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is különös figyelmet fordít a Sziget a környezetvédelemre. A fesztivál környezetvédelmi intézkedéseinek központjában a műanyag hulladék csökkentése, a víztakarékosság, valamint a Duna megóvása áll. A Green Sziget Center program helyszínén a klíma start-upok világába nyerhetnek betekintést a látogatók.

Idéntől a szívószálak önkiszolgáló pultra helyezését sem támogatja a Sziget.

Azok a látogatók, akik mégis ragaszkodnak a szívószálhoz, papírból készült, 100%-ban újrahasznosítható alternatívával szürcsölhetik az italokat. Bevezetnek egy új étkeztető blokkot, ahol a fenntartható táplálkozás kerül a középpontba. Az itt képződött konyhai hulladék a Szigetre kitelepült mobil komposztáló berendezésben kerül majd feldolgozásra.

Jane Goodall is a Szigetre látogat
A nagyszínpadon idén olyan performanszokra és rövid felszólalásokra kerül majd sor, amelyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra és az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségünkre kívánják felhívni a figyelmet.

Related Posts

Idén sem lesz Sziget fesztivál

A járványhelyzet miatti bizonytalanságok miatt a tavalyihoz hasonlóan idén sem lesz Sziget. A szervezők bejelentették: Európa egyik legnagyobb fesztiválja, amely Magyarország legfontosabb turisztikai rendezvénye, 2022-ben…

Sziget Love Revolution és zöld bolygó

Az óbudai Hajógyári-szigeten augusztus 13-ig zajló eseménysorozat nyitónapján a brit világsztár, Ed Sheeran koncertjét övezi a legnagyobb érdeklődés, de gyakorlatilag valamennyi helyszínen elindulnak a programok…

Majd’ 20 újabb fellépő jelentkezett a Szigtre

Ismét egy nagy csokor fellépőt jelentett be a Sziget, köztük a tavalyi “Legjobb alternatív album” Grammy nyertese, a The National, az idei Grammyn a legjobb…

Újabb Sziget nevek: Post Malone, Franz Ferdinand és sokan mások…

Harminc új név dúsítja az idei Sziget fellépőinek változatos listáját, köztük ott van Post Malone, a Franz Ferdinand, Tove Lo, James Blake vagy a Years&Years…