Könyvajánló – Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy

Egy gyermek egy konzervdobozba születik. Egy telefonközpontos a pokolban találja magát. Három nő valahol az időn túl lebeg. Meseszerű lények kísértenek csendes kis falvakat. Karin Tidbeck, a svéd szerző szürreális világaiban minden lehetséges. A július 23-án megjelenő Rénszarvas-hegy ​és más történetek a peremlétről című kötetben található történetek nemcsak a hazájában, hanem világszerte meghódították a szépirodalmi sci-fi, a spekulatív fikció és az alternatív fantasy olvasóit, és olyan nagy írókat tudhatnak a rajongóiknak, mint Ann és Jeff VanderMeer, China Miéville vagy a néhai Ursula K. Le Guin.

A novelláskötet a klasszikusoktól eltekintve sokáig világszerte nehezen eladható koncepciónak számított, az utóbbi időkben azonban több váratlan közönségsikert jegyeztünk – pl. Ted Chiang és Ken Liu kötetei –, minek hatására úgy döntöttünk, hogy elkezdünk bemutatni a magyar olvasóknak szerzőket, akikért évek óta rajongunk, de nem feltétlen regényformátumban gondolkodnak, vagy erősebbnek érezzük őket kisprózában.

Karin Tidbeck kötete, a Rénszarvas-hegy ​és más történetek a perem-létről így nem egy hagyományos értelemben vett sorozat első része; a célunk az, hogy színesítsük ezekkel a magyar nyelven elérhető SFF kisprózák szegényes felhozatalát.

Ez a kötet olyan, mint egy kis ékszerdoboz, gyönyörű dolgokat tartalmaz: Ursula K. Le Guin csendes, okos és leírhatatlanul fura történeteteknek jellemezte őket, amikben van valami baljós, meg valami humoros és rejtélyesen gyengéd. China Miéville pedig egyenesen odáig ment, hogy Tidbeck a lehetetlen harmóniáival korunk egyik létfontosságú hangja.
2020-ban további kötetek várhatóak különböző területeken alkotó íróktól, érkezik többek közt Carmen Maria Machado műfaji mérföldkőnek számító, díjesővel jutalmazott és National Book Awardra is jelölt gyűjteménye, A női test és más összetevők, valamint a sci-fi rajongók körében nagy népszerűségnek örvendő, emberjogi aktivistaként és internetes hírességként is ismert Cory Doctorow politikai töltetű, sokszor a Black Mirror szellemisége előtt tisztelgő kötete, a Radicalized.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..