Juszra Márdini: menekülttáborból a riói olimpiáig

Egy fiatal szír menekültlány története, aki tizenhét évesen a hazáját feldúló háború elől Európába menekült – útja többek közt Magyarországot is érintette –, hogy valóra váltsa álmát és úszóbajnok legyen. Juszra Márdini könyvéből megismerhetjük a fiatal damaszkuszi lány életét, a háború borzalmait és azokat az életveszélyes hónapokat, amíg egy jobb élet reményében eljutott testvérével Németországba. A Pillangó: Menekültből olimpikon – A remény, kitartás és diadal felkavaró története a Magnólia imprint kiadásában jelent meg a Könyvhétre.

Juszra Márdini története a hazai média számára sem ismeretlen, többszört írt róla az Index (például legutóbb a 2017-es, Budapesten megrendezett úszó világbajnokság kapcsán, ahol indult) és beszámolt róla a Player, míg a nővérével interjút készített a Szeretlek Magyarország.

Recenziós példány igénylése
Promóciós anyagok letöltése
Juszra gyermekkora óta úszóversenyzőnek készült, szülei és testvére is sportolók. Hazájában a Szíriai Olimpiai Bizottság támogatásával edzett, 2012-ben Szíria képviseletében vett részt a rövidpályás úszó világbajnokságon Törökországban. A háború fokozódásával azonban egyre nehezebbé és veszélyesebbé vált számára a mindennapi élet és az edzés, ráadásul a bombatámadások során rengeteg barátját elvesztette és a családi házuk is megsemmisült. Ezért 2015 augusztusában nővérével úgy döntött, hogy szüleit hátrahagyva nekivágnak egy életveszélyes útnak Európába. Olyan életet szerettek volna, ahol nem kell a bombáktól rettegniük, és emberi körülmények között élhetnek.

Juszra a menekültválság kellős közepén jutott el Németországba Szerbián, Magyarországon és Ausztrián át. A Pillangó: Menekültből olimpikon – A remény, kitartás és diadal felkavaró története című önéletrajzi könyvében rendkívüli részletességgel eleveníti fel azokat a szörnyűségeket, melyeket a hazájában és a veszélyes utazás során átéltek, s melyekről mi csak a tudósításokból hallhattunk. Sokat ír Budapestről és Magyarországról; arról az időszakról, amit itt töltött el menekültként, és hogy hogyan élte meg az itt tapasztaltakat, miként tudott innen végül Berlinbe eljutni, ahol jelenleg is él és edz.

A testvérpárra akkor figyelt fel a média, amikor egy Görögországba tartó, a tengeren elromló csónakot órákon át úszva vontattak, míg partra nem értek, ezzel 18 menekülttársuk életét mentették meg a biztos haláltól. Nővére ekkor azonban megsérült, így számára véget értek a sportolói évek. Juszra azonban a berlini Wasserfreunde Spandau 04 úszóklub tagjaként sikeresen kvalifikálta magát a riói olimpiára, amin a 10 főből álló Menekültek Olimpiai Csapata színeiben indult 200 m gyors és 100 m pillangó versenyszámokban, utóbbiban előfutamot nyert. 2017-ben visszatért Budapestre is, hogy részt vegyen az úszó világbajnokságon.

A most húszéves úszónő 2017. április 27 óta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa által kinevezett Jószolgálati Nagykövetként járja a világot, hogy megossza inspiráló élettörténetét az emberekkel, és harcoljon a menekültek elfogadásáért és támogatásáért. Számos kampány és reklám, például az Under Armour arca lett. Stephen Daldry angol rendező és producer az úszónő életéről és menekülésének történetéről szeretne filmet forgatni, ami várhatóan 2019-ben kerülhet a mozikba.

Related Posts

Könyvajánló – Karen Cleveland: Tudnom kell

A kiadói világban hatalmas érdeklődést váltott ki Karen Cleveland Tudnom kell című bemutatkozó regénye, amikor az ügynöke körbeküldte a nyers kéziratot még 2017 februárjában. A…

Könyvelőzetes: A tökéletes idegen

Október 3-án jelenik meg Megan Miranda, a New York Times Bestseller Minden eltűnt lány szerzőjének új pszichológiai thrillere, A tökéletes idegen. A kötet nagy sikert…

Könyvajánló – Ezekiel Boone: Kirajzás

A pókok meg én nem vagyunk nagy haverok, viszont szeretem a horrort, ezért olvastam el a Kirajzás című regényt (ami bizony egy sorozat első része,…

Könyvajánló – Phyllis T. Smith: A Palatinus-domb lányai

Két évvel azután, hogy Augustus császár véres győzelmet aratott Marcus Antonius és Kleopátra felett, diadalmenet élén tér vissza Rómába. Távolléte alatt meglehetősen furcsa társat talált…