Növelés, vagy nevelés – közösségalakító tevékenységek Magyarország hátrányos helyzetű térségeiben

A Nemzetközi Művészeti Alapítvány a Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért partnerségével az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-5.2.2-17-2017-00074 kódszámú Transznacionális együttműködési pályázaton Növelés vagy nevelés? – közösségalakító tevékenységek Magyarország hátrányos helyzetű térségeiben című felhívásra benyújtott pályázatával 50.000.000 Ft támogatást nyert. A projekt megvalósításának időszaka: 2017. november 01. – 2019. november 31.

A két éven át tartó projekt elsődleges célja a közösségalapú életmód és kultúraterjesztés erősítése volt a vizuális művészetek, valamint a népi kultúra és hagyományok alkalmazásával a magyarországi konvergencia régiókban élők számára.
A projekt megvalósítása konzorciumi partnerségben történt a Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány és a Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért együttműködésével, akik a programjaik megvalósításában fontos hangsúlyt helyeztek a környezetvédelem, a környezettudatosság fontosságára, az esélyegyenlőség szerepének növelésére és a hátrányos helyzetűek felzárkóztatására.

A megvalósításában négy külhoni civil partnerrel kötöttek együttműködési megállapodást. Ezek olyan szervezetek, amelyek a helyi és térségi közösségük számára kulturális tevékenységeikkel segítik a külhoni magyar kultúra ápolását.
1. Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért – Székelyudvarhely
2. Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület (EMKE) – Szilágysomlyó
3. Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) – Sepsiszentgyörgy
4. Na’conxypan Polgári Társulás – Dunaszerdahely

A projekt keretében a közösségfejlesztés területén történő jó gyakorlatok, tapasztalatok átvétele és átadása történt, melyet egy szakmai és módszertani kiadványban rögzítettek. Két év alatt 12 műhelymunkán, és 8 tanulmányúton vettek részt a célcsoport tagjai és a szakértők. A projekt keretében szervezett tanulmányúton több mint 40 magyarországi szakember vett részt. A pályázatban megvalósuló szakmai kutatásban 100 fő romániai és 100 fő magyarországi közösségfejlesztésben részt vevő szakemberrel végeztek összehasonlító kérdőíves vizsgálatot a közösségfejlesztésben szerzett tapasztalataikról. Az eredményekről összehasonlító kutatási zárójelentés is készült.

A program egyik vezérfonala volt a szegénység elleni sikeres küzdelem, leghátrányosabb helyzetű, döntően vidékies kistérségekre fókuszálva. A kiemelten fontos volt még az önszerveződésre, stratégiai jövőformálásra képes helyi és térségi közösségek kialakítása, megismerése a hátrányos helyzetű térségekben, valamint olyan programok, együttlétek generálása, melyek a helyi közösségek bevonását és a közösségi élmények megteremtését hangsúlyozzák. Összekötve a különböző művészetek által képviselt kultúrát a helyi hagyományok hétköznapi értékeivel.

A projekt eredményeiről és további híreiről az e célra létrehozott alhonlapon olvashatnak, melynek elérhetősége www.mwave.irq.hu.

További információ kérhető:
Hartyándi Jenő projektmenedzser
hartyandi@gmail.com, +36209690535

Garay Éva tanácsadó a konzorciumi tag részéről
garayeva@t-online.hu, +3630405-0324

Related Posts

Visszaszámlálás – 11. Ördögkatlan Fesztivál

Ebben a mai világban általában minden bizonytalan, az viszont teljesen biztos, hogy az Ördögkatlan Fesztivál magasan az év legjobb helyei közé tartozik. Éppen ezért is…

KÉT ÚJ ELŐADÁST MUTATOTT BE A STAFÉTA

A tehetséggondozás támogatása érdekében Budapest Főváros Önkormányzata a FÜGE lebonyolításában meghívásos pályázatot tett közzé 2015 őszén. A STAFÉTA célja, hogy a kisebb produkciók és a…

Fedezd fel Strindberget minden érzékszerveddel!

2017. január 14-én a Skandináv Ház Alapítvány útjára indítja gasztro-kulturális programsorozatát a Nem Adom Fel Cafe & Barban, melynek nyitórendezvénye a Strindberg kedvencei címet viseli.

„Ember tudott maradni ebben az embertelen világban” – LAPZÁRTA, a Népszabadság-sztori

December 17-én igen érdekes programokkal várta az érdeklődőket az Örkény Könyvesbolt. Az „Ajándék ez a nap” elnevezés különböző irodalmi és zenés produkciókat tartogatott a lelkesebb…