Az A-Dance – a legújabb testformáló őrület!

A forradalmian új mozgásformát Tóth Bea Amaraya, nemzetközileg elismert magyar hastáncoktató és mestertanár dolgozta ki és fejlesztett tökélyre hazánkban, aki a mozgás alapjait Egyiptomból hozta magával. Az új őrület rajongótábora egyre nő! A módszer titka, hogy először ellazítja a testet és felkészíti a szellemet, hogy aztán egy dinamikus, erotikával fűszerezett intenzív táncos mozgással dolgoztassa meg az összes izomcsoportot.

unnamed

Az egy és kétórás edzésprogram során hosszú jóga bemelegítéssel készítik fel a testet a fokozott igénybevételt jelentő táncos részre. Az új stílust, mely a zenéje után a mahraganat nevet viseli, a hastánc, a reagetton, a show tánc, a street dance, a hip-hop és a jóga elemei színesítik. Az eredmény egy igen intenzív testformáló edzésforma, amely felszabadít, és spirituális kikapcsolódást nyújt. A különböző mozgásformák ötvözése alaposan megdolgozza az izomzatot, nem kímélve a zsírpárnákat. A jóga alapjain nyugvó bemelegítés pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy a hirtelen és megerőltető mozdulatokat is tartalmazó tánc ne okozzon becsípődéseket és izomlázat.

Az A-Dance megszületése, avagy a mahraganat a legfiatalabb stílus…

Magyarországon Tóth Bea Amaraya és csapata oktatja kizárólag az új módszert, aminek kialakulását Amaraya testközelből tapasztalta meg. 2012-ben egy hastánc mesterkurzusra érkezett Egyiptomba, a polgárháborús tüntetések azonban megszakították Kairóba vezető útját, ezért több héten át Alexandriában ragadt egy baráti családnál.

„A lezárt városban, egy családnál laktam, lány tagjaitól tanultam meg ezt a stílust, amely a lépcsőházakban összeverődött fiatalok vad és lüktető mozdulataiból született. Az elektronikus zenei alapokon nyugvó új irányzat „mahraganat” néven futótűzként terjedt el. Talán az egyik legnagyobb siker számomra, hogy az arab tavasz idején Alexandriában megtanulva ezt az új stílust, én lehettem az első, aki a Kairói Nemzetközi Hastáncfesztiválon bemutathattam a szakmának.”

A jóga alapokon nyugvó bemelegítést később Bea Indiában egy Benglorban élő jógaoktató barátnője, Barbara Saidu segítségével dolgozta ki, hiszen a szokásos bemelegítési módszerek ennél a stílusnál hatástalannak bizonyultak. Ennek köszönhetően egy igen intenzív, hatékony és felszabadító mozgásforma született meg, az A-Dance. Az egy éve tartó oktatás során már több százan tapasztalhatták meg az A-Dance testre és lélekre gyakorolt jótékony hatásait, az új stílus népszerűsége szerte a nagyvilágban és itthon is egyre nő.

Mitől más, mint a klasszikus hastánc?

A hastánc klasszikus formája Egyiptomból, az arab világ egyik kulturális központjából származik. A 21 arab országból, de a világ minden tájáról is Kairóba érkeznek legtöbben autentikus táncokat, színészetet és zenét tanulni. A színpadi hastánctól elválaszthatatlan az élőzene és az alapos, néptáncra és balettre épülő több éves előképzés. A mahraganat ezzel szemben jóval kötetlenebb, könnyebben tanulható, fiatalos mozgásforma, ami a tradicionális hastánc erotikáját vegyíti a kortárs táncok spontaneitásával, a hátteret pedig javarészt dinamikus elektronikus zene adja.

Tóth Bea Amaraya

Az A-Dance megalkotója, Tóth Bea Amaraya életét gyermekkorától kezdve végigkíséri a mozgás és a távol-keleti kultúrák iránti szenvedély. A Kovács Balázsné, Ibolya néni által vezetett bábozás, majd Czeizing Ottó edző irányítása alatt folytatott karate után belekóstolt a thai-boksz világába is. A hastánccal 2001-ben ismerkedett meg Budapesten. Első mestere az elismert oktató Vitális Anna, aki Szíriában tanulta a táncot, és egykor a Moulin Rouge sztárjaként ünnepelte a közönség. Őt követte Madame Raqia Hassan, Egyiptom legnevesebb hastánc mestertanára. Amaraya szokatlan gyorsasággal fejlődött, két-három év elteltével már nemzetközi mezőnyben versenyzett. Kairóban, a legszínvonalasabb hastáncversenyeken dobogós és első helyezést ért el, majd megnyitotta saját stúdióját Budapesten, ahol az egyiptomi hastánc alapjait adja át tanítványainak. Néhány év alatt nemzetközi hírnévre tett szert, Egyiptom mellett Indiába és Európa számon más országába is rendszeresen kapott meghívásokat. Mióta 2009-ben elvégezte a kairói mesterképzést, minden évben jelen van hastáncoktatóként a Kairói Nemzetközi Hastáncfesztiválon, ami a szakma legjelentősebb eseménye. Egyik 2010-es indiai útja előtt egy kezdők részére szóló oktató DVD-n összegezte a klasszikus hastánc alapjait, mely akkora sikert aratott, hogy a The Times megvásárolta a lemez forgalmazói jogait Indiában, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is. Azóta világszerte tízezres nagyságrendben fogyott a lemezből.

Amaraya karriere több szempontból is figyelemreméltó, hiszen magyarként állta meg a helyét és vívott ki vezető szerepet egy másik kultúra sajátosságának számító szakmában.

 

Related Posts

Itt a Hardside Kettlebell Gym!

Sziasztok, ELO-olvasók! Engedjétek meg, hogy bemutatkozzunk. a Hardside Kettlebell Gym edzői vagyunk, jelenleg Darvas Rachel SFG Team Leader és Gutper László SFG I instruktor. Mi alkotjuk…

Bátor Tábor, ahol az igazi hősök vannak

Paul Newman alapította az első tábort beteg gyermekeknek, amely mára nemzetközi táborszövetséggé nőtte ki magát. A szervezet tavasztól új néven SeriousFun Children’s Networkként működik tovább.…

Új év, új én: tippek a séftől és a gyógytornásztól az életmódváltáshoz

Az újév beköszöntével elindul a fogadalmi hullám, sokan döntenek úgy, hogy radikális változást szeretnének elérni, és 2024-ben az egészség lesz fókuszban az életükben. Ám jobb,…

Fokozza a zsírégetést az edzés előtt fogyasztott erős kávé

Az edzés előtt fél órával fogyasztott erős kávé fokozza a zsírégetést egy spanyol kutatás szerint. A Granadai Egyetem (UGR) pszichológiai karának tudósai kimutatták, hogy a…