Először rendez hazánk Nemzetközi Vakfoci Tornát

Magyar közönség előtt először lépnek pályára nemzetközi mezőnyben a hazai vakfoci csapat tagjai. A Nemzetközi Vakfoci Tornát október 5-6-án rendezik meg, ahol a magyarok egy-egy olasz és cseh vakfoci csapattal mérhetik össze erejüket.

3A vakfoci külföldön évek óta nagy népszerűségnek örvendő paralimpiai sportág, itthon azonban mindössze pár éve, 2011-ben alakult meg az első csapat a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete, a LÁSS szervezésében.
„Különleges lesz a hétvégi sportrendezvény, hiszen hazánk először ad otthont a Nemzetközi Vakfoci Tornának. A játékot kispályán, azaz 20×40 méteres focipályán játsszák, melynek minden oldala palánkkal van körülvéve, hogy a játékhoz használt csörgő labda ne hagyhassa el az alapvonalat. Csapatonként összesen öt játékos van egyszerre pályán: négy látássérült támadó, akik bekötött szemmel játszanak. Ez azért kell, mert van, aki csak részben látássérült, így azonban egyenlő esélyekkel száll versenybe mindenki. Az ötödik játékos a kapus, aki azonban látó. Van a csapatnak még egy segítsége: egy plusz ember, aki az ellenfél kapuja mögött, a pályán kívül áll és onnan irányítja a játékosokat, ő a tájékozódási pont a focisták számára” – mesélt a sportágról Gombás Judit, a LÁSS elnöke.

Bár a magyar csapat egyetlen tornarészvétellel a háta mögött áll ki jóval tapasztaltabb cseh és olasz ellenfelével szemben, ez nem vesz vissza a játékosok lelkesedéséből.
„Hazánk egyetlen vakfoci csapata a LÁSS szervezésében, 2011-ben alakult meg, és heti rendszerességgel tart edzéseket a MOMSport tornatermében. Nagyjából 12 fő az, aki szerves része a csapat életének. Az erőviszonyok a tornán nem teljesen kiegyenlítettek, hiszen ellenfeleink jóval tapasztaltabb játékosok. Az olasz vakfoci csapat 1998-ben alakult és azóta jelentős sportmúlttal büszkélkedhet, a cseh csapat 2009-ben kezdett vakfocizni, játékosaik a cseh vakfoci ligában és nemzetközi tornákon edződnek. A magyar csapat az MLSZ támogatását élvezi, és érdekesség, hogy a szombati kezdőrúgást Nyilasi Tibor volt válogatott futballjátékos végzi el” – árulta el Gombás Judit.

Az első hazai Nemzetközi Vakfoci Tornát 2013. október 5-6án rendezik, a MOM Sport Uszoda és Sportközpontban.

Related Posts

Sosem látott képek kerültek elő az Aranycsapatról

Kincset rejtettek a Kozák Lajos sportfotós hagyatékából előkerült tekercsek. 

Integrált divatbemutató és fél millió forint adomány a jótékonysági gálaesten

Gyönyörű modellek, remek hangulat és fél millió forint adomány – ez a mérlege a jótékonysági gálaestnek, melyet a Mozdulj! Közhasznú Egyesület szervezett, hogy a befolyt…

A Magyar Labdarúgás Napja az Óbudai Kulturális Központ Civil Házában

A Magyar Labdarúgás Napját rendezi meg az Óbudai Kulturális Központ Civil Háza (1032 Budapest, Kolosy tér 2.)  2013. november 23-án.

Különleges ruhapróba jótékony sztárokkal

Különleges ruhapróbán vettek részt a sztárok: a Mozdulj! Közhasznú Egyesület jótékonysági estjének divatbemutatóján fellépő hírességek először találkoztak azokkal a ruhakölteményekkel, melyben a gálán vonulnak kifutóra.…