Könyvajánló: Vince Hemingson: Tetoválás

Azt mondják, a tetoválás a lelket tükrözi. Testünkön szeretnénk megmutatni, mi fáj, mire vágyunk, kit, mit szeretünk. Ez a könyv magában foglalja a tetoválás teljes történetét, ötleteket ad, mintákat kínál, szóval aki testdíszítésre vágyik, kezébe kell, hogy vegye. 

hemingson-vince-tetovalas-a-testdiszites-mveszete

A „tattoo” szó a tahiti „tatu” szóból származik,aminek a jelentése röviden annyit tesz, hogy nyomot hagyni valamin. Egy sokak által vitatott állítás szerint a tetoválást már i.e. 1200 évvel ezelőtt is használták. A tetoválás célja, oka az idők során kultúráról kultúrára változott. Mindig fontos szerepet töltött be szertartásokban és a hagyományokban.

A tetoválás története

A legrégebbi ismert emberi tetoválást Ötzi viselte, az 1990-es években az Alpokban talált férfimúmia, korát kb. 5000 évesre becsülik. Bőre párhuzamos és keresztre emlékeztető rajzolatokkal díszített. Egyiptomi agyagfigurákon látható pontsoros dísz az i. e. 4. évezredből. Thébai női múmián egyértelműen festéknyomokat találtak szintén a i. e. 4 évezredből. Hasonló korú mezopotámiai agyagszobrokon is tetoválás látható. A görög korban Hérodotosz feljegyzései szerint a trákoknál a tetoválás a nemesség jelképe volt. i. e. 6. századból származik Aetius orvos leírása a tetoválás technikájáról. Leírása alapján a tetoválásra kijelölt területet először fertőtlenítő hatású növények levével mosták le, majd a formát tűvel böködték a bőrbe „amíg a katonának vére nem folyt”, végül alaposan bedörzsölték a tintát, amihez hagymalébe kevert egyiptomi fenyő kérgét, rozsdát, gubacsot és kénsavat használtak. Felderítőik azonosítására és rangjelzésük könnyebb azonosítása végett került a katonákra varrat. A rómaiaknál a bűnözőket és rabszolgákat jelölték meg bőrbe karcolt jelekkel. Galénosz római orvos feljegyezte hogyan távolította el egy felszabadított gladiátor tetoválását. Római korból származó feljegyzések maradtak fent az asszirok, agathurzék, skótok tetoválásairól. Ázsiai népeknél egyes kinai és vietnámi törzseknél az állatábrázolások voltak gyakoriak. Japánban egy krónika említi a 720-as években arcon viselt vallási témájú tetoválások szokását. Még korábban a bűnözőket jelölték meg tetoválással a homlokukon. A ma ismert japán az egész testre kiterjedő színes tetoválás az 1700-as években alakult ki, mivel színes ruhát csak a királyi család hordhatott, a közemberek testüket színes tetoválással ékesítették. Amerikai, afrikai és óceáni népeknél is gyakori volt a test díszítése bőrbe karcolt jelekkel. Az angol tattoo szó Tahiti tatu (nyomot hagyni) szóból ered. Az európai népeknél a tetoválás újbóli felfedezése egy polinéziából Londonba hozott férfi által terjedt el az 1600-as évek-ben. A 19. és 20. század elején illegális volt a tetoválás, elsősorban a börtönökben bűnözők között vált szokássá. Általánosan a kozmetikai tetoválások terjedtek el, a szemöldök, szájkontúr kiemelésére. Mára már minden korú és társadalmi állású embereknél találkozunk testdíszítéssel.

Tetoválás és lélek

A nyugati világban azon szalonok, melyek nem csak divatból vagy pénzkeresési szándékból tetoválnak, gyakran visszautasítanak megbízásokat, megrendeléseket, ha a tetoválást kérő személy nem tudja meggyőzően igazolni, miért van szüksége a képre, jelre, amelyet viselni szeretne. Egyesek szerint a nem megfelelő helyre „varrt” szimbólum kaput nyit az auránkon, amely a klasszikus energiamezőn túli, spirituális és energetikai immunrendszerünkként funkcionál. Így a tetoválás „beengedheti” a negatív, esetenként pusztító energiákat. Ugyanez fordítva is igaz persze: a megfelelően kiválasztott hely és kép lehet a segítőnk, „védőangyalunk” is.

A szimbólumok jelentése

pisces_tattoo_418

Ősi szimbólumok
A nonfiguratív formák, többek között a kelta motívumok, a maori jelképek vagy az ókori egyiptomi szimbólumok rengeteg jelentéssel bírnak. Utalhatnak például a viselőjük származására is. De sokat nyom a latban a szimbólumok jelentése is. Ha az ősi kultúrák valamelyik jelképét varratod magadra, jelzi a misztikum, az elfeledett rituálék és a legendák iránti fogékonyságodat, de arról is sokat elárulhat a szakavatott tetkó-ismerőknek, hogy miben hiszel, és miként éled az életedet.

Írásjelek
Ha arab, héber, kínai, japán, indiai vagy cirill betűk díszítenek, úgy fejezed ki az egyéniségedet, hogy mégis titkolod és rejted a világ előtt. Ha keleti szimbólumokat tetováltattál magadra, a tulajdonságaid között minden bizonnyal szerepel a tolerancia és a türelem, készen állsz, hogy megéld és átéld az élet kisebb-nagyobb kalandjait. A különleges tetkódra talán egyfajta szerencsehozó talizmánként tekintesz, ami megerősít a nehéz pillanatokban, segít hálásnak lenni, önmagadnak maradni a sikereid csúcsán is.
Portré
Ha egy szeretted, a gyermeked, a párod vagy a szüleid nevét tetováltatod magadra, az egyértelműen a nevezett iránti szeretet tökéletes példája. Ennél több és mélyebb érzelemről a nevezett iránt akkor tanúsíthatsz, ha nem(csak) a nevét, hanem a portréját hordod a bőrödön. A művészi kidolgozottságú, élethű tetoválásodról mindenki láthatja, hogy mennyire fontos neked a rád varrott személy, de szeretetteljes énednek valószínűleg van egy féltékeny és birtokolni vágyó része is. Hiszen a tetkóddal egyértelműen sugallod – különösen a pasiddal kapcsolatban -, hogy az imádott személy a tiéd!
Mesebeli lények
Egy kedves tündér, egy lenyűgöző egyszarvú vagy egy erős sárkány? Ha felnőttként is szereted a meséket, ha hiszel a csodákban, biztosan mesebeli alakokkal díszítteted a bőrödet. Számodra semmi sem lehetetlen, minden problémádra megtalálod a megfelelő kreatív megoldást. Nyitott vagy az újdonságokra, érdekel a tudomány, és lázba hoznak a tudományos-fantasztikus témák is. Mindenáron megvalósítod az álmaidat, ugyanakkor a gyermeki énednek is nagy teret engedsz, egyszerre vagy komoly és játékos.
Állatok
Tigris, delfin vagy pillangó – ezek a legnépszerűbb állatmotívumok, amelyeket magadra tetováltathatsz. Még ha egy vad vadállat is díszíti a testedet, az állattetkók mégis egyfajta ártatlanságot és szelídséget sugallnak, viselőjük természetes és természetet szerető egyéniség. Ha egy tigris, oroszlán, medve vagy farkas ékesít, az valószínűleg fejlett igazságérzetedet mutatja, magadért, az igazadért és a szeretteidért foggal-körömmel harcolsz. Ha delfin- vagy cápatetoválásod van, fontos számodra a szabadság és a függetlenség, határozott vagy, ugyanúgy hallgatsz a szívedre is, mint az eszedre. A pillangó ennél finomabb, nőiesebb egyéniségre utal, azt szimbolizálja, hogy bármikor képes vagy a megújulásra, hiszen a lepke az újjászületés gyönyörűséges jelképe.
Idézetek
Ha dalszövegek, bibliai vagy versidézetek díszítik a testedet, a tetoválás számodra szó szerint kinyilatkoztatás. Ha ismert vagy számodra fontos sorokat tetováltatsz magadra, szereted a világos beszédet, mindig érthetően fejezed ki magadat, nem szereted a játszmákat, nem is bocsátkozol taktikázásba. Ami a szíveden, az a szádon – és a bőrödön. Kommunikatív vagy, szeretsz beszélgetni, eszmét és véleményt cserélni, ismerősökkel és ismeretlenekkel is nyitott vagy. Ha idézeteket varratsz, gyakran ideálokat kergetsz, viszont az elveidhez mindig hű maradsz.

Kiadja a Gabo Kiadó

Ára: 3990 Ft.

Related Posts

Harry Potter – Mágikus tárgyak színezőkönyv

A Harry Potter színezőkönyv, a Mágikus lények, valamint a Helyek és karakterek után itt a Mágikus tárgyak színezőkönyve. A sorozatot mind a gyerekek, mind a…

Könyvajánló: Mérő Vera: Lúg

Az ember azt gondolná, már mindent látott. Borzalmas külsérelmi nyomokat, összetört lelkeket, rémült szemű, mindenre összerezzenő kisgyerekeket. Dehogy láttunk mindent.A Renner Erika ügyről is azt…

Könyvajánló – Dan Brown: Eredet

Dan Browban nem lehet csalódni. Mikor a Da Vinci kód megjelent, az egész ország erről beszélt. Még ha fikció volt is, emberek egymásnak mutogatták az…

Könyvajánló – Nicola Yoon: Minden, minden

A Minden, minden egy érdekes alaphelyzetre építve indít, talán még az írásmódot is lehet szokatlannak nevezni, a sok kis apróság közbevetése miatt, ám sajnos a…