Ökölcsapások és segélykoncert – Demcsák vs. Curtis

Minden ötödik nőt bántalmaznak ma Magyarországon. Mindenki hallgat. Mindenki hallgat? Demcsák Zsuzsa kilépett a nyilvánosság elé, nem csak most megjelent könyvével, hanem a héten egy reggeli műsorban való interjújával is. Curtis-sel beszélgetett a TV2 Mokkájában, és a műsor visszhangja korántsem az volt, amit a téma érdemelt volna.

 

Megbánta?

Mint bizonyára sokak által ismert, az ismert magyar rapper ez év augusztusában ököllel ütötte meg barátnőjét. Állítása szerint azóta megbánta tettét, jótékonyági koncertet szervezett, és most a Mokkában is azt szerette volna bizonyítani, hogy megváltozott, és segíteni akar a családon belüli erőszak áldozatain.

Az egyik riporter azonban Demcsák Zsuzsa volt, aki maga is áldozat, és a reggeli műsort elemző portálok az adás után sorra úgy aposztrofálták az interjút, hogy a műsorvezető „adott” Curtis-nek”, „leszedte róla a keresztvizet”, „szivatta”, holott ez korántsem így történt.

Egyrészt Demcsák Zsuzsa Vujity Tvrtkóval együtt vezette a műsort, aki szintén aktívan részt vett a kérdések feltevésében, másrészt akár érintett valamilyen módon a műsorvezető, akár nem, engedtessék meg, hogy ne értsen egyet a nők elleni erőszakkal.

Válaszok helyett sértődés

Annál is inkább, mert Curtis kicsit sem volt hiteles a műsorban. Sem beszédében, sem más módon. Testtartása, mimikája, gesztusai teljes mértékben ellentmondtak annak, amit mondott. Dühös volt, zavart, és nem hiteles. Nem tudom, hány tévénéző hitte el, hogy a rapperből épp most válik a bántalmazott nők megsegítője.

 

És valamit ugye azért nem felejtünk el? Aki egyszer üt, az ütni fog a következő helyzetben is. Segélykoncert ide, vagy oda.

Demcsákék tehát nem „szivatták” a rappert, hanem értelmes válaszokat vártak. De Curtis csak enyit tudott mondani: „Nem ilyen ember vagyok, amilyennek beállítottak, ez egy adott szituáció volt.”
Az erőszaknál nem releváns a szituáció. Az erőszak egy, vagy több tett, amit nem, hangsúlyozom, nem válthat ki semmilyen szituáció. Zéró tolerancia van. Vagy verés. Köztes út nincs.

Mi is van ezzel az egésszel?

Persze, hogy először nem mondod el. Leestél a lépcsőn. Kibicsaklott a bokád. Megcsúsztál a kádban. Még akkor is tartod magad, amikor már látod a környezetedben, hogy mindenki tudja, de egyszerűbb elfogadni a hazugságot, mint segíteni kitörni. Talán sosem mered elmondani. De akkor lehet, hogy belehalsz. Vagy így, vagy úgy.
A legtöbb erőszaktevő képes elhitetni az áldozatával, hogy ő a hibás. „Kiprovokálta” a verést, nem végezte el a dolgait, rosszul csinált valamit. Itt kell először elgondolkodni: ilyen nincs! Egyetlen hibás fél van: az, aki üt. Nincs olyan tett, olyan viselkedés, ami alapot adhatna az erőszakra. Az első lépés az, hogy ne hidd el, hogy hibás vagy.

Az, aki egyszer ütött, ütni fog többször is, ezt bizonyítják a beszámolók és a statisztikák, valamint azt is, hogy a bántalmazás mértéke az idő előrehaladásával nő. A bántalmazott nők után a gyerekek jönnek, tehát aki nem lép ki a kapcsolatból, feltehetően előbb-utóbb a gyermeke biztonságát is kockára teszi.
Mindig van megoldás. Egy méltatlan, erőszakkal teli kapcsolatban maradni egyenlő a mentális állapot romlásával, az önbizalom csökkenésével, a fenyegetettség miatt fellépő állandó stresszel. Számtalan olyan szervezet, és hatóság létezik, amely igenis tudomást vesz a családon belüli erőszakról és igyekszik segíteni.

Segélyvonal, átmeneti otthonok, rokonok, barátok, a rendőrség segítségével igenis ki lehet törni a veszélyeztető helyzetből. Magyarországon az erőszakot elkövető férfiak ellen távoltartási végzés is kérhető már, amelyet ha megsért az elkövető, elzárással büntetik.
Lépj ki belőle. Most.

Borsos-Kőszegi Erika
pszichológus

Related Posts

A szeretet nem árt – Az erőszaknak nincs helye egy kapcsolatban

A magyar nők 23 százaléka szenved el élete során valamilyen fizikai erőszakot. November a nőket érő erőszak elleni küzdelem hónapja, amelynek az egyik legelkötelezettebb magyarországi…

Lejárt a nők elleni erőszak ideje #timesup – Összefogások a nőkért

Az elmúlt időszakban rengeteget foglalkozott a világsajtó a nemzetközi és a hazai hírességekhez köthető szexuális zaklatási ügyekkel, amelyek között vannak olyan esetek, amik több évtizedes…

Van kiút, nem kell erőszakban élni

Magyarországon jelenleg több mint kétszázezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben lelki, fizikai vagy szexuális bántalmazást szenved el. Az Ökumenikus Segélyszervezet Titkos Menedékháza segítséget nyújt az…

Demcsák Zsuzsa: A másik életem című könyvének bemutatója

Demcsák Zsuzsa televíziós műsorvezetőként, közéleti szereplőként leplezetlen őszinteséggel beszél Másik életem című könyvében arról, hogy családon belüli erőszak áldozatává vált.