Itt az optimizmus ideje!

Választhatod azt, hogy a jó dolgokat látod meg körülötted és pozitívan gondolkodsz, vagy csak a negatív dolgokra, hiányosságokra fókuszálsz, és negatívan gondolkodsz. Ez csak rajtad múlik.

196188713_b06b833469_oCélszerű azonban a pozitívabb oldalt választani.Martin EP Seligman pszichológus, pedagógus és író ezt mondja az optimizmusról: “Az elmúlt húsz év egyik legfontosabb pszichológiai megállapítása az, hogy minden embernek van választása arról, hogyan is szeretne gondolkodni”.
A pozitív gondolkodás az életben boldogabbá, egészségesebbé és gazdagabbá tesz hosszú távon. Természetesen az optimizmus néha naivitásra és felelőtlenségre sarkallna, ezért…
…a helyes optimizmus az, amikor bízunk abban, hogy a a dolgok jól végződnek, ugyanakkor felkészülünk a rosszabb eshetőségre.
Vagyis a jó dolgokat várjuk, a jó dolgok bekövetkeztében bízunk, de akkor sem történik tragédia, ha ez nem következik be, mert erre is fel vagyunk készülve.
Íme néhány dolog, amit optimisták másképp tesznek, hogy az élet ragyogóbb oldalán éljenek!

1. Az optimisták számolják az áldásokat
Mindennek az alapját az áldások számon tartása jelenti. Míg mások csak nyögnek és sóhajtoznak, addig az optimisták a jó dolgokat veszik számba maguk körül. Hálásak tudnak lenni az akadályokért és nehézségekért, kudarcokért, mert ezek tanítják meg őket a rugalmasságra és a bölcsességre. Optimisták tudják, hogy ami nem öl meg, az valóban erősebbé tesz.
2. Az optimisták a legtöbbet hozzák ki az összes lehetőségből.
Az optimisták hisznek abban, hogy az összes jó lehetőséggel élni kell, amit ez élet dob eléjük. Ez nem vakmerőség, vagy éppen veszélyekkel teli kockázatok vállalását jelenti, hanem azt, hogy nagyobb volumenben gondolkodnak, számba veszik a forrásaikat, hogy mindent ki tudjanak használni a szebb jövő érdekében. Az optimisták egyszerű pozitív gondolkodók, realista látnokok, de a menthetetlen idealizmust elkerülik.
3. Az optimisták hisznek magukban.
Míg mások meglapulnak a háttérben, és kételkednek a saját képességeikben, addig az optimisták hisznek benne, hogy képesek fejlődni, és megfelelni a kihívásoknak. Az optimisták nem ítélkeznek saját maguk felett, nem kritizálják önmagukat másokhoz viszonyítgatva, például az aktuálisan népszerű médiaszereplőkhöz. Nem kell nekik mindenki más jóváhagyása, ők egyszerűen csak teszik, amit a szívükben a jobb iránynak éreznek.
4. Az optimisták hisznek másokban.
Az optimisták nem csak magukban hisznek, hanem az életük részét képező más emberekben is. Ők inspirálnak másokat is arra, hogy még jobbak legyenek. Tudják, hogy ha úgy kezelik az embereket, ahogy vannak, azok megmaradnak az adott szinten.De ha úgy kezelik az embereket, amilyenné a személyeknek válniuk kellene, akkor az illető növekedni fog
Az optimisták egyszerűen csak meglátják a jó szikrát másokban – azt a szikrát, amit mások nem látnak, de ami képes akár hatalmas izzó lánggá változni.
5. Az optimisták pozitívan erősítik magukat.
Az optimisták nem hagyják, hogy a jelenlegi körülmények vagy a környezet diktálja a hozzáállásukat és a hangulatukat. Ezért a pozitív megerősítést önmagukkal szemben is használják. Ha a dolgok menete éppen kívánnivalót hagy maga után, akkor ezt mondják: “Tudom, hogy gond van, de meg tudom oldani” – és haladnak tovább.
Amikor pedig sikerülnek a dolgok: “Pont úgy történt, ahogy előre elterveztem, keményen dolgoztam és kifizetődött.” Hasonló helyzetben a pesszimisták ezt mondják: “Húúú, szerencse, hogy végre összejött és le sikerült lezárni a dolgot.”
6. Az optimisták az irigységet és a féltékenységet a siker katalizátoraként használják fel.
Néha mindenki féltékeny egy kicsit. Míg másokat az irigység belülről éget, addig az optimisták felismerik, hogy az univerzum nem tartozik nekik semmivel csak azért, mert másoknak valamiből több jut éppen.
Ahelyett, hogy engednék a féltékenységet, a haragot, az irigységet elharapózni, az optimisták inkább motivációra használják fel ezt, és késztetést éreznek arra, hogy keményebben dolgozzanak a siker érdekében.
7. Az optimisták nem hagyják, hogy a rossz dolgok önbeteljesítő jóslattá váljanak.
Csak azért, mert valami nem sikerült, vagy éppen gond van, nem jelenti azt, hogy legközelebb nem fog sikerülni, vagy holnap is gond lesz. Jó dolgok mindig jönnek, sőt maradnak is, ha valaki ezért küzd. Az optimisták éppen ezért nem hagyják, hogy a múltbeli csapások határozzák meg a jövőbeli sikerüket. Tudják, hogy a rossz tapasztalatok erősebbé tesznek, és bevilágítják az utat a sikerhez.
8. Az optimisták eldöntötték, hogy nem másokat hibáztatnak.
Az emberek hajlamosak ujjal mutogatni másokra, amikor a dolgok nem jól mennek. Hibáztatják a családtagokat, a politikusokat, a gazdasági helyzetet is. Az optimisták viszont úgy döntöttek, hogy nem másokat hibáztatnak a sikerért, mert tudják, hogy mások nem rendelkeznek teljes ellenőrzéssel felettük. Mindig van valami, amit tehetünk, hogy a dolgok jobban alakuljanak. A változás mindig belülről indul, és ahol van akarat, ott változás is van.
9. Az optimisták megbocsájtóak.
Az optimisták tudják a legjobban, hogy mennyire alá van ma becsülve a megbocsátás ereje. Martin Luther King Jr. a szeretetért harcolt: felismerte, hogy a múlt az a múlt és a megbocsátás az az út, ami a jobb jövőt hozza el mindenkinek.
Az optimisták ezért megbocsájtóak, mert tudják, hogy csak így lehet előre lépni. Tudják, hogy holnap egy új nap, és egy új lehetőség arra, hogy azt tegyék, amit helyes, és a világ hibáit kijavítva egy szebb valóságot teremtsenek.
Te optimista vagy?
Az optimisták egészségesebb életet élnek, boldogabbak és sikeresebbek az életben, mint a negatív társaik.

Forrás: szuperiorhírek.hu

Related Posts

Az idősek védelme mindannyiunk feladata Ne hunyjunk szemet az időskori bántalmazás felett!

Lehet, hogy már nem a régiek, nehezen mozognak, törékenyek, esetleg feledékenyek, de a méltóságteljes és biztonságos élethez nekik is joguk van! Rengeteg elfordított arc, tétlen…

Könyvajánló – Dobray Sarolta: Üvegfal

Számtalan, a bántalmazásról szóló könyv jelent meg az utóbbi években. Nyilván ennek markáns oka a családon belüli erőszak számának növekedése, akár az intézményrendszerbe kerülők, akár…

A depresszió betegség, jóval több, mint a rosszkedv

Világszerte 300 millió ember érintett a súlyos depresszióban Rosszkedv, lehangoltság, belső feszültség? Jóval több lehet mögötte, mint átmeneti hangulatingadozás. Világszerte rohamosan nő a mentális betegségekben…

Régi szép idők

Fölötted már megint elment egy egész évtized. Korszakok vonulnak át a fejed fölött úgy, hogy csak a legvégén kapsz észbe. Akkor, amikor már szinte el…