George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok

Amikor először megláttam a könyv ajánlóját, egy név volt, ami megragadta a tekintetem, és ami el is döntötte a kötet sorsát: bármi is ez, Martin bácsi írt bele/szerkesztette, tehát kell. Kicsit lankadt a lelkesedésem, amikor kiderült, hogy csak egy novella az övé belőle, de akkor már sikerült más, általam szintén kedvelt írók nevére is fókuszálnom, és feltűnt a magas oldalszám is, így még jobban vártam.

1907-2512-thickbox

Sokan nem szeretik az antológiákat, de én szívesen olvasom őket. Ha valakinek a stílusa, története nem tetszik, akkor nem egy egész könyvet  szerzett be potyára, viszont megismerhet új szerzőket, akiket egyébként nem biztos, hogy felfedezne magának.
Nagyon tetszett a könyv formátuma, a kemény kötésnek hála, jól viselte az utazásokat, nem esett szét a vastagsága ellenére sem. A borító szép, és illik a gyűjteménybe. Nem mellesleg a kiadót dicséret illeti, mert az eddig megjelent könyveik külseje tetszetős, igényes és passzol a bennük található történetekhez is.
A tartalomról igazán nehezen tudnék véleményt mondani, hiszen 21 író ugyanennyi novellája van benne: volt amit imádtam, volt ami kevésbé tetszett, de hát a többszerzős válogatások már csak ilyenek. Sajnos G. R. R. Martin írása okozott egy kis csalódást, mert nem egy izgalmas, új részlet volt a sorozatból, hanem afféle történelmi kiegészítés. (Ettől függetlenül nem bántam meg a beszerzését!)
A Hogyan szerezte vissza a kabátját a márki (Neil Gaiman) tetszett a legjobban, de elfogult vagyok az író felé, tehát ezt nem kell készpénznek venni. Az Azok a dübörgő húszas évek (Carrie Vaughn) egy általam nagyon izgalmasnak tartott időben játszódik a maffiózók Amerikájában, csak az amúgy is sok lehetőséget magában rejtő miliőt megspékelte még némi varázslattal és egyéb túlvilági lényekkel. A kor hangulata nagyon jól átjött, valószínű, hogy keresek még olvasnivalót a szerzőtől. Scott Lynchtől az Egy év és egy nap Teradániában című novellájában arra keresnek megoldást egy banda tagja, hogyan lehet ellopni egy egész utcát? A megoldás persze zseniális, és nem nélkülöz némi mágiát sem…
Ezt az igényes kivitelezésű kötetet tehát ajánlom minden fantasy-, illetve Fumax-rajongónak, biztos hogy találtok benne magatoknak jó néhány számotokra tetsző novellát.
A kötetért köszönet a Fumaxnak.

Szabó Zsanett

Megjelenés:2015

Kiadó:Fumax
Oldalszám:864
Kötés:
Keménytáblás
Méret:142 x 198 mm

Related Posts

Könyvajánló – Andy Weir: Artemis

Ha ez lenne Andy Weir első regénye… Jazz Bashara egy igazán belevaló, nagydumás és eszes bűnöző, aki a Holdon él. Artemis lakója, az égitest egyetlen…

Könyvajánló – Josh Malerman: Madarak a dobozban

A világ már nem ugyanaz a hely, ami régen volt. Most is süt a nap, most is feljön a hold, most is csicseregnek a madarak,…

Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Emma Donoghue már A szoba című, nagy sikerű könyvével is bizonyította, hogy nem fél kemény témákhoz nyúlni, olyan történeteket bemutatni, melyek a nők küzdelmeit mutatják…

Könyvajánló – Kij Johnson: Vellitt Boe álom-utazása

A hívószó: Lovecraft. Ebből adódóan azonnal felmerült bennem a kérdés, hogy vajon egy utánzóval vagy egy új hanggal találkozom-e, amikor majd olvasom ezt a kisregényt?