Könyvajánló – Joe Abercrombie: Half a King-Az Uralkodó

Oké, tudom, nem ezzel szokás kezdeni, de most muszáj. Gyönyörű ez a könyv! Ez az a kiadvány, amit az ember meglát, és birtokolni akar. Ráadásul a tartalom is kiváló. Igazi fantasy (ahogy azt a korábbi Abercrombie-írásokban is tapasztalhattuk). Ez az ember tud valamit. Zseniálisan alkot karaktereket, zseniálisan bontja ki a történetet, és zseniálisan érzi egy könyv dinamikáját. A gyanútlan olvasó (már amennyiben ez az első könyve a szerzőtől) belekezd a történetbe, aztán korgó gyomorral, kiszáradt szájjal fejezi be, mert nem szívesen szakítja meg az olvasást azzal, hogy ételt-italt vegyen magához.

Ha valaki ismeri David Gemmell történeteit, akkor tudja, hogy milyen fontos, hogy az adott főhős kellőképpen legyen kidolgozva, kellőképpen legyen élő, akiért szorítani lehet, akivel együtt lehet lélegezni. Nos, Abercrombie-ban megvan ez a mágikus tudás.
Az alaphelyzet, hogy az ifjú Yarvinak kell elfoglalnia a trónt, mert az atyját – az addig regnáló királyt -, sőt annak nagyobbik fiát is tőrbe csalták és megölték. Yarvi azonban egyáltan nincs felkészülve az uralkodásra, egyrészt a kora miatt, másrészt mivel csak az egyik keze egészséges, így a kardforgatás tudományában sem jeleskedik. A fiú azonban elhatározza, hogy mindent megtesz azért, hogy igazi uralkodó váljon belőle.
Ezt az utat mutatja be Abercrombie ebben a nagyszerűen megkomponált regényben, ami egyben az ifjú Yarvi felnőtté válásának is a krónikája.
Rengeteg kaland vár az olvasóra, miközben csak úgy falja a sorokat, a kötet végén lévő csattanó pedig valóban nagyot szól, és elülteti a várakozás magvait, a várakozásét a folytatásra.
Bottka Sándor Mátyást is dicséret illeti, mert nagyszerű munkát végzet annak érdekében, hogy egy teljes egészében szórakoztató olvasmányélménnyel gazdagodhassunk.
A kötetért köszönet a kiadónak.
Dobos Attila

Fordította: Bottka Sándor Mátyás
Kiadó: Athenaeum
Megjelenés éve: 2015
Terjedelem: 381 oldal

Related Posts

Könyvajánló – René Barjavel: A nagy titok

Barjavel 1973-ban írta meg ezt a regényét, ami az emberiség egyik legősibb vágyálmát/rémálmát dolgozza fel, amiről azonban többet nem írhatok, mert erősen spoilereznék vele. A…

Könyvajánló: Amanda Stevens: A Sírkertek Királynője-sorozat

„Ilyen egy igazi paranormális románc!” – New York Journal of Books. Szerencsére ettől jóval többről van itt szó. Van ez a trilógia… illetve egykor talán…

Könyvajánló: Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége

Ezt a különös könyvet egyáltalán nem mindegy, milyen életkorunkban olvassuk. És ha már időutazó, az ajánló is utazgat az időben…

Könyvajánló – Donáth Mirjam: Mások álma

„A legnagyobb veszedelemben is mindig lesznek fák, amelyeket nem lehet átültetni. Én ilyen fáktól származom.” Donáth Mirjamot felvették New York legjobb egyetemére, azután évekig a…