Joe Hill - NOS4A2

Könyvajánló: Joe Hill – NOS4A2

Ez a regény nagyon rendben van. Röviden ennyi is lehetne az összegzés, ám mivel Joe Hill sem bánt szűkmarkúan a szavakkal, én is leírok néhány gondolatot a könyv kapcsán.

 

A műfaja horror, de nem a céltalanul mészárolós fajtából, hanem abból, ahol van egy nagyon jó alapötlet, plusz egy író, aki hihetetlenül jól bánik a szavakkal. Az első oldalon megragadja az olvasót, hogy aztán kíméletlen tempóban száguldjon vele a végkifejletig. Mi meg csak kapkodjuk a fejünket, mert annyi jó karakter tűnik fel sorra egymás után, és annyira pörgős a cselekmény.

A főszereplő Vic egy nem éppen irigylésre méltó sorsú nő, akinek az első fejezetekben még a gyerekkorába is bepillanthatunk, csak hogy lássuk, miért is lett később olyan amilyen. Igazi túlélő típus a csaj, aki ráadásul imádja egy szem gyermekét, akire azonban igencsak feni a fogát egy bizonyos Charlie Manx – ő Karácsonyország megteremtője is egyben. Karácsonyország pedig az a hely, ahol ez a jólelkű ember összegyűjti a gyerekeket, hogy egy életen át biztosítsa nekik a boldog, felhőtlen gyerekkort. Igaz, a szülőkkel nem egyeztet minden pontot, már eleve azt sem, hogy elengedik-e csemetéjüket ebbe a csodálatos országba, ahol mindennap játék, móka, kacagás.

Vicnek korábban sikerült meglépnie Manx úr álomvilágából, amit a férfi sosem tudott megbocsátani a lánynak, ezért is akarja magával hurcolni annak fiát évekkel később.

Joe Hill alkotott még egy valóban jólelkű apát, aki minden lúzersége ellenére egy szeretnivaló hatalmas mackó, illetve egy Gázálarcos Embert, aki semmi másra nem vágyik, csak hogy hűségesen szolgálja Manxot, és végül hűsége jutalmaként ott élhessen Karácsonyország cukormázas világában.
A szerző – igen, közeli rokona egy másik remek írónak, akinek már számtalan átvirrasztott éjszakát köszönhetünk – iszonyatosan lazán ír. Az csak egy dolog, hogy olvastatja magát a mű, de valami hihetetlen hangulattal is bír. Egyszerre nyomasztó, félelmetes és humoros.Én legalábbis nemegyszer felröhögtem olvasás közben, pedig alapvetően beteg egy könyvről beszélünk. Mondjuk az is igaz, hogy a romantikus-habos-babos könyvek kedvelői körében nem feltétlenül aratna osztatlan sikert a NOS4A2. Nálam viszont a 2014-ben megjelent könyvek Top 10-ében ott van.

A kötetért köszönet az Európa Kiadónak.

Dobos Attila

Joe Hill – NOS4A2

Kiadó: Európa
Fordította: Uram Tamás
Megjelenés éve: 2014
Terjedelem: 904 oldal

Related Posts

Könyvajánló – Stephen King: Rémálmok bazára

A hátborzongató történetek nagymestere új elbeszélésgyűjteménnyel lepte meg hűséges olvasóit. A Rémálmok bazára az eddig publikálatlan novellákon túl betekintést enged abba is, hogyan keletkeztek az…

Könyvelőzetes: Stephen King: Mr. Mercedes

2014. november 12-én jelenik meg Stephen King első klasszikus krimije, a Mr. Mercedes. King ezúttal egy olyan műfajba kalauzolja el az olvasót, amelyben eddig nem…

Könyvajánló: Stephen King: Álom doktor

„Tipikus King-koktél: minden benne van” – Margaret Atwood Ez van a belső fülön. Igazat kell adnom Atwoodnak – aki mellesleg maga is ikonikus alakja az…

Könyvajánló: Stephen King: Joyland

King legújabb regénye ismét magával ragad utánozhatatlan stílusával, jellemábrázolásával, sőt a könyv befejezése után pár nappal is azt érzem, tovább olvasnám Devin Jones életét, amelyen…