Könyvajánló: Bridget Jones naplója 3.

Bridget Jones pont olyan idióta és esendő, mint húsz évvel ezelőtt. És pont ez a jó benne. Mintha valami régen látott barátnő köszönne be – persze közben megbotlik, zavartan néz, és össze-vissza beszél, mint régen…

83767

Kicsit azért nehéz őt elképzelni 51 évesen, annak ellenére, hogy vele öregedtünk mi is. Egy generáció, aki Szex és New Yorkon és Bridget Jones- ön nőtt fel. Pedig pontosan ott tartunk mi is, ahol ő.

Két gyereket vonszolunk legalább iskolába, óvodába, még több súlyfelesleg rakódott ránk, és előbb olvasunk el egy botox – hirdetést, mint a napi sajtót. Elváltunk, vagy megözvegyültünk, mint Bridget (itt jegyezném meg, hogy Marc Darcy-t gonosz dolog volt kinyírni…), és még mindig, vagy már megint az igazit keressük.

Kicsit keserédes tehát a dolog, amikor az ember lánya éjjel kettőkor felordít, hogy aha, jé, ühüm, ez velem is pont így van! Mert akarja a fene, hogy így legyen. Jobb lenne feszes bőrrel, fenékig érő miniben grasszálni valami elegáns partin, mint iskolai ökorendezvényre menni a srácokkal és befestetni a lenőtt hajtöveket. Úgyhogy aki a kora elfogadásával küzd, az ne olvassa el. Vagy de. Legfeljebb rájön, hogy a középkorú nők sorsa vicces is tud lenni.

Nekem azért volt némi hiányérzetem. Mert ugye hová lettek a Marc Darcy-val töltött boldog évek? Hová esett ki húsz év, miért nem írta meg Helen Fielding? Még most is megtenném a helyében, legfeljebb olyan zavaros sorozat lenne, mint a Csillagok háborúja…

De végül is azt kapjuk, amit megszoktunk, és szeretnénk. Bridget kicsit most is sokat eszik, és sok néha az alkohol is. Lehetne sikeres forgatókönyvíró, ha a megbeszéléseken esemesezés helyett figyelne egy kicsit, és ha nem nézné meg napjában négyszázszor, hány követője van a Twitteren. Viszont ugyanúgy szurkolunk a boldogságáért, mint húsz évvel ezelőtt, és addig pedig jókat derülünk az idétlenségein.

És hogy lehet-e boldog valaki 51 évesen, két gyerekkel egyedül, ráncosodva, ugyanazokkal a régi lúzer barátokkal körülvéve? Kiderül.

Borsos – Kőszegi Erika

Kiadó: Európa Könyvkiadó
448 oldal
Kötés: kemény kötés
Kiadás éve: 2014

Related Posts

Könyvajánló: Bridget Jones márciusban visszatér!

2013 októberében látott napvilágot angolul Bridget Jones naplójának harmadik része. A kötet magyarul Bolondulásig címen fog megjelenni 2014 márciusában, az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Az Európa Könyvkiadó kiemelt kötetei

2014 első félévében az Európa Könyvkiadó folytatja az elmúlt évek hagyományait: kiváló külföldi szerzők műveit mutatja be a hazai nagyközönségnek, illetve magyar szerzők nagyszerű műveit…

Divatikonok az Európa Könyvkiadónál

Az idei év első felében két ikonikus divattervezőről jelentetett meg életrajzi kötetet az Európa Könyvkiadó. Yves Saint Laurent-ről Laurence Benaïm írt alapos, a múltszázadtól napjainkig…

Könyvajánló – Egressy Zoltán: Júlialepke

Régebbi és korábban meg nem jelent novellákat vegyesen tartalmaz Egressy Zoltán Júlialepke című új könyve. Az elbeszéléskötet június elején jelenik meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.