Könyvajánló – Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest

Kondor Vilmos nemzetközi sikerű Bűnös Budapest regényfolyamát már nem kell bemutatni az olvasónak. Legújabb regénye azonban a Budapest Noir előzménytörténete, amelyből fény derül Gordon Zsigmond ifjúkorára, a tőzsdekrachok éveire és kedvenc zsurnalisztánk első pesti ügyére, amelyet a már ismert kalandok sora követ.

kondor_szelhamosbudapest_72dpi

A fiatal Gordon Zsigmond nemrég tért haza Philadelphiából, ahová magánéleti válságok és a történelem viharai elől menekült. Tíz év távollét azonban hosszú idő, és itthon nem világlátott bűnügyi újságíróként, hanem Az Est lóti-futi zsurnalisztájaként tekintenek Gordonra…, amíg egy „gatyarohasztóan forró napon”, a Tabánban holtan nem találnak egy Szatmári nevű színészt és tőzsdealkuszt, akitől a szálak egy hírhedt amerikai szélhámoshoz vezetnek.
A svindler Strosnider nagy balhéra készül Pesten, a kérdés csak az, hogy miképpen néz ki a milliókat érő átverés szereposztása, és hogyan tudna Gordon beépülni a svindlerek csapatába. Hajmeresztő kalandjaiban segítségére van Czövek, a szolgálatkész bértaxis, Piri, az izgalmasan vörös színésznőcske, Turcsányi bűnügyi szerkesztőségvezető és persze minden titkok ismerője, Tata, no meg az ő ínyenc lekvárjai. Feltűnnek még a kor elengedhetetlen szereplői: dizőzök és pincérek, kóristák és kíntornások, hamiskártyások és kibicek, főurak és utcalányok, korrupt rendőrök és besúgók, illetve mindezek hátterében a girbe-gurba utcákkal tarkított, mocskosan is csodaszép, szélhámos Budapest.
Kondor Vilmos 1954-ben született, tanulmányait Szegeden kezdte, majd a párizsi Sorbonne-on folyatta, ahonnan végül vegyészmérnöki diplomával tért haza. Íróként 2008-ban debütált a Bűnös Budapest-ciklus első regényével (Budapest Noir), azóta a főszereplő, Gordon Zsigmond kalandjai tíz nyelven, több mint két tucat országban lettek népszerűek, többek közt az Egyesült Államokban is. Kondor feleségével, két ikerlányával, valamint kutyáival és sólymával egy Sopron melletti kis faluban él.

Részlet a könyvből:

„A legszívesebben a fejét verte volna a falba, de ehelyett visszatette a tollat a helyére, mutatóujjával beméricskélte, aztán a helyére igazította a széket, de az elakadt valamiben. Gordon bosszúsan lehajolt a földre. Mindent ugyanúgy kellett hagynia, ahogy találta. Biztos volt abban, hogy Strosnider kiszúrja, ha valamit akár egy hajszálnyival elmozdít. Elsőre nem látott semmit. Még közelebb hajolt. Megvan. Egy kis tárcaszerűség, amelyben az ember névjegykártyákat tart. Apró bőrtok, benne fehér kártyák, azokon Strosnider neve, semmi más. Ennél elegánsabb megoldás nincs is a világon. Méregdrága papíron dombornyomott név. Automatikusan megigazgatta a hátsó kártyát, de nem sikerült betolnia a többi mögé. Kihúzta. Valójában nem egy kártya volt, hanem három, egy kicsivel nagyobbak, azért lógtak ki a többi közül. Három név, három cirkalmas magyar név, egy ügyvéd, egy alsó-felső-középső-házi alispán és a doktor, akit tegnap este megszabadítottak kétszázezer pengőtől. Három névjegykártya. Három név. Strosnider három eddigi palimadara. Gordon egy utolsó pillantást vetett a kártyákra, aztán a helyükre dugta őket, a névjegykártyatartót visszatette a földre, a szék belső lába mellé csúsztatta, a széket a helyére húzta, elállt, körbepillantott, és ekkor meghallotta a folyosón közeledő hangokat.”

Nyelv magyar
ISBN 9789633108307
Kiadó Libri Könyvkiadó
Kiadás éve 2016
Oldalszám 608
Kötésmód kemény kötés

Tömeg 500 g/db

Related Posts

Megjelent Kondor Vilmos új kötete, A budapesti gengszter és újra kapható a Bűnös Budapest!

Kondor Vilmos új regényében a szesztilalom idejének Amerikájába kalauzolja az olvasót, ahol minden az alkohol, a pénz és a hatalom körül forog.

Nem annyira fekete – Kondor Vilmos Budapest Noir

Kondor Vilmos Budapest Noir című regénye nem újdonság a magyar olvasóknak – először 2008-ban jelent meg, s most, 2017-ben a Libri Kiadó gondozásában újra.

Libri Trend – Fókuszban a novellák

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk…

Könyvajánló – Emelie Schepp: Mementó

Figyelemreméltó skandináv szerző, aki méltatói szerint Jo Nesbo méltó utódja és Gillian Flynn, Karin Slaughter, Heather Graham vagy Lee Child sikerére hivatott.