Könyvajánló – László Erika: Transziregény

A Transziregény zavarba ejtően nyílt és szókimondó könyv, amely egy brutálisan rendhagyó életutat mutat be: egy tehetséges művész tündöklésének és bukásának történetét. A könyvet a szerző, László Erika és Novák Angéla előadóművész mutatta be a sajtónak.
A Transziregény főhőse egy vándorcirkuszba született, a nyugat-európai szórakoztatóipart megjárt, sármos és tehetséges akrobatatáncos. Marlon Xtravaganza nagyjából negyvenéves koráig keresi nemi identitását, mert próbál megfelelni a családja és a társadalom elvárásainak. Imádják a nők, dől hozzá a pénz, gyönyörű és szerelmes barátnőjével világ körüli turnén vesz részt, miközben egyre boldogtalanabbnak és elveszettebbnek érzi magát. Hosszabb ideig New Yorkban él, ahol megtapasztalja a siker gyönyörét és a drogfüggés poklait, aztán hazatér, és itthon végre felvállalja, hogy férfitestben él ugyan, de nőként tekint magára, nőként akar élni.
A Transziregény elvezet az éjszakai mulatók titokzatos világába, feltárul a hetvenes és nyolcvanas évek izgalmas amerikai és nyugat-európai szórakoztatóiparának csillogó és kegyetlen világa. A könyv szerzője 18 évvel ezelőtt találkozott Marlon Xtravaganzával, aki Budapest akkori legismertebb éjszakai bárjában lépett fel. Hosszú beszélgetéseik során Marlon elmesélte az életét: mélyen és őszintén beszélt gyerekkoráról, a sikerekről és a kudarcokról. Ezt a nyughatatlan, kalandos életet egészítette ki László Erika mások történeteivel és fiktív elemekkel.
A könyv bemutatóján Novák Angéla előadóművész elmondta: Marlon története sok szempontból tipikus. Mindenkinek, aki az éjszakában dolgozik, számolnia kell a bukás lehetőségével, az pedig, hogy ki nyúl droghoz, attól függ, kinek mit bír a lelke és az idegrendszere. A szexuális másság erősíti a kudarc, a bukás, a lecsúszás lehetőségét, ugyanis a társadalom a mindennapokban is elítéli azt. Így a melegek, a transzneműek a társadalom perifériájára szorulnak.
László Erika nem ítélkezik főhőse sorsa felett, nem keres magyarázatot a tetteire. Krónikásnak tekinti magát, aki könyvében kellő empátiával mutat be egy tőle távoli világot. Minden, ami van, emberi – vallja a szerző –, sokféle rejtett dolog lakik az emberben, és rengeteg titok lappang bennünk.

A szerzőről
László Erika magyar–angol szakon végzett az ELTE-n, több mint húsz éven át dolgozott idegenvezetőként. Az idegenforgalom sötét titkait feltáró, külföldön is megjelent I Love Lóvé című regényével vált ismertté, majd további könyveiben is rendkívül érdekes, az átlagember számára ismeretlen világokat mutat be. Művei: Mindenütt jó, de… (1990); Léggömb és szerelem (1991); I love lóvé (1996); Így utazunk mi (1997); Szerelmem, Krisztina (1998); Egymillió először… I love lóvé 2. (2006), Félelmetes fenevadak – depresszió, pánikbetegség (2008).

Related Posts

Könyvaánló – Jonathan Franzen: A huszonhetedik város

  Mivé lesz egy város, melyre senki élő nem emlékszik már, s mivé lesz egy kor, melynek elmúlását senki élő nem gyászolja többé? A huszonhetedik…

Könyvajánló – Nick Hornby: Vicces lány

Öt év után ismét regénnyel jelentkezett Nick Hornby. A Vicces lány a hatvanas évek Nagy-Britanniáját és a modern BBC-vígjátéksorozatok aranykorát mutatja be. 1964-ben Barbara Parker…

Zabhegyező újratöltve: J. D. Salinger – Rozsban a fogó

Nemzedékek kultkönyve, huszadik századi alapmű, legenda. Az eddig Zabhegyezőként kiadott – és a magyar közönség fejében ezzel a címmel rögzült – Salinger-regény idén áprilisban új…

Könyvajánló: Margaret Atwood: Az özönvíz éve

„Az özönvíz éve nem prófécia, de riasztóan közeli lehetőség.” – Mint Atwood legtöbb regénye, Az özönvíz éve is disztópia, mely a maihoz hátborzongatóan hasonlatos, mégis idegen…