Könyvajánló: Réti László: A parfümőr

Réti László rendőrtiszt. Réti László nagyon jó krimiíró. Réti László egy olyan rendőrtiszt, aki az írásában felhasználja szakmai tapasztalatait, tudását, ám szerencsére ezt olyan formában teszi, hogy ezáltal a könyve nem szárazabb lesz, hanem sokkal színesebb, mint egy átlagkrimi.

14732
Igen jó ritmusú, roppant fordulatos, és még elgondolkodtató is A parfümőr. Süskind szépirodalmi művéhez csak annyiban hasonlítható, hogy itt is az illatok körül bonyolódik a történet, és pont.
És hogy miről is szól a kötet?
Kardos Gitta parfümőr az egyik legjobb a szakterületén. Elfogad egy morálisan kérdéses, ám szakmailag igen érdekes kihívásnak tűnő megbízást, amit Tamási Frank, a megoldóember – aki valójában azonban csak egy lúzer – hoz neki, bár ő csupán közvetítő. Néhány befektető nem kevés pénzt áldoz arra, hogy megszerezzen egy zuglói társasházat, ami a jövőben igen szép hasznot hozna nekik. Ám néhány nyugdíjas lakó hajthatatlannak látszik, őket már nem érdekli a pénz, nekik a ház nem csupán egy hely, ahol laknak, hanem az otthon, ahol majd végső álomra hajtják a fejüket, ha eljön az ő idejük. Ekkor merül fel az ötlet, hogy kérjenek fel egy parfümőrt, hogy állítson elő egy olyan illatot, ami erőszakmenetesen veszi rá az öt nyugdíjast, hogy „önként akarják” elhagyni az otthonukat. A megoldás jónak tűnik, az illatokkal való befolyásolás bizonyított dolog – még ha meghökkentőnek is látszik elsőre, tényleg léteznek parfümőrök, olyan emberek, akik a kutyák szaglását megszégyenítő érzékenységű szaglószervvel rendelkeznek -, ráadásul törvénybe sem ütközne ez a megoldás… Maximum kinek-kinek a lelkiismeretével kell majd elszámolnia, de olyan nagy pénzről van szó, hogy ez a kérdés szinte nem is kérdés.
Természetesen nem krimiről beszélnénk, ha minden ilyen egyszerűen menne. Az illatanyagot Tamásinak sikerül a lakásokba juttatnia, ám az öregekre úgy látszik nincs hatással a szer, mert továbbra is ugyanúgy élik szerény kis életüket. Ekkor újra mozgásba lendül a megoldóember, aki hamarosan elveszíti a fejét, és iszonyatos vérfürdőt rendez a társasházban, ezzel egy csapásra romba döntve a szépen felépített tervet. Ettől a ponttól kezdve pedig olyan hajsza veszi kezdetét, ami után egy krimirajongó mind a tíz ujját megnyalja.
A szerző nemcsak a cselekményszövésben, de karakteralkotásban is igen jó munkát végzett, pedig nem volt könnyű dolga, hiszen sok szereplőt mozgat a több szálon futó történet, az ismerős fővárosi helyszínek pedig csak még jobban bevonják a történetbe a magyar olvasót. Engem speciel az első oldaltól az utolsóig lekötött a regény.
Mindössze egyetlen apró hiba jut eszembe a könyvvel kapcsolatban, az pedig a borító, ami önmagában nem lenne rossz, csak a történethez nem passzol… de ez inkább csak szőrszálhasogatás a részemről.

Dobos Attila

Kadó: Ulpius-ház
Megjelenés éve:2013
Terjedelem: 475 oldal

 

 

 

Related Posts

Könyvajánló: Agatha Raisin: Sziszifuszi szerelem

Agatha Raisin nem egy mindennapi nő. Az egy dolog, hogy házassága első heteit már heves veszekedésekkel, aztán a férje nélkül tölti, de persze még egy…

Könyvajánló – Réti László: A hasonmás

Volt szerencsém az utóbbi időben néhány nagyon jó könyvhöz, de Réti László műve viszi a pálmát.

Könyvajánló: Stuart MacBride: Haldokló fény

Ez a könyv beteg, mocskos és durva. De el tudom képzelni, hogy van, akinek bejön… Nekem például nagyon.

Jeffery Deaver: Az acél csók – Ha megérzed, akkor már késő

Aki az Üres széknél elkezdte megkedvelni Lincoln Rhime és Amelia Sachs történeteit, az ebben a könyvben sem fog csalódni. A tolószékbe kényszerült zseni, és az…