Könyvajánló – PATIK LÁSZLÓ: Anna, édes

Az Anna, édes egy olyan szürreális magyar mese, ami hamar képen vágja az embert, körülbelül a tizedik oldalnál. A könyv egy rakás agyonhasznált kliséből valami egészen zseniális magyar valóságot tükröz vissza, amin hol sírva röhög az ember, hol meg nem tudja, sírjon-e, vagy nevessen.

Anna tizennyolc éves, és a véletlenek egyengetik az útját. Beleszeret a középiskolai igazgatójába, a nála harminc évvel idősebb, korosodó matektanárba. Ezt viszont adagolni kell valahogy, úgyhogy miután édesanyja lábon kihord egy infarktust, próbálják a helyzetet úgy beadni a férjnek, hogy az legalább ne tegye. Ez ugyan kevéssé sikerül, de Anna nem áll meg ennél a kapcsolatnál: szerelmek jönnek-mennek, csak az anyai jó tanácsok maradnak, bármi is a helyzet, és persze Márta néni, ő marad mindig.

A könyvben valószínűleg minden második olvasó Márta nénit imádja, aki pillantással és néhány szóval képes megmondani, ki és milyen mértékű adócsalást követett el az élete során. Márta néni a groteszk paródiája annak rendszernek, ahol a Nagy Testvér figyel, és három perc alatt dönt össze olyan egzisztenciákat, amik addig betonbiztosan álltak a politikai nagyszínpadon.

Személyes kedvencem Anna anyukája, aki egyszerűen minden helyzethez tud alkalmazkodni. A nő, aki mindig szolgál pár bulvár-jótanáccsal minden helyzetben, majd ha a helyzet a visszájára fordul, akkor abban is. Ahogy kell, ahogy illik, ahogy a látszat kívánja. Mindezt úgy, hogy egy királynő veszett el a kispolgári életében, amiből folyamatosan próbál furfangosan kitörni. Magyar furfanggal és magyar lőzungokkal. Mindig azon a határon billeg, hogy az ember nem tudja eldönteni, szeresse-e, aztán végül persze nagyon szereti.Közben pedig rájön az olvasó, hogy az országot csendben, hátulról egy csomó Bartusné irányítja, úgyhogy leizzad, és gyorsan elszív egy cigit.

Bármi is történik, a nők megoldják, elsimítják. Megy ez.

A könyvben egyedül Anna teszi a dolgát normálisan. Igazából nem rajta múlik, hogy a körülötte lévő szürreális magyar valóság olyan helyzetekben sodorja, amitől először a fülünk ketté áll, aztán meg hamar rájövünk, hogy ez bizony itt nálunk simán belefér.

A politikai helyzetleírások bármelyik napilap bármelyik tavalyi, idei hónapban leközölt cikkei lehetnének. A miniszterelnök harcol, a könyvben épp műtárgy-fronton, de ez mindegy is, hisz harcolni kell. A rendszer korrupt, az igazság nagyobbakat csal, mint a látszat, a politikai paletta tíz perc alatt alakul át, és ránt magával, vagy emel fel mindenkit, aki a közelében van. Hogy aztán más dilettánsok üljenek az előző dilettánsok helyén, de mindez valahogy szomorkásan természetes.

A könyv attól zseniális, hogy mialatt a szemünket törölgetjük a röhögéstől, magunk is természetesnek látunk bukást, halált, politikai átrendeződést: az egész bizarr életet. Mintha velünk történt volna. Velünk is megtörténhet.

Túl azon, hogy szeretem a magyar kortárs irodalmat, a kiadó marketingje sokat tett azért, hogy elolvassam az Anna, édest.

Köszönet a könyvért az Athenaeum Kiadónak.

Borsos-Kőszegi Erika

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 240 oldal
Megjelenés: 2018. február 26.
Méret: 124 mm x 22 mm x 183 mm
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789632937168

Related Posts

Könyvajánló – Claire Daverley: Éjszakákon át

Ha bevallja, ha nem, mindenki az örök szerelmet keresi. Megkockáztatom, hogy a férfiak is, nem csak a nők. Nem feltétlenül azt a folyamatosan perzselő, szívdobogtatót,…

Könyvajánló_ Zemlényi Attila – kabai lóránt:Vasgyári eklógák

A Beteg Kisfiú legendája – városdráma 18 fejezetben –Zemlényi Attila és kabai lóránt drámája ízig-vérig miskolci történet. Miskolcról és polgárairól szól, de nem csak nekik.…

Sólyom Anna: A test bölcsessége-nyereményjáték és egyéb újdonságok

Sólyom Anna:A test bölcsessége – Találj otthonra önmagadban! „Ebben a ragyogó kis kötetben Sólyom Anna bebizonyítja, hogy a testünkben létezik egy mély és messze ható…

Könyvajánló – Beűzetés a Paradicsomba – Igaz mesék

Sok évvel ezelőtt azt olvastam egy számomra kedves regényben, hogy az első emberpárt, Ádámot és Évát nem kellett kiűzni a Paradicsomból. Saját maguk támasztották a…