Könyvajánló: Nádasdy Ádám: Nyírj a hajamba

„Mostantól téged szeretnek az álmok, van rajtad bőven horzsolnivaló”- Nádasdy Ádám legújabb kötetéről.

Nádasdy Ádám, nyelvész, író, műfordító, valamint tanár, hét év várakozás után kiadta legújabb verseskötetét, amely a Nyírj a hajamba címet viseli. A kötetet február 19-én mutatták be az Örkény Színház falai között, ami azóta is megvásárolható a Magvető kiadónál.
A bemutató közel sem olyan volt, mint ahogy azt az ember egy könyvbemutatótól várná. Az est kötetlen, önfeledt hangulatban telt, Mácsai Pál, a színház igazgatójának vezetésével. Sor került ez alatt több vers felolvasására is, olyan nevek által, mint Pogány Judit, Csuja Imre, Gálffi László, és természetesen Mácsai Pál. A költő maga is szavalt személyesebb hangvételű költeményei közül párat. Ami a hét év kihagyást illeti, Dante Isteni színjátéka okán húzódott el ennyire az újabb kötet kiadása, a fordító ugyanis ennyi időn keresztül dolgozott a művön, ami, nyilatkozta, nyomot hagyott a kötetben megjelent verseken is.


A Nyírj a hajamba című alkotást szerkesztőségünknek a Hadik Kávéházban volt szerencséje dedikáltatni, ahol Nádasdy Ádám számos érdekességet árult el a fordító munka szépségeiről és visszásságairól egyaránt. Mint az kiderült, fiatalon verseit még nem merte közszemlére tenni, ezért, azóta is elrejt egy-egy ifjú korabeli alkotást köteteiben. Ezek a versek azonban egyáltalán nem tűnnek ki a többi közül, sőt, megszólalásig hasonlítanak a sokkal később megírtakhoz.
Általánosságban a személyesség jellemzi, valamint a tömör kifejezésmód, félre téve a barokk körmondatokat. Amit csak lehet, azt megszemélyesít, miközben távoli tájakat vonultat fel költeményeiben. Ezek a tájak, bár idegenként hatnak messzeségük miatt, a versek mégis képesek rendkívül közel kerülni olvasójukhoz.

A kötetet természetesen nem csak nekem ajánlja a költő, szeretettel ajánljuk mi is. A kötetért pedig köszönet a Magvető Könyvkiadónak.

Szauer Lilla

Magvető Könyvkiadó, 2017
54 oldal
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789631435054

Related Posts

Könyvajánló – Bereményi Géza: Versek

„Karom kitárva körbeforgok neked, Magam ajánlom, vedd meg az életemet” BBereményi Géza: Versek Bereményi Géza régi és újabb versei úgy találkoznak e kötet terében egymással,…

Könyvajánló – Tóth Krisztina: Ünnep

Különleges születésnapi kötettel lepte meg a Magvető Kiadó Tóth Krisztina költőt, írót. A lírai életmű ötven verséből álló Ünnep című könyvet Lator László állította össze.

14 év egy 219 oldalas mondatban: Parti Nagy Lajos – létbüfé

A magyar nyelv szép, Parti Nagy Lajos nyelve pedig még szebb – valószínűleg ez az első dolog, ami eszünkbe jut, miután Dumpf Endre tizennégy év…

„Kimondanának minket a szavak, de a torkukon akadunk” – Závada Péter: Roncs szélárnyékban

Závada Péter immáron harmadik verseskötete látott napvilágot, a Jelenkor kiadó gondozásában. Ezen verseiben ezúttal elzárkózik a személyességtől, és egy teljesen új perspektívából jeleníti meg az…