Könyvajánló: Roger Hobbs: Ghostman

Kénytelen vagyok azzal kezdeni, hogy a könyv borítóján szereplő Lee Child-ajánlást elhittem, ezért nagy várakozással vettem kezembe a regényt.

Most ott tartok, hogy továbbra is várakozom – a második részre, merthogy ez a mű egy sorozat nyitódarabja. Azonban a várakozás túlnyomórészt azért van bennem, hogy második nekifutásra sikerül-e a Roger Hobbsnak az, ami most elsőre szerintem csak részben jött össze. Egyértelműen érdekes a főhős, de Lee Child után azért nem hökkentem meg annyira, mintha még nem olvastam voln korábban Jack Reacher-töréneteket. A kezdő oldalak nagyon eltaláltak, ám utána a szerző ráül az ereményre, és elkezd mesélni, de valahogy a feszültség elmarad, akció nem nagyon van egy darabig. Értem én, hogy be kell mutatni a hőst, kellenek a háttérinformációk, meg kell alapozni a történetet – ám éppen ezzel sikerült ellaposítani – szerencsére csak átmenetileg – az egyébként igen érdekesnek induló regényt. Egyszóval erősen hullámzik a történet, mert az üldögélés után ismét beindul az akció, de valahogy a dinamika nem az igazi.
Összeségében nem bántam meg, hogy elolvastam, mert jó kis krimi a Ghostman, nagyszerűen megalkotott a főszereplő, nem mellesleg én szeretem, ha E/1-ben íródik egy regény.
Tetszett a két idősík váltakozása is, mert ezáltal a titokzatos főhős életébe is betekinthetünk, illetve kiderül, hogy ki is ő valójában, de itt is van még hová fejlődnie a szerzőnek, akiben amúgy kétségtelenül megvan a szikra, amit második kötettel akár lángra is lehet lobbantani. Ne feledjük, hogy Roger Hobbsnak ez az első megjelent krimije, és azt máris sikerült elérnie, hogy érdekel, mi lesz Jack következő kalandja.
A fordítás teljesen rendben van, és a borító is hibátlan.
A kötetért köszönet a Librinek.

Dobos Attila

Fordította: Nagy Gergely
Kiadó: Libri
Terjedelem: 415 oldal
Megjelenés éve: 2015

Related Posts

Könyvajánló – Bartók Imre: A patkány éve

Csiszolatlan gyémánt vagy csupán egy darab szén? Horrorisztikus szépirodalom vagy kísérlezetős ponyva? Elgondolkodtató vagy elfelejtendő? És megannyi kérdés, ami az emberben felmerül Bartók Imre művével…

Könyvajánló: Mark Helprin: Téli mese

Nagyon különös könyv ez, kérem szépen. New York egy lüktető, szinte lélegző város, olykor mintha elevenebb lenne a szereplőknél. Nagyon különös könyv ez, mert légies,…

Megjelent Kondor Vilmos új kötete, A budapesti gengszter és újra kapható a Bűnös Budapest!

Kondor Vilmos új regényében a szesztilalom idejének Amerikájába kalauzolja az olvasót, ahol minden az alkohol, a pénz és a hatalom körül forog.

Nem annyira fekete – Kondor Vilmos Budapest Noir

Kondor Vilmos Budapest Noir című regénye nem újdonság a magyar olvasóknak – először 2008-ban jelent meg, s most, 2017-ben a Libri Kiadó gondozásában újra.