Könyvajánló: Szabó Tibor Benjámin: EPIC

Ifjúsági regény abból a fajtából, amit azonban a felnőttek is nyugodtan elolvashatnak. Abszolút élvezetes nyelvezet, ami úgy szórakoztat, hogy közben nem kevés ismeretanyaggal gazdagítja az olvasót. Ami azonban a legjobb, hogy a szereplők nemcsak nevek, hanem szinte a lapokról lelépő eleven figurák, más-más hanggal és egyéniséggel. A szerző biztos kézzel vezeti hőseit, miközben oldalról oldalra érezzük öket egyre közelebb magunkhoz. Mivel alapvetően mégiscsak az ifjúsághoz szól a könyv, ezért talán még nagyobb súllyal esik latba, hogy a főszereplők szerethetőek legyenek. Szabó Tibor Benjáminnak sikerül egy olyan társaságot alkotnia, akik külön-külön is érdekesek, együtt pedig zseniálisak. És gondolkodnak!

A helyszín Budapest, az iskola pedig a Különleges Tehetségek Ernest Rutherford Intézete (RUDI). Ide jár többek között az a hat diák is, akik a regény főszereplői.Egy lány és öt fiú. Eleinte maguk sem tudják, hogy mit keresnek az iskola falai közt, ami minden sarkon egy újabb rejtélyt tartogat számukra. Az egész rendszer szokatlan: katonás rend és fegyelem, szigorú és könyörtelen szankcionálás, miközben mindössze annyit árulnak el a tanulóknak, hogy az intézet falain belül képzik a jövő vezetőit.
Hamarosan azonban olyan titok nyomára bukkanak a csoprt tagjai, amit mindenképpen meg akarnak fejteni. Ennek köszönhetően forrnak egységbe és veszik fel a kesztyűt az iskola vezetésével szemben.
A regény lüktetése észrevétlenül beszippantja az olvasót, miközben együtt izgulunk és agyalunk újdonsült barátainkkal, akik igen találékonyan, de abszolút a hihetőség határain belül maradva oldják meg a rejtélyeket, s jutnak egyre közelebb a végső megoldáshoz.
A magyar őstörténet éppúgy sajátja a regénynek, mint a futurisztikus megközelítés, sőt a jelen aktualitásai (külön szívmelengető pillanat volt számomra, hogy egyik kedvenc zenekarom, az Ektomorf is említésre kerül a történetben).
A kötet borítója talán nem sugallja kellőképpen, hogy milyen nagyszerű szórakozásnak néz elébe, aki kezébe veszi ezt a roppant pörgős és jól megírt regényt, de talán a 2. kötet fedele majd jobban visszaadja ezt is.
A kötetért köszönet a Manó Könyvek kiadónak.

Dobos Attila

Kiadó: Manó Könyvek
Terjedelem: 331 oldal
Megjelenés éve: 2014

Related Posts

Könyvajánló – Nele Neuhaus: Elena 1. – Minden akadályon át

Elena, szülei lovardájában, a lovak bűvöletében él. Legjobban Fritzi nevű lovához kötődik, aki csikókorában súlyosan megsérült, szülei már lemondtak róla. Elena titokban edz vele az…

Kalapos Éva: D.A.C. 4. – Nem gyerekjáték

Kalapos Éva regénysorozata a kamaszokat érintő tipikus, és nem annyira tipikus élethelyzeteket, problémákat mutat be egy baráti társaságon (D.A.C.) keresztül, a fiatalok nyelvén. Teszi ezt…

Könyvajánló: Kalapos Éva: D.A.C. sorozat

Kétkedve kezdtem neki az olvasásnak, azt gondoltam, hogy egy újabb SzJG utánzatot fogok olvasni, amit – elfogult véleményem szerint – nem lehet felülmúlni. Felülmúlni nem…

Könyvajánló – Chris Miles: HŰ, de nagy vagy!

Még egy ifjúsági könyv, de ez a mában, nagyon a mában játszódik. Jack Springley a főhőse ennek a regénynek, ami a serdülő korú fiúk problémáit…