Könyvajánló – Bartók Imre: A patkány éve

Csiszolatlan gyémánt vagy csupán egy darab szén? Horrorisztikus szépirodalom vagy kísérlezetős ponyva? Elgondolkodtató vagy elfelejtendő? És megannyi kérdés, ami az emberben felmerül Bartók Imre művével kapcsolatban. Ami biztos, hogy nem egy egyszerű olvasmány. Nyitottnak kell lennie annak, aki belevág ebbe a komor utazásba, ahol talán semmi sem az, aminek látszik.

Nyitókép: ismerjük meg kedvesünket, mit rejt a vonzó külső. Kellékek: romantikus hangulat, helyi érzéstelenítés és szike.
Snitt.
Ismerkedjünk New Yorkkal. Sötét, bűnös város, ahol valami nagyon gonosz dolog nyújtogatja csápjait, és egyre mélyebbre és mélyebbre hatol. Senki nincs biztonságban. Összenőtt családok, akik valamiféle növényi kultúraként folytatják létüket. Közben ott botorkál előttünk a kiégett zsaru, Stone, aki próbálja átlátni a káoszt. Az elmeroggyant sorozatgyilkos filozófustrióra sem kell sokat várnunk. Jönnek, látnak… és nem tudom, hogy (meg)győznek-e.
Valami rendszer mégiscsak kellene – nekem legalábbis, mert néhol a letehetetlen kategória a szöveg, máshol vontatott, megint máshol álfilozofikus, ám gondolatébresztőnek szánt. Persze könnyen elképzelhető, hogy ez a dinamikai váltás némely befogadóban olyan lüketetést hoz létre, amitől maga a mű kezd elevenné válni. Nem tudom. Én zavarban vagyok. Nekem ez a könyv sok volt és kevés. A szöveg nagyon erős, de néhol öncélúan terjengős. Lehet, hogy gyengeség, de több kapaszkodóra lett volna szükségem. Amikor beszippantott a történet, akkor mindig úgy éreztem, hogy igen, most végre egymásra hangolódtunk. Aztán meg azon kaptam magam, hogy elfordul tőlem, mintha nem is akarná, hogy tudjam, mit történik.
Nos, ennek ellenére mégis ajánlom a kötetet azoknak, akik szeretik a Fűrész típusú filmeket, vagy a Radírfej-szerű megfoghatatlanságot. Érzem, hogy jó ez a könyv, de nem mindenkinek, és nem mindenkor.
Egy jó tanács: ha nekikezdesz, legyen néhány órányi szabadidőd. Kell. A szöveg igényli a figyelmet, a türelmet, a nyitottságot. A borító szemet gyönyörködtető, és átadja a regény hangulatát.
A kötetért köszönet a kiadónak.

A sorozat további kötetei: A nyúl éve (Libri, 2014) A kecske éve (Libri, 2015)
Dobos Attila

Kiadó: Libri
Megjelenés éve: 2013
Terjedelem: 573 oldal

Related Posts

Könyvajánló: Roger Hobbs: Ghostman

Kénytelen vagyok azzal kezdeni, hogy a könyv borítóján szereplő Lee Child-ajánlást elhittem, ezért nagy várakozással vettem kezembe a regényt. Most ott tartok, hogy továbbra is…

Könyvajánló: Mark Helprin: Téli mese

Nagyon különös könyv ez, kérem szépen. New York egy lüktető, szinte lélegző város, olykor mintha elevenebb lenne a szereplőknél. Nagyon különös könyv ez, mert légies,…

Megjelent Kondor Vilmos új kötete, A budapesti gengszter és újra kapható a Bűnös Budapest!

Kondor Vilmos új regényében a szesztilalom idejének Amerikájába kalauzolja az olvasót, ahol minden az alkohol, a pénz és a hatalom körül forog.

Nem annyira fekete – Kondor Vilmos Budapest Noir

Kondor Vilmos Budapest Noir című regénye nem újdonság a magyar olvasóknak – először 2008-ban jelent meg, s most, 2017-ben a Libri Kiadó gondozásában újra.