Könyvajánló – Tara Westover: A tanult lány

Megrendítő és gondolatébresztő. Igen olvasmányos stílusban elbeszélt korrajz – a jelenről. Talán ez volt a legmegdöbbentőbb. Hogy mindaz, amit a lapokon olvashatunk, nem a régmúltban és nem is egy elmaradott világban játszódik, hanem a jelen Amerikájában; és nem az írói fantázia szüleménye, hanem Tara saját élete.


Szinte felfoghatatlan az a vallási fanatizmus, aminek az apa alárendel mindent, aminek az anya is behódol, miközben végig tudatában van annak, hogy nem csak egyetlen út létezik.
Tara azonban kitörni vágyik abból a világból. Hat testvére a külvilágról nem véve tudomást, élik mindennapjaikat a diktatórikus apa uralma alatt. A lány mindezek ellenére sem a gyűlölet hangján beszéli el a történetét. Sokkal inkább elemző, megfigyelő hangot használ, amikor már kellő rálátása van a fiatalkori életére. Mert kitartásának köszönhetően képes lesz elszakadni mormon családja elszigetelt világától, és tanulni kezd, egyetemre megy.
Ott is rengeteg akadályt kell leküzdenie, mivel nála nincsenek meg azok az alapok, amik a többi vele azonos korú fiatalnak megvan. Tara nem részesült olyan oktatásban, ami például számunkra is természetes. Nincsenek ismeretei a világ dolgairól – a világban zajló események, mintha nem is történtek volna meg -, de számos mélyponton túllendülve, megszerzi mindazt a tudást, amivel felzárkózhat, hogy végül megírhassa a doktori disszertációját, és megszerezze a diplomáját.
Hatalmas lélek lakozik Tarában, mert bár megszakítja a kapcsolatát a családjával, mégsem nem ír elítélően, inkább tárgyilagos „megértéssel” idézi fel a gyermekkora eseményeit, illetve a saját küzdelmeit. Sőt, a tanulásnak köszönhetően sikerül felkavarnia mormon családja egyes tagjait is.
Ezt a könyvet minden olyan embernek ajánlom, akik nyitottak más kultúrájú, vallású emberek sorsának történeteire. De a gördülékeny stílusnak köszönhetően, bárki, aki egy izgalmas regényt szeretne olvasni, bátran kezdjen bele. Olykor nem lesz könnyű, mert a tudat, hogy valós eseményekről ír Tara, még a legridegebb lelket is megrázza. Ugyanakkor rengeteg erőt meríthetünk abból, hogy ez a törékeny lány ki tudott szakadni a terrorból, amit nem csak az apát, hanem az fiútestvért is jellemzi.
Komoly könyv A tanult lány, de felemelő és emberi.
A kötetért köszönet a Partvonal kiadónak.

Dobos Attila

Fordította: V. Csatáry Tünde
Kiadó: Partvonal
Megjelenés éve: 2018.
Terjedelem: 432 oldal

Related Posts

Könyvajánló – Claire Daverley: Éjszakákon át

Ha bevallja, ha nem, mindenki az örök szerelmet keresi. Megkockáztatom, hogy a férfiak is, nem csak a nők. Nem feltétlenül azt a folyamatosan perzselő, szívdobogtatót,…

Könyvajánló: Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia

Iglódi Csaba kötete számomra a 2023-as év meglepetése, sőt, bátran kijelentem, hogy nekem a 2023-as év legjobb regénye.A Dreher-szimfónia fizikai megjelenése már önmagában is megér…

Könyvajánló – Jonathan Franzen: Keresztutak

Ki mondta, hogy a nagyregények ideje lejárt? Hiába szajkózták ezt sokáig a posztmodern károgók, akik a történet és a nyelv felrobbantásában hittek, akiket az irodalom…

Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Emma Donoghue már A szoba című, nagy sikerű könyvével is bizonyította, hogy nem fél kemény témákhoz nyúlni, olyan történeteket bemutatni, melyek a nők küzdelmeit mutatják…