Margaret Atwood: Az özönvíz éve

Könyvajánló: Margaret Atwood: Az özönvíz éve

„Az özönvíz éve nem prófécia, de riasztóan közeli lehetőség.” – Mint Atwood legtöbb regénye, Az özönvíz éve is disztópia, mely a maihoz hátborzongatóan hasonlatos, mégis idegen világban játszódik – egy olyan világban, amely minden elemében levezethető a jelen folyamataiból.

 

A VadÁdám trilógia második részében a Guvat és Gazella „tökéletes” társadalmának egy eddig ismeretlen csoportját ismerhetjük meg: az erőszakmentesség elvét valló, zöld vallási szekta életmódját és rítusait elsősorban a közelgő világvégére való felkészülésnek rendeli alá.
A világvége egy rejtélyes járvány képében érkezik, amely egymástól távol eső helyeken, egyidejűleg üti fel a fejét, és áldozatait először cseppfolyóssá teszi, majd kiszárítja. Csak ketten élik túl a katasztrófát: Ren, a fiatal trapéztáncosnő, és Toby, Isten Kertésze, egy zöld vallási szekta tagja. Vajon vannak más túlélők is?
Egy biztos: míg az emberiség nagy része kipusztult, boldogan élik világukat a különféle génmanipulált életformák – az oroszlán és a juh párosításából származó juszlánok, az emberi hajat növesztő műhajbirkák, az emberi agyvelővel rendelkező disznók.

A könyv az egész világon hatalmas sikert aratott, a benne szereplő vallási énekeket – melyeket magyarul Horváth Viktor fordításában olvashatunk – megzenésítették, és nagy sikerrel adják elő.

Margaret Atwood korunk egyik legjelentősebb írója, örök Nobel-esélyes. Sokféle zsánerben alkot, a sci-fitől kezdve a disztópián át egészen a rémregényekig, ám minden művét áthatja a társadalmi éleslátás és érzékenység. Mint a legtöbb regénye, ez is egy a maihoz hátborzongatóan hasonlatos, mégis idegen világban játszódik – egy olyan világban, amely minden elemében levezethető a jelen folyamataiból.

Az özönvíz éve 2015. február 26-án jelenik meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Related Posts

Könyvaánló – Jonathan Franzen: A huszonhetedik város

  Mivé lesz egy város, melyre senki élő nem emlékszik már, s mivé lesz egy kor, melynek elmúlását senki élő nem gyászolja többé? A huszonhetedik…

Könyvajánló – Nick Hornby: Vicces lány

Öt év után ismét regénnyel jelentkezett Nick Hornby. A Vicces lány a hatvanas évek Nagy-Britanniáját és a modern BBC-vígjátéksorozatok aranykorát mutatja be. 1964-ben Barbara Parker…

Zabhegyező újratöltve: J. D. Salinger – Rozsban a fogó

Nemzedékek kultkönyve, huszadik századi alapmű, legenda. Az eddig Zabhegyezőként kiadott – és a magyar közönség fejében ezzel a címmel rögzült – Salinger-regény idén áprilisban új…

Könyvajánló: Philip Roth: A Portnoy-kór

Philiph Roth már 80 éves az idén, és még élesen emlékszem, hogy tiniként hogy adtuk körbe a könyveit, jaja, csak ki ne nyissa más, csak…