Segíts magadon és olvass

Egy 2012-ben megjelent önsegítő könyv, Kepes András és Harry Potter osztoztak a dobogón a januári könyves toplistán. A folytatás eklektikus de annál izgalmasabb egyveleget hozott, a karácsony után a minőségi szépirodalom, a rendrakás, a szénhidrát csökkentés, és a könnyed irodalom egyaránt helyet követelt magának a legkeresettebb könyvek listáján.

3443845_5

2012-ben jelent meg először Szabó Péter Állj félre saját utadból című önsegítő könyve, amely azt fejti ki, hogy az áhított boldog élet elérésének útjában egyedül és kizárólag saját magunk állunk. A könyv a szerző saját személyes történetein, példáin keresztül mutat be gyakorlati módszereket. Érdekesség, hogy 2016 év elején is, januárban és februárban is felkerült Szabó Péter könyve a legsikeresebbek listájára.
Kepes András Világképe megjelenése óta kiemelkedően sikeres, a januári listán is megszerezte a második helyet. Minden bizonnyal az olvasóknak nagy szüksége van arra, hogy hiteles személyiségek meséljenek történeteket, mutassanak be világ,-és életszemléletet. Harry Potter sikere töretlen és megingathatatlan, a varázslótanonc visszatérését bemutató előadás szövegkönyve a magyar olvasókat is meghódította, másodikként végzett az év végi eladási listán és a januárin pedig a harmadik helyet foglalta el.

Kilencedik és tizenegyedik helyen is Marie Kondót találjuk, aki a rendrakás japán nagyasszonyaként ad tanácsot olvasók millióinak világszerte, hogy miként tudnak rendet teremteni a lakásukban és életükben. Az utóbbi évek életmód könyveinek egyik legnagyobb sikere a szerző rendrakási praktikákat bemutató sorozata, negyvennél is több nyelvre lefordított kötetei több millió példányszámban keltek el világszerte.
Sebestyén Balázs E-mentes övezete lett a 12. Az ország egyik legnépszerűbb rádiós műsorában, a Morning Show-ban közel három éven át hallgathattuk a szerző beszélgetéseit Bio Gabival, azaz Tóth Gábor táplálkozáskutatóval az egészséges életmódról és a témakör legaktuálisabb problémáiról. Az itt elhangozott információkat és praktikákat gyűjtötte egybe az E-mentes övezet, amelyet ezúttal olvasmányos, közérthető, kibővített formában, receptekkel együtt vehet kezébe az olvasó.
Stephanie Meyer A vegyész című regénye lett a huszadik a Bookline Top50-ben. A Twilight Saga írónője új regényében a kémek árulással és kiszámíthatatlan fordulatokkal teli világába vezeti be olvasóját. A Vegyész középpontjában egy okos és elszánt nő áll, aki valaha titkos ügynök volt, ám szép lassan kockázati tényezővé vált, azóta pedig folyamatos életveszélyben éli mindennapjait, s korábbi megbízói elől bujkál.
A Könyves blog szerint a tavalyi év legjobb könyve Bolano 2066 című alkotása. A chilei szerző halála után nem sokkal megjelent kötetet egyértelműen a spanyol nyelvű irodalom egyik csúcsteljesítményeként tartja számon a kritika és a közönség. A 2016 decembere óta magyar nyelven is elérhető regényben sorsok fonódnak össze és válnak szét az mexikói-amerikai határvidéken, ezen a rejtélyes, napjainkban is nagy figyelmet kapó senkiföldjén.
A közösségi média elsőszámú megmondómacskája visszatért! Az ország legszőrösebb fülű politikai szakkomentátora és filozófusa, Erzsi, immár kötetbe gyűjtve adja át aranyköpeteit a nagyközönségnek. Homonnay Gergely tolmácsolásában a Puszi, Erzsi a 26. helyet szerezte meg magának januárban.
A tavalyi évvége a női szerzők sikerét hozta, a januári listán sincs ez másként: továbbra is hatalmas népszerűségnek örvendenek a női sorsokat bemutató történelmi regények. Fábián Janka köteteivel a 13. 30. és a 43 helyet is megszerezte a Bookline sikerlistáján. A 13. helyen végző Az utolsó boszorkány lánya című történetében egy boszorkányüldözés elől menekülő hősnő történetét ismerhetjük meg, aki nem kevés megpróbáltatás és küzdelem árán Mária Terézia bizalmasává válik. A 41. helyezett Hollóasszony, Ugron Zsolna alkotása, a férfiak uralta 15. századba vezeti el olvasóját, ahol a korszak egyik leghatalmasabb dinasztiáját, a Hunyadiakat felemelő Szilágyi Erzsébetet ismerhetjük meg.

Gyerekkönyv nélkül nincs sikerlista. 25. lett Tittel Kinga nagyszerű illusztrációkkal tarkított családi útikönyve a Mesélő Budapest, ami a főváros sokszor elfelejtett meséibe lehel új életet. Vajon ki mondaná meg, hogy a ma belváros szívében található Vígszínház megépülésének idején egy mocsaras külvárosi terület volt, ahol rablók és banditák tanyáztak? Vagy, hogy az Operaház megnyitása akkora botrányba fulladt, amibe még Ferenc József is belepirult? Budapest történetei és legendái körbevesznek minket, mégis nagyon keveset tudunk róluk.

Az e-könyvek között első lett A csend ereje című könyv. A szerző, Sylvia Lökhen kommunikációs szakértő, az introvertáltak titkos világába ad betekintést, tanácsait pedig egyaránt jól hasznosíthatják az olvasók a magán-, és a szakmai életben. Második Szabó T. Anna méltán népszerű Töréstesztje, ami a sokunkat érintő női-férfi kérdéseket feszegeti. A novellagyűjtemény páratlanul pontos kórképet ad a párkapcsolatok hidegháborújáról, a szenvedélyről és a szeretetről.
Lakatos Levente harmadikként mesél sorozatának két hőséről, Lizáról és Igorról, akik egy utolsó esélyt megragadva kezdenek új, közös életet.

Related Posts

Mindent magunkról

A Bookline januári sikerlistája arról tanúskodik, hogy az ünnepek után, leginkább elmélyülni szeretünk. Hasznos is bekuckózni és okos emberek gondolatait olvasni családról, döntésekről, sorsokról, boldogságról.…

Új könyvekkel indult újra az élet

Rengeteg friss megjelenésű könyvvel indult a nyár, sokukkal találkozhatunk a Bookline júniusi sikerlistáján. A legolvasottabb könyvek között egyaránt helyet kapott tény- és szépirodalom, az élmezőny…

Reneszánszukat élik a versek

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk…

Kepes András könyve a legnépszerűbb

Megjelenése óta a dobogón Kepes András Világkép című könyve, Harry Pottert sem lehetett kiütni a nyeregből, és a fiatal korosztály kedvence, a Nyírd ki ezt…