Underdog – a hajléktalan zenekar

Underdog - a hajléktalan zenekar

Underdog - a hajléktalan zenekar

Az Underdog zenekar 2010-ben alakult meg, korábban könnyű- és komolyzenészként tevékenykedő hajléktalan emberek részvételével a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatásával, ezzel útjára indítva Magyarország első hajléktalan rock zenekarát, lehetőséget adva a korábban zenészként működő, jelenleg nehéz élethelyzetben levő muzsikusoknak tehetségük újbóli kibontakoztatására.

Underdog - a hajléktalan zenekar
Underdog – a hajléktalan zenekar

A zenekar létrehozásának ötlete és megvalósítása abból a felismerésből és tapasztalatból fakad, mely szerint a hajléktalanságból kivezető, a társadalomba való visszaintegrálást megcélzó utak és kísérletek intézményes megvalósítása rendkívül nehéz, és az esetek többségében kevés valódi eredményt hozó szakmai célkitűzés. A zenekar létrehozásával a hagyományos, a szociális munka eszközrendszerét felhasználó segítés módszereit részben megvalósítva és felhasználva, de másféle intézményes eszközöket is alkalmazva szeretnénk kísérletet tenni arra, hogy az együttesben zenélő hajléktalan emberek valódi és hatékony segítséget kapjanak élethelyzetük megváltoztatására, végső soron pedig a hajléktalan létből való kikerülésre, hiszen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindig is kiemelt szerepet tulajdonított azoknak a szakmai programoknak, amelyek a hajléktalan emberek társadalomba való visszaintegrálását segítik elő.

A zenekar tevékenységével nagymértékben elősegítheti a társadalom egyéb csoportjai és a hajléktalan emberek közötti közeledést, a hajléktalanokról és a hajléktalanságról alkotott általában véve nem elfogadó és inkább negatív (vagy közönyös) kép csökkentését, az elfogadás és megértés kialakulását, a különböző társadalmi csoportok közötti párbeszéd kialakulását.

A mindennapok

Az UNDERDOG nem a megszokott módon és körülmények között jött létre, de célja és működése megegyezik a zenei életben részt vevő, feltörekvő zenekarokéval: piacképes, jó minőségű zenét játszva profi csapatként szeretnének megjelenni a hazai zenei közegben. Vagy ahogyan egy 2010.-ben az együttesről megjelent riportban az újságíró találóan megjegyezte: „sztárcsinálás szociális alapon”. A zenekar mindennapjai tehát hasonlóak a többi zenekaréhoz: próbák, fellépések szervezése, koncertek, stúdiómunka, médiaszereplés, támogatók keresése, zenei képzés stb.

Az együttes munkájában, a próbákon az alapító tagokon kívül rendszeresen részt vesznek szociális munkás zenészek, zenei vezetőként az operaénekesként is tevékenykedő Alagi János irányítja a munkát, koncertjeinken vendégművészként pedig néhány daluk előadásában szintén szerepet vállalnak szociális munkásaik, kialakítva ezzel egy egyedi, az Underdogra jellemző hangzásvilágot. Zenéjük ötvözi az underground, az alternatív zene, a világzene és a rock zene elemeit. A hagyományos rock szekciókat (dob, billentyű, gitárok) fúvósok (oboa, szaxofon) egészítik ki. A 2012-es évben kezdték meg a kilépést a közönség elé, és remélik, hogy a közönség a továbbiakban is az eddigiekhez hasonló tetszéssel fogadja szerzeményeiket.

Az Underdog együttes tagjai

Alagi János
Alagi Szilárd
Bayerle Pál
Fekete Zoltán
Sipos Károly
Kocsis Mihály
Pogány Péter
Vígh János

Elérhetőségek: underdogzenekar.hu
Underdog Facebook oldal

Borsos-Kőszegi Erika
Fotó: underdog

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..