Magyar Nemzeti Galéria – Amedeo Modigliani 00342840 Full view

Magyar Nemzeti Galéria – Amedeo Modigliani

Június 29-e és október 2-a között látogatható a Magyar Nemzeti Galéria legújabb időszaki kiállítása, melyen ezúttal Amadeo Modigliani alkotásaiba nyerhetünk betekintést. A kiállítás érdekessége, hogy gyermekek számára külön tárlatvezetést kínál a könnyebb érthetőségért.

A 20. század kiemelkedő avantgárd művész festményei rendkívül jellegzetesek: az üres szemek, és a mély, őszies színvilág egyedivé teszi a leghétköznapibb portréját is.
Legfőbb forrásai az afrikai, görög, római, és az itáliai kultúra voltak, ezek stílusjegyei könnyedén felismerhetők művein. Élete során két nő is múzsaként szolgált festményeihez és szobraihoz: a nála öt évvel idősebb szerelem, Beatrice Hastings, valamint Jeanne Hébuterne, aki halála másnapján levetette magát az ötödik emeletről, végezve ezzel magával, és második közös gyermekükkel.

Modiglianit kora nem ismerte el eléggé: sok kortárs művész nézett fel munkásságára, azonban a társadalomban csupán a világháborúk okozta szenvedés váltott ki vágyakozást értékes munkái iránt.
Leggyakrabban portrékat, aktokat festett, azonban akad pár megtekinthető tájkép is, valamint mindezek vázlatai is ki vannak állítva a kiállításon.

A Nemzeti Galériában egyébként ezen kívül is számos színes program található: például a meghosszabbított Picasso – Alakváltozások c. kiállítás, a Magyar Művészek És A Számítógép, és az állandó kiállítások várják jelenleg az érdeklődőket.

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.