Könyvajánló – Berta Zsoltot olvasni….

Berta Zsoltot olvasni otthonos dolog. Berta Zsoltot olvasni meghitt is talán. Otthonos és meghitt, mert nekem is van apám, akinek van egy szőlője, amit addig művelt, míg bírta, s lassan kikoptatta a kor a metszésből, a permetezésből, s igen, eladtuk a szőlőt mi is. A Nagyapa szőlője rólam szól, nem is értem, hogyan írhatta meg Zsolt ennyire tűpontosan ezt a veszteséget anélkül, hogy a veszteségről akár csak egyetlen szót is szólt volna.

Mert Berta Zsolt megkímél minket attól, hogy elmondja, amit szeretne. Ő ad egy történetet nekünk, ami látszólag szól valamiről, s egyetlen árva mukkot sem mond nekünk emberségről, hagyományról, halálfélelemről, válságról vagy kicsinyességről. Beszél a Balatonról, meg a bölényrajzokról, kicsit a jövőről, néha maliciózus hangon erről a talpalattnyi országról itt körülöttünk, meg a virágfáról. S ezek mind mi vagyunk. Berta Zsolt történetei rólunk szólnak, hozzánk szólnak, néha belénk is, kék és sárga tükörben mutatja meg a lényeget: magunkat.

S mindvégig tudjuk, hogy egyszer sem téved, egyszer sem csap be. Hogy könnyű-e Zsolt tükrében megpillantani magunkat? Egy frászt könnyű. Nagy-nehezen átevickéljük magunkat életünk szüntelen krízisein, s mikor azt gondoljuk, már jól megbeszéltük magunkkal a dolgok rendbenlevőségét, jön Berta Zsolt, s éles szikével ejt egy apró metszést lelkünk nyirkos és feszes burkolatán, épp csak egy picit, szinte semmiség, s erre az egész feldolgozatlan és feldolgozhatatlan folyamat – nevezzük életnek, talán -, annak minden csípősségével és könnyes megrendülésével, kiszakad, ide az orrunk elé. S mi nekiállunk eztán, és kínunkban majd ésszerűsítjük a lakást, s megígérjük, hogy legközelebb majd jobban és másképp, kicsit feszengünk azon a suta, félszeg érzésen, hogy vélhetően – s talán biztosan is – vannak dolgok, amiket véglegesen elrontottunk, s érezzük magunkon Berta Zsolt szelíd tekintetét, amint ezt is megbocsátja nekünk. Mert Berta Zsolt nem ítél. De nem is leplez el önmagunknak, önmagunkról, semmit.

Hellenbárt László

Recept – zónaregények
Berta Zsolt

Kiadó:MAGYAR NAPLÓ KIADÓ
Oldalak száma:217
Borító:FÜLES,
KARTONÁLT
Súly:266 gr
ISBN:9786155641022
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2016
Árukód:2682499 / 1157845

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..