Négy magyar fényképész munkája került a legjobbak közé az idei Sony World Photography Awardson

Négy magyar fényképész munkái kategóriájuk shortlistjére kerültek, továbbá a szakmai zsűri egy hazai fotós nevezését a világ 50 legjobb fotói közé jelölte.

Az idei Sony World Photography Awards szakmai zsűrije négy magyar fotográfus pályaművét juttatta tovább a verseny legjobb 50 fotója közé a Professzionális és Nyílt kategóriákban.

A Sony World Photography Awards, amelyet a World Photography Organisation szervez évről évre, napjaink legsokoldalúbb fotóversenye. Az idén 11. alkalommal megrendezett fotópályázatra rekordmennyiségű, mintegy 320 000 fotós adta le nevezését a világ több mint 200 országából. A világ minden tájáról érkező jelentkezők sokszínűségének köszönhetően változatos témák és az elmúlt évben fellelhető legkiválóbb kortárs fényképek kerülhettek a zsűri elé. A fotóverseny alábbi négy főkategóriájára – Professzionális, Nyílt, Ifjúsági és Diák Fókusz – érkezett nevezések mind műfajukban, mind stílusukban és témájukban teljesen különböznek egymástól.

A Professzionális versenyben két magyar fényképészt emeltek ki magas színvonalú, 5-10 fotóból álló munkájukért. A Nyílt versenyben (amelyben a legjobb képet díjazzák tíz kategóriában) egy magyar versenyző munkája került a shortlistesek és elismertek közé, valamint további egy magyar fotós munkáját jelöltek a világ 50 legjobb fotója közé.

Munkájuk elismeréseként a szakmai zsűri az alábbi magyar fotósokat jelölte a legjobbak közé:

A döntőbe jutott fotósok listája a Professzionális kategóriában:

A Professzionális versenyben két magyar jelentkező Sport kategóriában alkotott maradandót. Gardi Balázs egy zsúfolt buzkashi mérkőzés dinamikus jeleneteiről készített felvételeket az afganisztáni Dawlatabadban, Hartyányi Norbert pedig egy műugró légi táncának mozdulatait örökítette meg egy magával ragadó sorozatban.

Gardi Balázs, Sport kategória (Budapesten született, a kaliforniai Oaklandben él)
Hartyányi Norbert, Sport kategória (Budapest)

A döntőbe jutott fotósok listája a Nyílt kategóriában:

A Nyílt verseny kiválasztott képei jól tükrözik, hogy mennyire különböző inspirációkból merítenek a művészek. Radisics Milán egy lenyűgöző látképet készített Budapest legrégebbi műjégpályájáról, a Városligeti Műjégpályáról. A távolból a korcsolyázó emberek kis alakokká válnak, így a képek főszereplői a jelenlevők jégre vetett árnyékai lesznek. Radisics Milán két további képe is szerepel az elismerésre méltó munkák között.

Radisics Milán, Mozgás (Budapest) – munkája egyaránt shortlistes és a zsűri által elismert lett

Elismerésre méltó munkák:

A Sony World Photography Awards zsűrije elismerését fejezte ki a fotópályázat Nyílt versenyében induló, alábbi két magyar pályázó számára, akiknek munkáit a világ legjobb 50 alkotása közé sorolták.

Kégl Imre, Portré kategória (Miskolc)
Radisics Milán, két fényképét jelölték a Mozgás kategóriában (Budapest)

A döntőbe jutott és győztes fényképek 2018-as Sony World Photography Awards kiállításon lesznek megtekinthetők Londonban április 20-tól május 6-ig. A Nyílt kategória nyerteseit március 20-án, a végső győztest, valamint a Professzionális verseny díjazottjait április 19-én jelentik be.

Related Posts

André Kertész fotográfiáiból nyílik kiállítás Belgiumban

André Kertész magyar származású fotóművész fényképeiből nyílik kiállítás szombaton a dél-belgiumi Charleroi Fényképmúzeumban. A Liszt Intézet, brüsszeli Magyar Kulturális Központ támogatásával megvalósult tárlat André Kertész…

Fényterápia, Tombor Zoltán fotókiállítása

A karanténidőszakban tapasztalt érzéseket örökített meg első önálló, intézményi kiállításán Tombor Zoltán. A fotográfus Fényterápia című tárlata kedden nyílik a Mai Manó Házban, ahol válogatás…

Ismét látható Máté Bence természetfotós kültéri kiállítása

Hatalmas méretű, ultramodern paravánok csempészik be a jelenkor természeti csodáit Székesfehérvár főterére. 333 négyzetméter üvegfelületen 623 olyan fotót csodálhatunk meg, amelyek több száz nemzetközi versenyen…

Felsőörsi Fotóudvar a Garten Balaton programjában

Fotókiállítások, koncertek, kertmozi, zenés gyerekprogramok és beszélgetések is várják az érdeklődőket az első Felsőörsi Fotóudvar programsorozaton, amelyet augusztus 8. és 18. között rendeznek a felsőörsi…