Schein Gábor lenyűgöző Füst Milán monográfiája

Füst Milán a Nyugat első nemzedékéhez tartozott, csak úgy, mint Ady, Kosztolányi, Karinthy, Móricz, és Babits. Hozzájuk mérten sokkal szélesebb spektrumon alkotott az irodalom terén, életpályája is hosszabb volt, kortársaira azonban mégsem gyakorolt akkora hatást. Kiemelkedő irodalmi munkásságát még senki nem boncolgatta ennyire pontosan és hosszasan, mint Schein Gábor író-irodalomtörténész.


A 700 oldalas, rendkívül átfogó elemzésben betekintést nyerhetünk abba, hogyan viszonyultak Füst Milánhoz a kortársai, kiknek szolgált inspirációul, és kik nem tudták hová tenni művészetét. A monográfia végigmegy azokon a műnemeken, amikben Füst alkotott, a költészettől kezdve a drámán át, egészen a prózáig. Ezek közül a köztudatban csupán pár alkotás él, ami méltatlanul kevés ahhoz képest, hogy mennyi figyelemreméltó szöveget adott ki anno kezei közül. Nem csak hogy nem jutottak el ezek elegendő olvasóhoz, de az irodalomtörténészek sem figyeltek oda kellőképpen rájuk, így a középiskolai tantervnek sem volt sokáig része az életmű maga. Schein Gábor összefoglalása tizennégy éven át íródott, pedig eredetileg Weöres Sándorról szeretett volna monográfiát készíteni. Ehhez elengedhetetlennek találta Füst Milán teljes körű ismeretét, de időközben annyira beszippantották munkái, hogy végül róla készült el a könyv, ami azóta már az Artisjus-díjat is elnyerte.
A magyar irodalomtörténetnek már nagy szüksége volt már arra, hogy valaki ilyen gondosan összegyűjtse mindezt, eloszlatva ezzel kételyeket, és megosztva érdekes információkat az író életéből. Legismertebb prózájából, A feleségem történetéből Enyedi Ildikó már évek óta szeretne filmadaptációt készíteni, ami szintén nagyban hozzájárulna ahhoz, hogy minél több emberhez eljuthasson Füst páratlan tehetsége.

Szauer Lilla

Kiadó:
JELENKOR KIADÓ KFT.
Oldalak száma:
700
Borító:
KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly:
850 gr
ISBN:
9789636766757
Nyelv:
MAGYAR
Kiadás éve:
2017
Árukód:
2706929 / 1169523

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..