Új pályázat elektromos gépjárművek támogatására

Újabb pályázat az elektromos gépjárművek támogatására

Hamarosan újabb pályázatot hirdetnek az elektromos gépjárművek vásárlásának támogatására a magánszemélyek és a cégek számára is – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Schanda Tamás felidézte, tavaly májusban írták ki a megfizethető árú elektromos gépjármű és segédmotoros kerékpár (robogó) beszerzésének támogatására szolgáló pályázatot. Ennek sikerességét mutatja, hogy másfél nap alatt el is fogyott a rendelkezésre álló keretösszeg, ugyanis 2053 darab jármű vásárlására nyújtottak be 1712 darab kérelmet 6 milliárd forint értékben.

Közölte, időről időre támogatják a lakosság, az önkormányzatok, a civil és egyházi szervezetek, valamint a vállalatok elektromosjármű-beszerzéseit, a tavalyi pályázat ebbe a sorba illeszkedik.

Az államtitkár kiemelte, a kormány a koronavírus-járvány alatt is folytatja a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv végrehajtását. Azért dolgoznak, hogy Magyarország klímasemleges és tiszta ország legyen, úgy, hogy az ennek érdekében szükséges változások költségeit ne a magyar embereknek kelljen megfizetniük. „Mi úgy fogjuk elérni a célokat, hogy közben nem kell emiatt megemelni az élelmiszerek árát és a rezsit sem” – jelentette ki az államtitkár.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő rámutatott, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt fontossá vált, hogy olyan irányba tudják terelni állami ösztönzők segítségével a gazdaság fejlődését, ami hosszú távon tudja fenntartani az ország versenyképességét. Ebben a környezetvédelemnek is fontos szerepe van, nem véletlen, hogy az európai uniós helyreállítási alapból az egészségügy mellett a körforgásos gazdaságra és az elektromobilitásra is jelentős összegeket fordítanak majd.

A sajtótájékoztató végén vehették át a tulajdonosai az ezredik új elektromos autó kulcsát, a gépjárművet a tavaly májusban kiírt pályázat segítségével vásárolták meg.

A fotón Muhari Tamás, a Budapest Motors Kft. elektromos autó üzletág vezetője (jobbra) átadja az ezredik e-autót, egy BMW i3-as személygépkocsit a cég Óbudai telephelyén 2021. május 6-án. Előzőleg sajtótájékoztatót tartottak a Megfizethető árú elektromos gépjármű és segédmotoros kerékpár (robogó) beszerzésének támogatása pályázat ezredik e-autó átadása alkalmából, amelyen elmondták, hogy hamarosan újabb pályázatot hirdetnek az elektromos gépjárművek vásárlásának támogatására a magánszemélyek és a cégek számára is.

MTI
fotó: Máthé Zoltán / MTI

Related Posts

Óriási a kereslet az elektromos autók iránt

Tovább ösztönözheti az elektromos autók iránti növekvő érdeklődést az idei ártámogatási pályázat, az állami támogatás miatt az év végére 20 ezer darabra bővülhet a hazai…

Dubajban terjeszkedik tovább a magyar Swapp

Bécs és Budapest után Dubajban is elindítja havidíjas autóelőfizetős szolgáltatását a Swapp. A részben magyar startup a helyi befektetők érdeklődése és a kedvező piaci feltételek…

7 autós tipp a karbonlábnyom csökkentésére

Az autózásnak mindenképp van karbonlábnyoma, még teljesen elektromos autóval is, ám számos trükkel csökkenthetjük szén-dioxid-kibocsátásunkat. Figyeljen a gyorsulásra és a fékezésre A környezetbarát vezetés az…

ITT AZ ELSŐ ELEKTROMOS HARLEY-DAVIDSON!

Innováció és hagyomány társul:a Harley-Davidson bemutatja a LiveWire-t: az első elektromos motorral rendelkező Harley-Davidsont. A jövő héttől kezdődően vásárlóközpontú termékfejlesztési filozófiájához hűen Amerika-szerte válogatott felhasználók…