Lux közönségdíj

Online tekinthetők meg a Lux közönségdíj jelöltjei

A Lux Közönséghéten lesznek online megtekinthetők az idei Lux közönségdíjra jelölt filmek május 16-ig, a Festival Scope oldalán megtalálható LuxVirtual Cinema jóvoltából -közölte az Európai Filmakadémia hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztató szerint a Lux Európai közönségdíj idei három jelölt filmje: Thomas Vinterberg dán alkotó Még egy kört mindenkinek című drámája, Alexander Nanau roman alkotó Kollektíva című dokumentumfilmje és Jan Komasa lengyel rendező Corpus Christi című filmdrámája.

Mint írják, a Lux közönségdíj Facebook-oldalán május 17-én beszélgetést tartanak Thomas Vinterberg és Alexander Nanau rendezőkkel, valamint a Corpus Christi főszerepét alakító Bartosz Bielenia lengyel színésszel, a beszélgetés moderátora a Domenico La Porta, a Cineuropa főszerkesztője lesz.

Az európai közönség május 23-ig szavazhat a filmekről egytől ötig terjedő skálán osztályozva azokat, ami az összszavazatok felét teszi majd ki. A maradék ötven százalékot az Európai Parlament tagjainak szavazatai adják, a képviselők szavazása még folyamatban van.

A győztest június 9-ei díjkiosztón hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén. Az elismeréseket David-Maria Sassoli, az Európai Parlament elnöke adja át a meghívott partnerek és a jelölt filmek képviselőinek jelenlétében.

A Lux közönségdíj az Európai Filmakadémia és az Európai Parlament kezdeményezése, az Európai Bizottság és az Europa Cinemas együttműködésével.

MTI

Related Posts

Magyar fiatalok is szavazhatnak az Európai Filmakadémia díjáról

Magyar fiatalok is szavazhatnak az Európai Filmakadémia díjáról; az április 24-i közös online mozizásra április 13-ig lehet jelentkezni – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) csütörtökön…

Bujtor István Filmfesztivál 2021

Veteránautós felvonulással, akciófilmes kaszkadőr show-val, közönségtalálkozóval és egyebek mellett a Pogány Madonna című film vetítésével veszi kezdetét csütörtökön a Bujtor István Filmfesztivál. Az immár tizenkettedik…

Johnny Depp és Michael Caine lesznek Karlovy Vary idei sztárvendégei

Johnny Depp amerikai és Michael Caine angol színész lesz a sztárvendég az 55. nemzetközi filmfesztiválon a nyugat-csehországi Karlovy Varyban – jelentette be Jirí Bartoska, a…

Meghívást kapott Enyedi Ildikó új filmje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra

Meghívást kapott Enyedi Ildikó A feleségem története című új filmje a 46. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra, amelyet szeptember 9. és 18. között rendeznek Kanadában. Az MTI-hez…