Csodák nincsenek: fogyókúra okosan

Sokan gondolják, hogy pár pirula bekapásával és a nassolás elhagyásával több kilótól meg lehet szabadulni. Aki viszont tényleg fogyni szeretne, jobb lenne, ha elfogadná: csodák márpedig nincsenek. Jó módszerek viszont igen. 

elhizas_dietas_kezelese_2_fogyokura1

Néhány fontos alapszabály:

• Mozgás nélkül nincs fogyás! Látszólag van, de sajnos ilyenkor a hasznos testszövetek kezdenek elapadni (például az izomzat).
• Heti fél kilónál többet ne fogyjon! A szervezet ennél nagyobb mértékű fogyás esetén „pánikba esik”, s amint vége a gyorsított kúrának, nagyon gyorsan igyekszik visszaszedni az elveszített zsírtartalékokat.
• Ha valaki nagyon keveset eszik vagy koplal annak a szervezetében ketontestek keletkeznek. Ennek következményei az acetonszagú lehelet, a hányinger, a hányás, a gyengeség, a hasi fájdalom, a fáradtság, az aluszékonyság és a levertség is. A ketózis még enyhe állapotában is orvosi kezelésre szorul.
• Egyen lassan! Legalább húsz percig tartson az étkezés, az agynak ennyi idő kell ahhoz, hogy pontosan felmérje, mennyit is eszünk. Ha gyorsan eszünk, mire észbe kapunk, már régen a szükségesnél több kalóriát vittünk be, vagy úgy érezzük, semmit sem ettünk.
• Nem szabad a fogyókúrát idő előtt abbahagyni! Ha valaki néhány hét után elveszíti a türelmét, az rövid időn belül visszahízza leadott kilóit.
• Részesítse előnyben az anyagcsere-folyamatokat befolyásoló kúrákat! Segítségükkel viszonylag rövid idő alatt heti fél kilónál jóval többet fogyhat anélkül, hogy utána kb. 2 éven belül visszatérnének a kilók.
• Nem biztos, hogy Önnek is ugyanaz fogyókúrás étrend hoz eredményt, mint ismerősének. Tanulmányozzon át néhányat, mielőtt dönt. Fontos, hogy szívesen egye, amit kell, és az éhezés mértéke ne legyen az Ön tűrésküszöbe felett.
• Ne feledkezzen meg a vitaminpótlásról! A fogyás érdekében csökkentett energiabevitellel, szinte lehetetlen fedezni a napi ásványianyag- és vitaminszükségletet. Táplálékkiegészítőkkel, multivitaminokkal vagy olyan fogyasztó készítményekkel érhetünk eredményt, amelyek vitaminokat is tartalmaznak. Ha nem pótoljuk a vitaminokat, könnyen megalapozhatjuk valamilyen betegség kialakulását.
• Ha a testsúlya az ideálist 20%-kal meghaladja, vagy valamilyen krónikus betegségben szenved, forduljon szakorvoshoz a megfelelő diéta megbeszélése céljából (Az ideális testsúly kiszámítása: a centiméterben kifejezett testmagasságból 100-at levonva, majd a kapott értéket további 10%-kal csökkentve kapjuk meg kg-ban az ideális testsúlyt. Például a 170 cm magas egyén ideális testsúlya: 170-100=70, 70-7=63 kg.)

Forrás: vital.hu

Related Posts

„Minden felesleges kiló teher”

Minden várakozást felülmúlt BAJI BALÁZS, aki bronzérmet szerzett a 110 méteres gátfutás döntőjében a londoni atlétikai világbajnokságon. Az állatorvosként is praktizáló magyar sprintert a verseny…

Életmódváltás és fogyás a HARDSIDE KETTLEBELL GYM csapatával!

Mi kell ahhoz, hogy változtass az életeden? Le akarsz fogyni? Izmokat akarsz? Jobban akarod bírni a mindennapokat? Először is kell jó nagy elkeseredettség. Ez nem így kéne,…

LifeTilt – bele az arcodba!

Fogyni akarsz, és elhagyni a narancsot? Akkor irány a LifeTilt! De jobb, ha veszel egy nagy levegőt, mert itt nincs kamu: csak tényleges életmódváltással lehet…

Fokozza a zsírégetést az edzés előtt fogyasztott erős kávé

Az edzés előtt fél órával fogyasztott erős kávé fokozza a zsírégetést egy spanyol kutatás szerint. A Granadai Egyetem (UGR) pszichológiai karának tudósai kimutatták, hogy a…