Isten veled, Adrian Mole…

Hatvannyolc esztendős korában, rövid betegség után elhunyt Sue Townsend brit írónő, a népszerű Adrian Mole-könyvek szerzője.

town2-600x400Könyvsorozatának első része, A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója 1982-ben jelent meg először, az utolsó, nyolcadik kötet, az Adrian Mole folyó ügyei, amelyben a főhős már 39 éves, 2009-ben látott napvilágot.
A cukorbetegsége miatt évekkel ezelőtt megvakult Townsend nagy népszerűségre tett szert a tinédzser Adrien Mole-ról szóló könyvekkel. A főhős sorsát a Margaret Thatcher-korszakban is tovább követte, és érett felnőttként a Tony Blair-érában is találkozhattak vele az olvasók.
Az írónő egy interjújában úgy fogalmazott: sok szempontból saját élményeit tükrözik főszereplőjének történetei.
Tavaly az Oxford Irodalmi Fesztiválon arról beszélt, hogy a következő Adrian Mole-könyv kiadását egészségi állapota miatt el kellett halasztani. Cukorbetegségét 1980-ban állapították meg, 2009-ben veseátültetésen esett át, 2012 decemberében pedig szélütést szenvedett.

5929962_3d1897f3858d5837163c05552ad63591_wm

Adrian Albert Mole Sue Townsend könyvsorozatának fiktív főszereplője. Az elsőként 1982-ben megjelent könyvből a BBC még ugyanebben az évben rádiójátékot készített, ez hozta meg a figura ismertségét. A rádiójáték mellett több adaptáció is készült, például tv-sorozat, amelyet a Magyar Televízió is sugárzott.

A történet tulajdonképpen egy fiktív napló, a főhős egyes szám első személyben szól az olvasóhoz, illetve magához a naplóhoz. Az első három kötetben a tinédzser Adrian Mole élete elevenedik meg. A kamasz lelki vívódásai mellett megjelennek a brit társadalom aktuális eseményei, problémái is.

Az utóbb megjelent 3 kötetben már a felnőtt Adrian Mole életének történéseit követhetjük nyomon. Hangsúlyosabban jelennek meg brit politikai események és ezzel a figura kitört az ifjúsági regény kategóriájából.

Magyarországon jelenleg a Gabo Könyvkiadó ad otthont az Adrien Mole könyveknek: kilenc könyvét találjuk a Kiadónál az elhunyt írónőnek.
Adrian felnőtté vált a könyvekben, de humora, szarkazmusa, és bénasága nem kopott el. Bármelyik korosztálynak bármikor instant Adrian Mole, garantált élvezet.

Könyvei az alábbi linken is rendelhetők:

http://www.gabo.hu/hu/1000001-kortars-ifjusagi-irodalom

 

 

Related Posts

Könyvajánló: Salamon Gábor, Zalotay Melinda: Mentsd meg a világot, ne csinálj semmit!

Mit szólsz a címhez, kedves Olvasó? Nem lenne kedve megpróbálni a semmittevést? Ezeregyszáz idézet – Jonathan Swifttől Johnny Rottenig – kedvet csinálhat hozzá!

Könyvajánló: Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Kezembe fogtam a könyvet, kinyitottam csak úgy valahol, megszaglásztam, beleolvastam. És már a harmadik mondatnál mosolyogtam. Rögtön tudtam: ezt a könyvet el kell olvasnom, mert…

Könyvajánló: Steh MacFarlane: Hogyan rohanj a vesztedbe

A Tedet nagyon szerettem, de nem tudom, könyvben hogyan működött volna. A Hogyan rohanj a vesztedbe című filmet még nem láttam, de tudom, hogyan működik…

Könyvajánló: Leitner Olga: Bakker, anya lettem!

A gyerekem már szinte felnőtt, de a könyvet nem tudtam letenni. Egyszerrre minden visszajött: az éjszakai bőgések, a mackónadrágos babakocsis séták, és a máig aktuális…