Könyvajánló – Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai (Beatrix Potter összes meséje)

Helen Beatrix Potter 1866-ban látta meg a napvilágot a viktoriánus Angliában. Már egészen fiatal korában igen komoly érdeklődést mutatott a természet, a növények és az állatok iránt. Ez kiegészült a művészetek, azon belül is a rajz és a festészet iránti tehetségével, amely párosításnak köszönhetően felcseperedve meséket kezdett írni, illetve illusztrálta is ezeket a történeteket. Ő teremtette meg például Nyúl Pétert, Kacsa Jolánt, Sompoly Samut, Pecás Jeremiást és Tüskés nénit. Ezek a csintalan, kedves, rosszcsont, de mindenképpen szerethető állatszereplők mind-mind belopják magunkat a szívünkbe, amikor újra és újra elolvassuk a rövidebb-hosszabb fabulákat. A tanulság minden történetben fellelhető, bár érzésem szerint nem emiatt íródtak, inkább a gyerekek szórakoztatása lehetett a cél. És talán olykor kicsit sötétebb tónust kapnak, ám mindegyik valahogy mégis jól végződik.


Ami mellett pedig nem lehet szó nélkül elmenni: az illusztrációk csodája. Nemegyszer azon kaptam magam, hogy már hosszú percek óta csak a képeket nézegetem. A finom, apró részleteket, a figurák kidolgozottságát, a színek élénkségét, elevenségét, amik egy plusz dimenziót adnak minden egyes történetnek. A korszellem tökéletesen érzékelhető, mégis azonnal és egyértelműen azonosítható az alkotó. Öröm nézni az állatok ruházatát például A glouchesteri szabó vagy a Pecás Jeremiás, de akár a Röffencs malac kalandjai című mesékben is. De a növények, a táj megjelenítése is szemet gyönyörködtető. Számos fekete-fehér rajz is található a kötetben, amik azonban még így is beszédesek, és igen hatékonyan erősítik a történeteket.
Számomra – így felnőtt fejjel – az utolsó, a Robinzon, a kismalac kalandjai tetszett a legjobban. Külön kiemelném a főhős két nagynénjének a nevét: Szalonna és Tarja… Talán azért érzem úgy, hogy ez a mese a legjobb, mert egyben ez a leghosszabb és a legjobban kidolgozott. Ez már akkor nyerte el a végső formáját, amikor Potter is érett, rutinos íróvá vált. A kismalac nagy kalandja a városon átvezető sétával indul, majd a hajóúttal folytatódik, ahol eleinte azt hiszi, az emberek puszta barátságból olyan kedvesek vele, hogy minden jóval ellátják, és közben semmi dolga, kedvére heverészet és élvezheti az utazást. A hajón élő macska figyelmezteti ugyan, hogy ne higgyen a látszatnak, ám kis hősünk sokáig nem ad a kandúr szavára. Nem árulom el a történet végét, de annyit mondhatok, hogy a gyerekek hatalmas szemekkel és jóleső izgalommal fogják hallgatni ezt a hosszabb mesét is, amikor a szüleik elolvassák nekik.
Hatalmas köszönet illeti a Manó Könyvek Kiadót, hogy megjelentették ezt a gazdagon illusztrált gyűjteményes kötetet, amiben az eddig még meg nem jelent történetvázlatok és rajzok is helyet kaptak. Plusz minden mese előtt egy néhány mondatos keletkezéstörténet olvasható, illetve a szerző bemutatása is. A belső borítón található térkép pedig még valóságosabbá teszi Nyúl Péter és barátai világát.
A két neves író-műfordító Szabó T. Anna és Dragomán György nagyszerűen, érzékletesen, ahol kell, viccesen, ahol kell, meghatóan adják át a meséket nekünk, olvasóknak.
A nagyszerű nyomdai munka, a betűméret, a szerkesztés, a tördelés mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy ezt a könyvet öröm legyen kézbe venni. Ajándéknak pedig nem is lehetne jobbat elképzelni egy-egy születésnapra, gyereknapra vagy karácsonyra. A szedés, a betűméret tökéletesen szolgálja azt, hogy azok a gyerkőcök, akik most ismerkednek az olvasás világával, könnyen haladhassanak majd a mesékkel.
Ez a kiadvány szerintem bátran ajánlható minden kisgyermekes szülőnek, illetve minden felnőttnek, akik azért a lelkük mélyén soha nem nőttek ki a gyermekkorból.
A kötetért köszönet a Manó Könyvek Kiadónak.

Dobos Attila

Fordítók: Szabó T. Anna és Dragomán György
Kiadó: Manó Könyvek
Megjelenés éve: 2020
Terjedelem: 400 oldal

Related Posts

Könyvajánló – Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

Ez is egy olyan könyv, aminek az elolvasása után sajnálom igazán, hogy némelyik jelzőt túlhasználták, elkoptatták, ezáltal kissé értékvesztetté tették őket. Mert most itt van…

Könyvajánló – David Macaulay – Hogy működik?

 Látszólag gyermekkönyv, alaposabban megnézve viszont kiderül, hogy minden korosztálynak szól David Macaulay Hogy működik? című könyve. Olyan tárgyakat, járműveket, technológiákat sorol fel ebben az igen…

Nem tudod, mit adj karácsonyra? A Manó Könyvek megoldják!

A Manó Könyvek olyan széles könyvkínálattal várja a tanácstalan ajándékvásárlókat, hogy mindenki talál benne megfelelőt. A legkisebbektől a tinédzserekig, az ismeretterjesztéstől a mesékig, – amiket…