Könyvajánló: Joyce Maynard: Lány a hegyen

Azt hittem, (nyilván a sok megölt nő miatt a fülszövegben), hogy thrillert fogok olvasni, de nem… Ebben a könyvben teljesen szükségtelen volt bárkit is megölni.A könyv mégis zseniális. 

Joyce-Maynard-Lany-a-hegyen(680x480)

A történetben lévő halottak iránt nem érzünk semmit: kettőt kivéve. Valóban sorozatgyilkos öl a hegyekben, sok lány tűnik el és hal meg a keze által, de a krimi szál kidolgozatlan, semmit nem tudunk meg sem a módszerről, sem az áldozatokról. Ezért aztán sajnálni sem nagyon tudjuk őket.
Viszont az összes angolszász írón és orosz klasszikuson felnőve, – nem feledve persze a teljes romantikus irodalmat és az összes nagyobb családregényt – sem tudok ilyen nagyszerűen megírt történetet felidézni, ami ennyire megérintett volna. A testvéri és gyermeki szeretet olyan regénye ez, ami a témában (na de melyikben?) egyedülálló.

Tulajdonképpen nem is értem a thriller – vonalat. Rachel és húga, Patty előtt ott az egész vakáció, a forró, száraz kaliforniai nyár. A tizenegy éves Patty nyakigláb kiskamasz, aki imád kosárlabdázni, és bármit megtenne a nővéréért. Rachel szenvedélye az írás: ezernyi történetet talál ki, és meg van győződve arról, hogy olvasni tud mások gondolataiban. A két testvér a közeli erdőket járja, s lemezborítók nézegetésével meg a szomszédok életéről szőtt fantáziákkal üti agyon az időt. Kedvenc helyük a házuk mögött emelkedő hegyoldal; nem is sejtik, hogy milyen veszélyes helyen játszanak. Amikor aztán egymás után több fiatal nő is gyilkosság áldozata lesz a környéken, a lányok apjára, a jóképű nyomozóra vár a feladat, hogy elfogja a gyilkost, akit a helybeliek Alkonyi Fojtogatóként emlegetnek.A nyomozó végül kudarcot vall, és az egész élete rámegy. A kapcsolatai, az egészsége, és végül ő maga.

A két lány, a történetet elmesélő Rachel, és húga, Patty közben semmi mást nem tesz, csak szeret. Jobb híján szereti egymást. Kirekesztetten élnek egy vákumban, a gazdagok és népszerűek világától messze, szegényen és elhanyagoltan a hetvenes évek Amerikájában. Szeretik az apjukat, aki ugyan elhagyja őket, máshol keresi a boldogságot, és ritkán látogatja meg őket, de minden pillanatot csodaként élnek meg, amit velük tölt. Még az anyjukat is szeretik, aki nem gondoskodik róluk, hanem elmerül a depressziójában, olvas, és kizárja a világot, ezzel együtt a lányait is. A két gyerek pedig egymásra utalva bukdácsol abban a hetvenes évekbeli fura világban, próbálja megérteni a felnőtteket, és nem utolsó sorban: elfogadni őket.
A könyv megrendítő történet a feltétel nélküli szeretetről és az elfogadásról. Arról, mi történik, ha az a kevés ember, akiért mindent megteszünk, és akit feltétel nélkül szeretünk, elhagy, nem szeret, vagy meghal.

Hazudnék, ha azt mondanám, érdekelt, kiderül-e, ki valójában az Alkonyi Fojtogató. Sokkal inkább érdekelt viszont, hogy Rachel és Patty megtalálja-e a helyét felnőttként. Hogy mit ad nekik, hogy valóban jóban-rosszban nőttek fel együtt, és hogy valójában soha senkijük nem volt egymáson kívül. Hogy az a szeretet, amit adtak, másoknak és egymásnak, elég-e egy boldog élethez.

Borsos-Kőszegi Erika

Kiadó: Alexandra
Eredeti cím : After Her
Nyelv : magyar
ISBN : 9633575000
Megjelenés éve : 2014.
Kötésmód : ragasztott kartonált
Oldalszám : 352

Related Posts

Könyvajánló – Tom Rob Smith: A tanya

Tom Rob Smith könyve pont olyan, mint egy Scorsese film: alig várod, hogy vége legyen, de letenni nem tudod… Daniel, a sikertelen, meleg londoni fiú…

Az év thrillere: Caroline Kepnes: Te

Cseréld le a Twitter jelszavadat. Az e-mail címedét is. Vigyázz a telefonodra. Nézz a hátad mögé. Zárd az ajtót. Jön, követ. Azt hiszi, szeret, de…

Könyvajánló: Daniel Keyes: Jóslatok az őrültek házából

2014. június 15-én elhunyt Daniel Keyes, akinek nevéhez több nagyszerű regény is fűződik, ezek közül talán a legismertebb a Virágot Algernonnak. A szerző utánozhatatlan stílusa,…

Könyvelőzetes: Stephen King: Mr. Mercedes

2014. november 12-én jelenik meg Stephen King első klasszikus krimije, a Mr. Mercedes. King ezúttal egy olyan műfajba kalauzolja el az olvasót, amelyben eddig nem…