Könyvajánló – Bánó Attila: A tudós és a zöldhajú lány

Az utóbbi évek legnagyszerűbb első oldala, amit Bánó Attila megalkotott. Olyan alapot ad a könyvnek, amiből tők egyértelműen kiderül, hogy mi vár ránk a következő 250 oldalon. Hasonlóan „komoly” kezdést Rejtő Jenőnél tapasztaltam utoljára, A Piszkos Fred a kapitány c. örökbecsűnél, illetve Réti László csatlakozhat még ide, és azt hiszem, ennyi.

Főhősünk egyáltalán nem akart főhős lenni, de foglalkozásbeli hovatartozásából adódóan éppen megfelelt egy időutazásos projekt Lajka kutyájának, így utólagos beleegyezéssel elvállalta a munkát. Merthogy Korponai Félix őslénykutatóként tevénykedik az amúgy teljesen szürke hétköznapjain.
Hamarosan azonban a régmúlt cseppet sem veszélytelen történései közt találja magát. Jelesül testközelből láthatja Luxemburgi Zsigmondot, Mátyás királyt (sajátos nézőpontból…), de még néhány honfoglaló ősünket is. A rövid fejezetekből kiderül, hogy a nagyon múlt nagyon veszélyes a ma emberének, legyen az bármennyire is paleontológus.
Ám az igazi döbbenet akkor következik, amikor kiderül, hogy korunknál vészterhesebb idő talán nem is létezik. Merthogy eljön a pillanat, amikor roppant gyorsan meg kell szabadulni Félixtől. Ennek legpraktikusabb módja pedig, ha visszaküldik kicsit az időben (meg térben), és nem engedik visszatérni a jelenbe.
Ez a megoldás kielégítőnek tűnik, egyedül Félix nem hajlandó beltörődni, hogy így bánnak vele, főleg, mert a testi épségét is fenyegetik bizonyos rossz utakra tévedt emberek… kb. a múltban történő felbukkanásának második percétől.
Bánó Attila ezúttal egy számára új műfajban próbálta ki magát – szerintem sikeresen. Könnyed, ötletes, szórakoztató, szerethető főhőssel megáldott regénnyel ajándékozta meg az olvasóit. Karcsú kis kötet, könnyen vihető magunkkal nyaralásra. És ha mi, felnőttek elolvastuk, nyomjuk bátran a kölyök kezébe, ő is jól fog szórakozni.
A kötetért köszönet a kiadónak.

Dobos Attila

Kiadó: Atheanaeum
Megjelenés éve: 2015
Terjedelem: 260 oldal

Related Posts

Könyvajánló – Jodi Picoult & Samantha van Leer: Sorok között

Két tény: sosem szerettem a meséket, Jodi Picoult a kedvenc kortárs íróm. Jelentem, a kedvencem és lánya írtak egy olyan tündérmesét, amit az utolsó percéig…

Könyvajánló – Jodi Picoult: Házirend

Hát, először arról, hogy mi nem tetszett ebben a regényben. Jó, most pedig arról, hogy miért volt Picoult-nak ez a könyve is zseniális. Valószínűleg a…

Könyvajánló – Virginia Macgregor: Milo szerint a világ

Néha nem árt egy kilencéves szemével látni a világot. Főleg nem egy olyanéval, mint Milo, akinek retinitis pigmentosája van, ami azt jelenti, hogy mindössze egy…

Jonas Jonasson: Gyilkos-Anders és barátai (meg akik nem azok)

A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt megvolt? Igen? Oké. Az analfabéta, aki tudott számolni is megvolt? Igen? Oké. Akkor meg minek olvasod…