Könyvajánló – Moskát Anita: Horgonyhely

Moskát Anita könyve egy nagyon jól felépített, jó alapötlettel rendelkező fantasy, ami új színt hozott a műfajba. A fiatal szerző nem alapoz, azonnal az arcunkba tolja a cselekményt. „Itt nem szülhetsz!” – Vazil – a gyermek nemzője – ezekkel a szavakkal fogadja a hírt, miszerint a feleségénél megindult a szülés. A Mordály nevű hajón történik mindez, és a férfi iszonyatos lendülettel igyekszik a partra tenni az asszonyt, hogy a csecsemő ne a fedélzeten lássa meg a napvilágot. Mindezt azért teszi, mert ebben a történetben minden ember ott kénytelen élni, ahol megszületik, ott ereszt gyökeret úgymond. Ez azól csupán azok a nők jelentenek kivételt, akik állapotosok.

Ebben a regényben nincs szirupos romantika, nincsenek igazán szerethető figurák, sőt maga a világ sem vonzó, de valamiért mégis beleérezhetjük magunkat a szereplők helyébe.
Egy nagyon különös hangulatú írással van dolgunk, ami számtalan erkölcsi kérdést vet fel (pl. az újra teherbe eső nők minden további nélkül hagyják hátra a már megszületett gyermeküket, hogy vándorolni kezdjenek), számomra valahogy mégis úgy tűnt, hogy a szabadság a kulcsszó. Mert lehet, hogy mi magunk is ragaszkodunk, szeretjük a születési helyünket, az otthonunkat, de ha abban a tudatban kellene élnünk, hogy soha nem hagyhatjuk el azt, akkor szerintem igen sok emberen eluralkodna az érzés, hogy igazából rabok vagyunk. Vagyis hiába tűnik minden szépnek és jónak, kell a tudat, hogy mi irányítunk. A Moskát Anita által teremtett világban viszont ez korántsem mindeki számára adott.
Egy dolog mellett viszont nem megyek el szótlanul. Számtalanszor hallom, hogy Moskát Anita ilyen fiatalon ennyire kiforrottan ír. Nem a kijelentéssel van gondom, mert valóban nagyszerű a szerző prózája, viszont az, hogy ‘ilyen fiatalon’… Nézzük meg pl. H. P. Lovecraft, E. A. Poe, F. M. Dosztojevszij és még jó néhányan igen fiatalon alkották meg felejthetetlen műveiket. Ez persze semmit sem von le a Horgonyhely értékéből. Sőt, magában hordozza a reményt, hogy sok remek történetet fog még papírra vetni Moskát Anita.
A kötetért köszönet a GABO Kiadónak.

Dobos Attila

Kiadó: GABO
Terjedelem: 440 oldal
Megjelenés éve: 2015

Related Posts

Könyvajánló – Bauer Barbara: Porlik, mint a szikla

Sorsfordító történelmi események, szívekben megőrzött legendák, vérzivataros időkön átmentett hagyományok – egy család több generációjának megindító és elgondolkodtató históriája Bauer Barbara legújabb regényében.

Könyvajánló – Erlend Loe: Naiv.Szuper

A naiv szó jelentése: hiszékeny, tapasztalatlan, gyanútlan. A szuper szó jelentése: nagyszerű, klassz, óriási A kettő együtt pedig… Ugyehogyugye.

Könyvajánló: Schein Gábor: Svéd

A könyv, ami után az ember utolsó keresési találata, vajon mit kell ahhoz tanulni, hogy az illető maga választhasson valamit kötelező olvasmánnyá. Valahogy így tudnám…

Könyvajánló – Ljudmila Ulickaja: Jákob lajtorjája

A világhírű orosz író új regénye október 20-án jelent meg. A Jákob lajtorjája szerelmek regénye, hol jellegtelen, hol történelmi jelentőségű hétköznapok krónikája, szeszélyesen indázó családtörténet,…