Könyvajánló – Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

Ezzel a könyvvel nem volt egyszerű dolgom, több okból sem. A Jane Eyre és az Üvöltő szelek óta nem olvastam szerelmes regényt, és attól elvonatkoztatva szerettem volna olvasni, hogy pszichológus vagyok. A kísérlet sikerült: megettem egy éjszaka alatt.
Ehhez azért jelentősen hozzájárult az író személye is, aki emberként számomra egy nagyon elfogadó, az élet dolgaihoz minden esetben pozitívan álló személyiség, akinek harmóniája sokszor megragad, és arra indít, hogy olvasson tőle az ember.

A téma nagyon érdekes: egy rövid távú memóriazavarban szenvedő lány, és egy fennhéjázó, gőgös, nőcsábász színész kapcsolatáról szól. Révai Dorina egy általa sem ismert sokk hatására minden egyes napon újra kell, hogy tanulja, ki is ő valójában, mert az alvással, és az új nappal az emlékei törlődnek. A hét évvel ezelőtti, a sokkot megelőző időszakra emlékszik, az azt követőre nem. Így élete egy napra koncentrálódik, mozgása, tevékenységei behatároltak. Szerencsére gondoskodó, segítő család veszi körül, aki ebben a kényszerű burokban segít neki, hogy többé-kevésbé teljes életet éljen.

Heltai Nolen, a másik főszereplő a bizonyos csapodár színész, aki nagyjából azt sem tudja, épp melyik nő szállt ki az ágyából, és melyik várható éppen. Kapcsolatai felületesek és kuszák, de átsejlik az ő személyiségén is valami régmúlt tragédia, amely hideggé, számítóvá, az emberi érzések iránt érdektelenné tette. Mindenesetre sikeres, ha boldognak nem is mondható.

Dorina egy monodrámában látja Nolent, és ő az egyetlen, aki emlékeket igéz fel benne, amelyre az emlékezetvesztése óta nem volt példa. A család elindul hát, hogy Nolen segítségével visszaszerezze Dorina elveszett éveit, emlékeit. Ez nem könnyű, mert a férfinak más sem hiányzik, mint egy amnéziás fiatal, naiv lány, van elég baja a nőkkel egyébként is.

Itt kezdődik el kettejük romantikus, szerethető, és izgalmas kapcsolata, amitől azt várja az ember, hogy Heltai Nolenből érző szívű és becsületes ember váljék, Révai Dorina pedig az emlékeit visszakapva élhesse az életét tovább. Hogy így lesz-e végül, azt megtudja az olvasó, én nem árulom el.

De érdemes elmondani a könyvről, hogy a szerző mesterien váltogatja a könyv szemantikai fordulatait: a nyelvezet mindig olyan, amit éppen a helyzet megkíván: kicsit pikáns, ha arra van szükség, de mindig igényes és kidolgozott.
A szereplők karaktere is az, több mellékszereplőnek ad egyedi, vicces, szerethető, vagy épp ellenszenves ént, és ők remekül beleillenek a történetbe, az ő sorsuk is érdekli az olvasót.

Pszichológiai szempontból is megállja a helyét a történet, látható, hogy a szerző nagy gondot fordított a szereplők jellemrajza mellett az amnéziás viselkedés logikájára, a személyiségvonások koherenciájára.

Egyszóval ez egy olvasható, izgalmas regény. Mindenkinek, aki szereti a váratlan fordulatok, különös események, nem mindennapi emberek sorsát, – természetesen mindezt az érzelmek sokszor kíméletlen tükréből figyelve.

Köszönet a könyvért az Athenaeum Kiadónak.

Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft.
Oldalak száma: 304
Borító: KARTONÁLT
Súly: 350 gr
ISBN: 9789632939384
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Árukód: 2728515 / 1185712

Related Posts

Könyvajánló: Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia

Iglódi Csaba kötete számomra a 2023-as év meglepetése, sőt, bátran kijelentem, hogy nekem a 2023-as év legjobb regénye.A Dreher-szimfónia fizikai megjelenése már önmagában is megér…

Könyvajánló – PFLIEGEL DÓRA: Feleséged története

Dédé te vagy, meg én vagyok. Mi, akik tíz, tizennégy éves házasságokban élünk ki így, ki úgy. Van, aki marad, és van, aki kimondja, és…

Könyvajánló – Susanna Ernst: A lelked bennem

Ej, de furcsa könyv ez! A fülszöveg alapján érdekelni kezdett a történet, bár, a borító az én ízlésemnek túl finomnak tűnt. A regény elolvasása után…

Könyvajánló – Rhiannon Navin: Egyetlen gyermek

Igen valószínűnek tartom, hogy a szerzőben és bennem van legalább egy közös vonás. Mindketten kedveljük Jodi Picoult írásait. A brémai születésű hölgy azonban lényegesen bevállalósabb…