Verslavina a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Az immáron 23. alkalommal megrendezésre került Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma volt.

13082116_1268810159835988_875179797_n

Évről évre díszvendégként mutatkozott be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Eddig Lengyelország, Csehország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada, Kína, Románia, Izrael, az Európai Unió, Észak-Európa országai és Törökország fogadták el a fesztivál meghívását. Az elmúlt esztendőben a magyar szervezett könyvpiac 220 éves évfordulóját ünnepeltük. A 2016-os könyvfesztivál díszvendégeként Szlovákiát köszönthettük Budapesten.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői (25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével kulturális programok sokaságát kínálta: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várták az érdeklődőket.

Nehéz lenne kiválasztani a legkülönlegesebb eseményt a számtalan remek program közül, azonban az Athenaeum Kiadó Verslavina előadása páratlan élményt nyújtott. A bemutatón Szabó Tibor Benjámin moderálásával egy olyan vers-flow élményét élhették át a jelen lévők, ahol a kötet szerzői maguk olvasták fel a Verslavinában megjelent művüket. Az alkotók viccesen, szarkasztikusan, ironikusan fogalmazták meg a Facebookon valami hihetlen népszerűséget megélő verspinpongot, amelyet Szabó T. Anna és Lackfi János indított el. A versek a negyvenesek életérzését fogalmazzák meg hol így, hol úgy, de mindenképpen élvezetesen, nagyon nagy élményt nyújtva. A verseket 330 ezer ember látta, közben bekapcsolódott számtalan kortásrs költő, és a kötet ezekből válogatva született meg.

A beszélgetésben részt vettek a kötetben szereplő költők: Acsai Roland, Botos Máté, Györe Gabriella, Hartay Csaba, Jónás Tamás, Kiss Judit Ágnes, Lackfi János, Lázár Júlia, Molnár Krisztina Rita, Mészöly Ágnes, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina illetve A nő meg a férfi szerkesztője, Csapody Kinga is.

13062767_1268946753155662_711406096_o

A műsort Szinetár Dóra remek dalai tették még színesebbé. Köszönet az élményért az Athenaeum Kiadónak, a dedikálásért pedig a szerzőknek.

13020616_1268810139835990_1384668570_n

HARTAY CSABA: ÚJ NAGYAPÁM VAN
A barim, ha negyven, vesz nekem Ájfónt.
A kezét, ha nézem, még sehol egy májfolt.
A barim, ha negyven, aput máris tegezi,
velem sem kellett dumcsiznia, szemezni.

A pasim, ha ötven, vesz nekem ékszert.
A vizeléshez érez elég gyakran kényszert.
A pasim, ha ötven, van neki cége.
Anyám lehetne a volt felesége.

A párom, ha hatvan, vesz nekem autót.
Nyögve emeli fel a fém hamutartót.
A párom, ha hatvan, már nem pörög cuccra.
Az éttermi számla magas, mint a cukra.

A férjem, ha hetven, vesz nekem karriert.
A kutyámnak kaviár, ti egyetek parizert.
A férjem, ha hetven, csak puszil az ágyban.
Ha ketten szelfizünk, új nagyapám van.

Fotó: Athenaeum, Szauer Lilla

Related Posts

Könyvajánló – Haász János: Felnőtteknek nem

A felnőttek ANNYIRA nem tudnak semmit!

Könyvajánló – Klausz Melinda:Megosztok, tehát vagyok

Szakértői kérdések és válaszok a közösségi médiáról

Reneszánszukat élik a versek

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk…

Könyvajánló – Benyák Zoltán: A nagy illúzió

Benyák Zoltán jó fej. Oké, személyesen nem ismerem, de az írása alapján teljesen egyértelmű, hogy igazam van. Nem elég, hogy úgy ír, ahogy csak nagyon…