Bernstein és az amerikai zene – újra maraton a Müpában!

Egy nap, tizenegy koncert, 500 perc tiszta zene. Tizenegyedik közös zenei maratonját szervezi meg a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa 2018. február 4-én. A nap főhőse ezúttal az amerikai álom klasszikusa, Leonard Bernstein lesz, mellette a 20. századi amerikai zene legnagyobbjainak művei szólalnak meg. A maratonra a jegyértékesítés november 13-án 14:00-kor indul.
„Nincs olyan ága a zenének, amit Leonard Bernstein ne próbált volna ki, és mindegyikben mester. Leonardói reneszánsz jelenség” – mondta a magyar származású Oscar-díjas amerikai zeneszerző, Rózsa Miklós, akivel Fischer Iván karmester, a maraton művészeti vezetője is egyetért. „Sokoldalú volt: zeneszerző, karmester, népnevelő, humanista, igazi mély gondolkodó. Tőle tanultam, hogy a zene nem szakbarbárok versenyarénája. Sosem felejtem el ezt a mondatát: nagyon szeretem a zenét, de az embereket még jobban szeretem.”

„Bernstein televíziós ismeretterjesztő zenei sorozata nem csupán számomra, de egy teljes generáció számára jelentett sosem felejthető találkozást a zeneművészet rejtelmeivel. Bernstein életművének gazdagsága egyszerűen lenyűgöző, az idei maraton pedig ezt a zseniális sokszínűséget ünnepli reggeltől éjszakáig” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, kiemelve, hogy a Budapesti Fesztiválzenekarral közösen életre hívott maraton minden évben kitüntetett, különleges nap a Müpában, valódi, az egész épületet betöltő intenzív közösségi élmény a nézők és a szakma számára is.
Bernstein, aki éppen 2018-ban lenne 100 éves, kora ikonikus hangjává vált, eklektikus kompozícióiban keveredik a jazz, a zsidó dallamok és a színházi zene, de bármit is írt, elsődleges célja a kommunikáció volt. Életművéből hallhatunk humoros és lelkesítő politikai nyitányt, zsoltárokat és motettákat, megszólal egyik legnépszerűbb műve, a Szimfonikus táncok a West Side Storyból, a Kennedy elnök özvegyének kérésére született drámai Mise néhány részlete, a Jeremiás próféta történetét feldolgozó 1. szimfónia, és egyik legkomolyabb társadalomkritikus operája is, a Trouble in Tahiti, melynek nem csak a zenéjét, de a szövegét is ő maga írta.
Ezt a végtelen sokoldalúságot a magyar zenei élet legizgalmasabb szereplői mutatják meg. A maratoni élményről a Budapesti Fesztiválzenekar, a Pannon Filharmonikusok, az Amadinda Ütőegyüttes, az Óbudai Danubia Zenekar, a Szent Efrém Kórus, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Vonósok és a Modern Art Orchestra gondoskodnak. Mellettük hallhatják muzsikálni Várdai Istvánt legendás Stradivari-csellóján, amelyen korábban Jacqueline du Pré játszott. Érkezik Dejan Lazić, az eredeti és friss szemléletű horvát zongoraművész, a Metropolitanben is otthonosan mozgó amerikai tenor, Paul Appleby pedig önálló dalestet ad a maratonon.
Bernstein darabjai mellett a 20. századi amerikai zene nagyjainak műveiből áll össze a műsor. Hallhatjuk a jazz és a klasszikus zene egyesítésének egyik leghatásosabb darabját, George Gershwin Kék rapszódiáját, amely már a bemutatóján is elképesztő siker volt. Scott Joplin ragtime-ja az Oscar-díjas A nagy balhé című filmből lehet ismerős. A „jazz miniszterelnökének”, Ferde Grofének filmszerű zenéje végigrepít a Grand Canyonon, Samuel Barber szenvedélyes, melodikus Adagiója igazi közönségdarab. Mindezeken túl az Üvegteremben a nap során a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói adnak ingyenes koncerteket, a Müpa Előadótermében vetítések, az előcsarnokban pedig kiállítás várja a maratonra érkezőket.
A maraton napján a Müpában tizenegy, egyenként háromnegyedórás koncertet hallhatnak. A kamaradarabok a Fesztivál Színházban, a zenekari művek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben hangzanak el.
A Maraton 2018 – Bernstein és az amerikai zene teljes programja a Müpa és a BFZ honlapján is megtalálható, a jegyértékesítés november 13-án, hétfőn 14:00-kor kezdődik.
További információ és részletek:
https://www.mupa.hu/programok/maraton-2018-bernstein-es-az-amerikai-zene
MARATON 2018 – BERNSTEIN ÉS AZ AMERIKAI ZENE
RÉSZLETES PROGRAM
BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM
10.30
MÁV Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Csaba Péter
Bernstein: Slava! – nyitány
Grofé: Grand Canyon-szvit
12.30
Budapesti Vonósok
Vezényel: Farkas Róbert
Barber: Adagio
Bernstein: Szerenád hegedűre, vonósokra, hárfára és ütőkre Platón Lakomája nyomán
Közreműködik: Giovanni Guzzo – hegedű
15.00
Óbudai Danubia Zenekar
Vezényel: Hámori Máté
Bernstein: 1. szimfónia (Jeremiah)
Bernstein: Három meditáció a Miséből
Közreműködik: Várdai István – cselló
17.00
Amadinda Ütőegyüttes
Joplin: Ragtime Dance
Reich: Clapping Music
Cage: Imaginary Landscape No. 2
Elliot Cole: Postludes #6 & #8
Red Norvo: Knockin’ on Wood
Reich: Mallet Quartet
Az együttes tagjai: Rácz Zoltán, Holló Aurél, Váczi Zoltán, Bojtos Károly
19.00
Pannon Filharmonikusok
Vezényel: Gérard Korsten
Bernstein: Candide – nyitány
Gershwin: F-dúr zongoraverseny
Közreműködik: Balog József – zongora
21.00
Budapesti Fesztiválzenekar
Vezényel: Fischer Iván
Bernstein: Szimfonikus táncok a West Side Storyból
Gershwin: Kék rapszódia
Közreműködik: Dejan Lazić – zongora
FESZTIVÁL SZÍNHÁZ
11.30
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak koncertje
Bernstein: Anniversaries – zongoraciklusok
Közreműködik: Balogh Ádám, Medgyesi Zsolt, Gonda Katalin, Demeter Áron, Kovács Gergely – zongora
13.30
Szent Efrém Kórus
Művészeti vezető: Bubnó Tamás
Copland: Négy motetta
Gershwin-művek
Bernstein: Chichesteri zsoltárok
Közreműködik: Gesztesi-Tóth László – orgona, Bábel Klára – hárfa
16.00
Bernstein: Trouble in Tahiti – egyfelvonásos opera
Rendezte és vezényel: Philipp György
Közreműködik: Balogh Eszter, Najbauer Lóránt, Bódi Zsófia, Csapó József, Varga Donát – ének
18.00
Paul Appleby dalkoncertje
Bernstein: Something’s Coming; Maria
Ives: Down East; The Housatonic at Stockbridge; At the River; Memories
Harold Meltzer: Bride of the Island (Reveille, Sugar Loaf, Thistles, Hay)
Bernstein: To what you said; Dream with me
WIlliam Bolcom: New York Lights
Közreműködik: Ernst Munneke – zongora, Kertész György – cselló
20.00
Modern Art Orchestra
Vezényel: Fekete-Kovács Kornél
Leonard Bernstein, Duke Ellington, valamint George és Ira Gershwin művei

Müpa

A Müpa Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly- kortárs, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új cirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt. A Müpát 2005-ben azért hívták életre, hogy magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket nyújtson széles és igen változatos közönség számára különböző műfajokban. Az intézmény alapvető feladata – a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartásával – az új irányok és irányzatok bemutatása és közérthetővé tétele, úgy az ínyenc, mint a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élmény megteremtése. A Müpa a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében. Tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, az élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.

Budapesti Fesztiválzenekar

Fischer Iván saját álmát váltotta valóra, amikor több mint harminc évvel ezelőtt megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. Az együttes filozófiájának magja az átélt, igényes muzsikálás, az új utak keresése. A zenekar munkája a kockázatvállalásról, a kezdeményezésről, az eredeti ötletek megvalósításáról szól. A zenéhez való innovatív hozzáállás, az elhivatottság és a megalkuvás nélküliség eredményeképpen a BFZ – legfiatalabbként – bekerült a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara közé. Kiváló hangversenyeiket, egyedi hangjukat két Gramophone-díjjal és egy Grammy-díj jelöléssel jutalmazták. A világ legjelentősebb hangversenytermeiben elért sikerei mellett fő küldetése, hogy hazai közönségét szolgálja. A koncerttermeken kívül egyre többször lép fel alternatív helyszíneken – idősotthonokban, elhagyott zsinagógákban, kórházakban, börtönökben –, ahol közvetlen kapcsolatot teremthet közönségével.

Related Posts

Ismét a fiatal zenészeké a Müpa garázsa! – Az idei Garázsband Fesztivál házigazdája a Firkin lesz

5 feltörekvő zenekar, 5 izgalmas koncert: június 2-án a Müpa rendhagyó fesztiválja már harmadik alkalommal biztosít lehetőséget öt fiatal banda számára, hogy megmutassa magát a…

Szerdán kezdődik a már teltházas Fishing on Orfű fesztivál

Mások mellett Péterfy Bori, a Vad Fruttik és a Hiperkarma fellépésével kezdődik meg szerdán a június 29. és július 2. között több mint 130 zenei…

Otthonra lelt az EFOTT

Idén nyáron ismét a Velencei-tó partjára látogat a hallgatók legnagyobb rendezvénye, az EFOTT Fesztivál. Ez alkalommal azonban a Sukorói-félsziget ad otthont a rendezvénynek, ahol terv…

A legszabadabb díva – Rebekka Bakken a Modern Art Orchestrával ad koncertet

Egyesek szerint karakteres hangja egy James Bond-film főcímdalába kívánkozik, mások pedig egyenesen aranyba foglalnák a pop, a blues és a jazz területén egyaránt rendkívül otthonosan…