Könyvajánló: Cognolato – Francia: A láthatatlan hős

A Láthatatlan hős elsősorban az ifjúságnak szóló holokauszt-történet, ám én azt mondom, hogy az lenne a jó, ha minél több emberhez eljutna ez a könyv, mert Perlasca története az ember története.

1944 telén Budapesten a nácik igyekeznek minden zsidót összegyűjteni, és munkatáborokba szállítani, vagy egyszerűen csak kivégezni őket. A városban rettegés és félelem uralkodik. Senki sincs biztonságban, csupán azok a szerencsések, akik az úgynevezett védett házakban lelnek menedékre. A spanyol állam fennhatósága alá tartozik néhány ilyen épület, amiket a németek nem támadnak, nem támadhatnak. Perlasca, aki egy olasz húskereskedő, kénytelen spanyol állampolgárságért folyamodni, amit a kapcsolatai révén meg is kap. Amikor a szeme előtt akarnak elhurcolni zsidó családokat a lágerbe, gondolkodás nélkül lemond a hazautazás lehetőségéről, és minden erejével azon kezd munkálkodni, hogy minél több ártatlan életét megmentse. A zsidők körében hamar híre megy egy titokzatos embernek, aki minden befolyását latba vetve küzd értük. Azt azonban szinte senki sem tudja, hogy Perlasca mekkora kockázatot vállal, miután a spanyol nagykövet elhagyja az országot, és ő felhatalmazás nélkül a helyébe lép…
A láthatatlan hős egy mélyen emberi történet olyan stílusban elmesélve, ami könnyen befogadhatóvá teszi a művet az ifjú olvasók körében is. Perlasaca történetén keresztül betekintést kapunk az ostromlott Budapest mindennapjaiba, az üldözetés borzalmaiba, és abba, hogy ilyen helyzetben miként válik valakiből kegyetlen gyilkos, illetve hogyan képes valaki más önmaga érdekeit gondolkodás nélkül a háttérbe szorítani azért, hogy számára idegen, ám ártatlan emberek életét mentse.
Ami pedig mindent elmond Giorgio Perlascáról, az egy interjú során feltett kérdésre adott válasza:
“- Azért tette, mert hívő keresztény?
Ezt válaszolta:
– Nem, azért tettem, mert ember vagyok!”
A láthatatlan hős
5200 zsidó életét mentette meg.

A kötetért köszönet a Manó Könyvek kiadónak.

Fordította: Todero Anna

Kiadó: Manó Könyvek
Terjedelem: 195 oldal
Megjelenés éve: 2015

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..