Nem annyira fekete – Kondor Vilmos Budapest Noir

Kondor Vilmos Budapest Noir című regénye nem újdonság a magyar olvasóknak – először 2008-ban jelent meg, s most, 2017-ben a Libri Kiadó gondozásában újra.

Első megjelenésekor kitörő kritikai ováció fogadta az „első magyar kemény krimit” (Rácz I. Péter, Élet és Irodalom), mely a megjelenése óta eltelt időben semmit sem vesztett varázsából és misztikumából. Hogy 2017-ben mozifilm készült a regényből, új lendületet adott népszerűségének, mely cseppet sem méltánytalan. Gordon Zsigmond bűnügyi újságíró egy furcsa haláleset – egy fiatal, megragad szépségű prostituált titokzatos halála – körülményeinek és az áldozat élettörténetének megismerésére törekszik, miközben vele együtt bejárjuk a harmincas évek Budapestjének utcáit, megismerjük a fél-világ jellegzetes szereplőit, színhelyeit. Bevallom, olvasás közben megpróbáltam lebuktatni a szerzőt, s egyenként utánanéztem, vajon az általa megnevezett közterületeket úgy hívták-e 1936. októberében. A dátum biztonsággal megállapítható, hiszen Budapest közben az épp aznap elhunyt Gömbös Gyula temetésére készül. Kondor Vilmos alapos munkát végzett – egyszer sem sikerült rajtakapnom azon, hogy ne a korabeli utca, vagy térneveket használta volna, s ez az alaposság és megfontoltság a regény egyik legnagyobb erénye is egyben. Ahogy nem járunk a regényben az Oktogonon, mert akkoriban épp nem úgy hívták – a Blaha Lujza teret viszont igen, ott is gyakran megfordulnak hőseink -, úgy tűpontos és feszes a történet minden mozzanata, mozaikjainak egymásra épülése, s ahogyan nem lehetett tudni akkoriban, a szélsőjobb meddig és hova erősödhet még, mivé válhat, úgy nem lehet kikövetkeztetni a cselekmény következő fordulatát sem. A regény karaktereiről éppen annyit fed fel számunkra a szerző, ami elegendő a szimpátiához, vagy motivációik megértéséhez, de nem nyomaszt bennünket felesleges jellemábrázolásokkal és túlbonyolított személyes élettörténetekkel. Mert bármennyire is Gordon Zsigmond és társai, szeretője, nagyapja mindennapjait követjük nyomon, a regény igazi főszereplője egy név nélküli, halott lány. Ez a halott lány az, aki köré a történet szövődik, s ilyen értelemben minden szereplő csak másodlagos benne, jelenléte csupán azért szükséges, hogy minél többet megtudjunk az áldozatról.
Akiről érdemes is minél többet tudni.

Hellenbárt László

Kiadó:Libri Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma:345
Borító:KEMÉNYTÁBLA
Súly:402 gr
ISBN:9789634331247
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2017
Árukód:2704618 / 1168436

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..