Könyvajánló: Mark Frost: A Paladin-prófécia

Na, skacok, akartok egy izgalmas, jól felépített regény olvasni? Tegyetek egy próbát A Paladin-próféciával. És ha tetszett, akkor várjátok ti is a folytatást, hiszen ez a kötet egy sorozat bevezető darabja.

mark-frost-a-paladin-profecia
A főhős egy 15 éves fiú, akit féltő szeretettel nevelnek, akit az apja sok-sok jó tanáccsal lát el, hogy könnyebben eligazodjon és boldoguljon az életben. Will – a fiú – igyekszik mindig, mindenben jól teljesíteni, de nem kitűnni a többiek közül, hiszen a szülei ezt várják el tőle…
…ám egy napon mégis fény derül a titkára. Egy országos iskolai teszten kivételesen jó eredményt ér el, és ez bizony nem kerüli el sem a tanárai, sem pedig a rejtélyes „fekete kalaposok” figyelmét.
Will élete ekkor gyökeres megváltozik. Menekülnie kell, még ha egyelőre nincs is tisztában az igazi okokkal; de az hogy az édesanyja már nem egészen az az ember, aki korábban volt, és hogy az édesapja titokzatos üzeneteket küld neki, mind azt sugallják, hogy ne tétovázzon, mert az élete veszélyben van.
Egyetlen éjszaka alatt átutazik az Államokon, hogy a Központban – ez az a hely, ahol olyan fiatalok tanulnak, akik valamilyen különleges képességgel rendelkeznek – találjon menedéket arctalan üldözői elől.
Will barátokra lel, s velük együtt igyekszik szembeszállni a gonosszal, akik elvették tőle a szüleit és az addig nyugodt, kiegyensúlyozott életét.
A szerző neve sokak számára ismerősen csenghet, hiszen ott volt pl. a Twin Peaks című, nagy sikerű filmsorozat alkotói között, és neki köszönhetjük a Fantasztikus négyes című film forgatókönyvét is. A Paladin-prófécia inkább ez utóbbival mutat rokonságot, bár a Twin Peaks nyomasztó, misztikus hangulatából is átvesz egy adagnyit, de alapvetően ifjúsági irodalomról van szó.
Említést érdemel a kötet kapcsán Szabó Luca, akinek a munkáját dicséri a nagyon élvezetes stílusú fordítás.
A borító azonban lehetett volna egy kicsit figyelemfelkeltőbb, vagy legalábbis olyan, hogy egyértelműen utaljon a mű ifjúsági mivoltára.
Dobos Attila

Kiadó: GABO
Megjelenés éve: 2013
Terjedelem: 462 oldal

Related Posts

Könyvajánló: John Green: Alaska nyomában

Mint szerintem a legtöbben, én is a Csillagainkban a hiba című regény kapcsán ismerkedtem meg John Green íróval. A történet és a stílus is abszolút…

Isten veled, Adrian Mole…

Hatvannyolc esztendős korában, rövid betegség után elhunyt Sue Townsend brit írónő, a népszerű Adrian Mole-könyvek szerzője.

Könyvajánló: Louise Rennison : A macskám a családom és a fiúk

Mik tehetik teljesen tönkre egy kiskamasz életét? Mi más, mint a kistesója, a fiúk, a pattanásai, és az iskola… Hiszen szörnyen nehéz sors ez. Viszont…

Könyvajánló – Nicola Yoon: Minden, minden

A Minden, minden egy érdekes alaphelyzetre építve indít, talán még az írásmódot is lehet szokatlannak nevezni, a sok kis apróság közbevetése miatt, ám sajnos a…