Könyvajánló – Puk Damsgård: Az Iszlám Állam fogságában

Daniel Rye dán fényképész tizenhárom hónapon át volt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, az ISIS foglya Szíriában. 2014 júniusában hatalmas váltságdíj fejében szabadult.

Az akkor huszonhat éves Daniel a neves dán újságírónőnek, Puk Damsgård-nak mesélte el a történetét, aki megrázó dokumentumregényt írt belőle. A tényfeltáró beszámoló Daniel Ryéval és családjával készült számos interjú és beszélgetés alapján született, s nemcsak azt mutatja be az olvasónak, hogy milyen borzalmakat kellett elszenvednie Danielnek, hanem azt is, hogy milyen lehetetlen dilemmákkal szembesült, és milyen idegölő tárgyalásokat folytatott a családja az emberrablókkal. A szerző beszélt fogolytársakkal, dzsihadistákkal, szakértőkkel és informátorokkal, és ritka bepillantást enged annak a túsztárgyalónak a titkos műveleteibe, aki Daniel és fogolytársa, a Dzsihád John által lefejezett James Foley amerikai újságíró felkutatásán és kiszabadításán dolgozott.
Mindeközben a szerző feltárja annak a konfliktusnak a történelmi és politikai gyökereit is, amely az Iszlám Államot létrehozta azokkal a hóhérokkal együtt, akik élvezetet találnak mások megkínzásában és legyilkolásában.
„Daniel Rye elrablása csak egy volt a számos eset közül, s ezek a hírek egyre inkább megerősítették azt a meggyőződést, hogy a szakmabelieket óriási veszély fenyegeti. Ekkor már több külföldi kollégámat elrabolták Szíriában. Sokat beszéltünk ezekről az ügyekről, mert a helyzet folyamatosan romlott. Minden újságíró potenciális túszáldozat volt, ami azt jelentette, hogy egyre nehezebben lehetett beszámolni a szíriai háborúról” – írja a szerző a könyv előszavában. – „Az Iszlám Állam fogságában a túlélés könyve, egy olyan túszdráma története, amelyben azok a szélsőséges iszlamisták szerepelnek, akik ellen 2014 októberében Dánia is harcot hirdetett. Tizenhárom országból huszonnégy túsz, öt nő és tizenkilenc férfi került börtönbe az észak-szíriai Rakkában, amely a magát ma Iszlám Államnak nevező terrorszervezet fennhatósága alatt állt – ez a terrorszervezet uralja a polgárháborúba süllyedt Irak és Szíria hatalmas területeit. A túszok egyike volt Daniel Rye, aki utolsóként menekült meg élve a fogságból, legalábbis a könyv megírásáig. Szabadulása óta hat túsztársát kivégezték.”
A könyv egyben főhajtás a meggyilkoltak, a még mindig fogságban lévők és a túlélők, valamint családjuk előtt.
A szerző, Puk Damsgård hosszú évekig élt Afganisztánban és Pakisztánban, 2011-től a dán közszolgálati rádió közel-kelet tudósítója. Újságírói és írói tevékenységét számos díjjal ismerték el; Az Iszlám Állam fogságában című könyvével, mely nemcsak Dániában, hanem sok más európai országban is bestseller lett, elnyerte a különleges újságírói teljesítményért járó tekintélyes Cavling-díjat.
Az Iszlám Állam fogságában augusztusban, Pap Vera-Ágnes fordításában jelent meg az Európa Könyvkiadónál.

Related Posts

Divatikonok az Európa Könyvkiadónál

Az idei év első felében két ikonikus divattervezőről jelentetett meg életrajzi kötetet az Európa Könyvkiadó. Yves Saint Laurent-ről Laurence Benaïm írt alapos, a múltszázadtól napjainkig…

Könyvajánló – Egressy Zoltán: Júlialepke

Régebbi és korábban meg nem jelent novellákat vegyesen tartalmaz Egressy Zoltán Júlialepke című új könyve. Az elbeszéléskötet június elején jelenik meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Könyvajánló – Szöllősi Mátyás: Budapest Katalógus

Az Európa Könyvkiadó gondozásában június elején jelenik meg a Budapest Katalógus projektből született könyv. A kötet színes portréfotókkal és a hozzájuk tartozó magyar és angol…

Könyvajánló – Vámos Miklós: LEHETETLEN + RÖGTÖN

Vámos Miklós 1995 és 2003 között dolgozott televíziós műsorvezetőként. Beszélgetős műsorai kihagyhatatlan programok voltak: Vámos kiválóan kérdezett, vendégi – színészek, írók, zenészek – pedig remek…