Könyvajánló – T. M. Logan: A gyanú

Egy gyermekét féltő apa, egy elkapott pillantás – T. M. Logan ebből a kevésből kerekít egy felkavaró thrillert. A fent említett apa – Ed – mindent megtesz, hogy kiderítse, a megérzése alaptalan-e, vagy a lánya egy olyan emberrel készül összekötni az életét, aki korántsem az a tökéletes úriember, akinek mutatja magát. Ryan, a kérő, szemtől szemben kifogástalan modorú férfi, aki szívből és őszintén szereti bájos menyasszonyát, Abbie-t. A vőlegény pillanatok alatt elbűvöli a lány édesanyját és nagymamáját is, ám leendő apósa az első pillanattól kezdve fenntartásokkal viseltetik iránta. Ed a végsőkig elmegy, és szinte mindent feláldoz azért, hogy bizonyítékot szerezzen arra, hogy a gyanúja nem alaptalan. És teszi mindezt olyan vehemensen, makacsul, hogy hamarosan már a hozzá legközelebb állókat is maga ellen fordítja. Nem értik, miért nem látja be, hogy a megérzése ezúttal minden alapot nélkülöz, és először kérik, később követeli, hogy hagyjon fel a Ryan utáni kutatással. Egy nap azonban olyan fordulat következik be, ami… ami már erősen spoileres lenne, h a leírnám, így inkább arra biztatok minden krimikedvelőt, hogy olvassa el Logan regényét.
Nem mondom, hogy minden fordulat esemény reális, logikus, de mindenképpen maradéktalanul fenntartja a figyelmet. Néhol kicsit túlzásnak éreztem Ed lépéseit, illetve a megvalósítás módját, de nagyon érdekelt, hová vezetnek végül a szálak. Olvasás közben nemegyszer azon kaptam magam, hogy próbálom kitalálni, hogy mi is lehet az igazság. Rengeteg teóriát lehet kitalálni, és azokba meg lehet próbálni beleilleszteni az események láncolatát – ám a szerző végül olyan megoldást tár elénk, ami… Hát, igen, amiről megint csak nem tudok úgy íri, hogy ne árulnék el túl sokat.
Viszont megdöbbentő, hogy mennyire a valóságba ültethető a cselekmény egy bizonyos szintig, és az ember önkéntelenül is elgondolkodik azon, hogy ő vajon, mit tenne egy ilyen helyzetben. Ed hozzáállása szerintem egyrészt irreális, másrészt valószínűleg mindenki élt már meg olyat, amikor maga sem tudja megmagyarázni, hogy valakivel kapcsolatban miért viselkedik úgy ahogy, miközben az illető látszólag nem szolgált rá a bizalmatlanságra. Van, hogy később beigazolódik a feltevés, és bizony megesik, hogy ártatlanul gyanúsítottuk meg az illetőt.
Logan szép számmal hozza a fordulatokat a történetben, és persze ezt a tőle megszokott magabiztossággal teszi. Néhány oldal után eléri, hogy érdekeljen a szereplői sorsa, és a nyomozás Ryan után. És hol Eddel értünk egyet, hol biztosak leszünk benne, hogy az apa ezúttal tévesen ítélt meg valakit.
Az egész regény úgy lett megalkotva, hogy egy minisorozat simán összehozható belőle, aminek a végkifejlete egy igencsak akciódús adrenalinbomba lenne.
Nem állítom, hogy az év krimije, de mindenképpen egy minőségi darab, némi dinamikai megtorpanással, de soha nem fenyeget az unalom veszélye, Logan ennél sokkal profibb. A 29 másodperc című regénye nekem személy szerint egy fokkal jobban tetszett, de A gyanút is nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, aki egy izgalmas krimire vágyik.
A kötetért köszönet a General Press kiadónak.

Dobos Attila


Fordította: Rácz Péter
Kiadó: General Press
Megjelenés éve: 2022.
Terjedelem: 360 oldal

Related Posts

Könyvajánló – David Baldacci: Hosszú árnyak

Egy regény a komfortzónámból, plusz egy író, akiben úgy nem igazán csalódtam még. Az Amos Decker-sorozat pedig talán a hozzám legközelebb álló az írótól. De…

Könyvajánló: Lee Child – Andrew Child: Az egyetlen lehetőség

Ez a harmadik Reacher-sztori, amit nem egyedül Lee Child írt, ám most először érzem azt, hogy ebben aktívabban vett részt, mint az előző két kötetben.…

Könyvajánló: Carmen Mola: A legyek menyasszonya

Oké, eltelt néhány nap, leülepedett az élmény, mégsem mondanám, hogy egyértelműen meg tudom mondani, mennyire is tetszett ez a krimi. Összességében persze nem volt vele…

Könyvajánló – Anders de la Motte – Måns Nilsson: A halál színre lép

De la Motte könyveit szeretem, a szerzőtársat eddig nem ismertem. Most sem tudom, mennyire van benne a keze az elkészült regényben… Csak egy sanda gyanúm…